Overdraft-urile, tot mai atractive pentru salariaţi

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 februarie 2014

Tot mai mulţi angajaţi care primesc salariul în conturi bancare accesează facilităţi de tip overdraft în locul creditelor de consum, procedura obţinerii acestora fiind mult mai rapidă.

Tot mai mulţi angajaţi care primesc salariul în conturi bancare accesează facilităţi de tip overdraft în locul creditelor de consum, procedura obţinerii acestora fiind mult mai rapidă.

Piaţa produselor de creditare de tip descoperit de cont (n.r.-overdraft) a înregistrat creştere anul trecut, comparativ cu anul precedent, şi va continua acest trend şi în 2014, arată reprezentanţii instituţiilor de credit.

Tot mai mulţi angajaţi care primesc salariul în conturi bancare accesează facilităţi de tip overdraft în locul creditelor de consum, procedura obţinerii acestora fiind mult mai rapidă. De obicei, valoarea unui astfel de credit este cuprinsă între unu şi şase salarii, iar perioada pe care se acordă este de un an, cu posibilitatea prelungirii la scadenţă. "Tendinţa de acordare a acestui tip de facilitate este crescătoare. În anul 2013, am aprobat cu aproximativ 40% mai multe facilităţi de tip overdraft decât în 2012", ne-au spus oficialii Unicredit Ţiriac Bank. Conform datelor băncii, aproximativ 25% dintre clienţii săi care încasează salariul pe card au aprobată şi o facilitate de tip overdraft. Reprezentanţii instituţiei financiare se aşteaptă la creşteri pe acest segment şi în 2014. "Condiţiile din piaţă, uşurinţa accesării unui ovedraft, costurile produsului (dobânda variabilă în funcţie de indicatorul ROBOR la trei luni), simplitatea rambursării (dobânda se acoperă din încasarea lunară a salariului) şi lipsa obligativităţii de a se rambursa un anumit procent din principal în fiecare lună sunt factori care ne determină să credem că acest tip de facilitate va înregistra şi în 2014 un trend ascendent", ne-au precizat domniile lor.

În cazul BCR, o treime dintre clienţii care încasează salariul în cont beneficiază de overdraft-uri, potrivit reprezentanţilor instituţiilor de credit, care au adăugat că, începând cu anul 2012, produsul este disponibil şi pentru pensionari.

"În prezent, peste 10% dintre cei care primesc pensia prin BCR deţin acest produs, iar rata de penetrare creşte de la an la an", ne-au declarat aceştia. Potrivit analizelor băncii, din 2011 facilităţile overdraft sunt pe un trend ascendent continuu, atât din punct de vedere al utilizării soldului, cât şi a numărului de clienţi care îl deţin. Pentru acest an, analiştii BCR preconizează creşterea vânzărilor prin dezvoltarea produsului şi simplificarea procesului de creditare.

În cazul CEC Bank, doar 10% din clienţii care îşi primesc drepturile salariale în cont beneficiază de facilitatea de descoperit pe contul ataşat cardurilor de debit. Chiar şi în acest caz însă, pe parcursul anului 2013, numărul clienţilor pe acest segment a crescut, potrivit datelor băncii. "Pentru anul 2014, urmărim creşterea portofoliului de clienţi pentru descoperitul de cont", ne-au menţionat reprezentanţii CEC Bank.

Raiffeisen Bank ne-a comunicat că numărul de clienţi care beneficiază de această facilitate a rămas relativ stabil şi că acest produs acoperă o nevoie rapidă de disponibil suplimentar. "Nu ne propunem vreo creştere agresivă în acest sens", au declarat oficiali ai băncii.

Băncile de dimensiune medie, precum OTP Bank, nu pun foarte mare accent pe acest produs, ponderea benficiarilor de overdraft în rândul clienţilor care îşi primesc salariul în cont fiind de 10%, arată instituţia financiară. "Deşi atragerea clienţilor prin produse de creditare este un element cheie pentru OTP, nu prognozăm lansarea unor campanii strict legate de promovarea descoperitului de cont, ci a tuturor produselor de creditare a persoanelor fizice", ne-au precizat oficialii instituţiei financiare.

În multe situaţii, băncile acordă companiilor care au agreat parteneriate cu ele pentru virarea în cont a salariilor diverse facilităţi pentru contractarea unui overdraft, precum costuri preferenţiale, sucursală dedicată sau asistenţă centralizată în completarea documentaţiei de credit.

Băncile promovează acest produs şi pentru că, în general, dobânzile la rambursare sunt mai mari decât în cazul altor tipuri de credite, ne-a explicat analistul financiar Dragoş Cabat.

"Având în vedere condiţiile de piaţă, faptul că nu există apetit foarte mare pentru creditare, creşterile contractărilor de descoperiri de cont sunt totuşi binevenite", este de părere domnia sa.

Sistemul bancar a închis anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, o treime din câştigul după nouă luni, în condiţiile în care 23 de bănci au raportat profit pentru 2013, iar 17 bănci au avut pierderi, scădere determinată de analiza restructurărilor de credite.

Totalul creditului neguvernamental intern s-a cifrat la finele anului trecut la 218,46 miliarde lei, cu 3,3% sub nivelul nominal de la 31 decembrie 2012. Împrumuturile pentru populaţie au însumat 103,24 miliarde lei, în scădere cu 1,17% comparativ cu anul precedent.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb