OXFAM: Franţa este campioană mondială la dividende

V.D.
Miscellanea / 14 mai 2018

Franţa este campioană mondială la dividende

Franţa este ţara în care acţionarii unei companii primesc cele mai mari dividende, în detrimentul salariaţilor şi al investiţiilor, arată un raport al organizaţiei nonguvernamentale Oxfam publicat astăzi, a cărei metodologie este însă criticată de anumiţi observatori, informează AFP.

Oxfam a analizat rapoartele anuale ale tuturor companiilor incluse în principalul indice al bursei de la Paris (CAC 40) şi a ajuns la concluzia că, începând din 2009, acestea au vărsat 67% din profituri către acţionari, dublu faţă de anii 2000, în timp ce salariaţii primesc doar 5% din beneficii iar 27% din profituri sunt alocate investiţiilor.

"Bogăţiile nu au fost niciodată atât de prost împărţite în rândul marilor companii, care aleg în mod deliberat să se concentreze pe rezultatele pe teren scurt pentru a-i satisface pe acţionari în detrimentul salariaţilor şi investiţiilor", a explicat Manon Aubry, purtător de cuvânt la Oxfam France.

În rândul companiilor, grupul siderurgic ArcelorMittal, grupul energetic Engie şi liderul mondial în gestionarea apelor Veolia sunt, în ordine, cele care au cele mai ridicate grade de distribuţie a profiturilor sub formă de dividende către acţionari, subliniază raportul Oxfam. ArcelorMittal a acordat dividende între 2012 şi 2015, în condiţiile în care grupul a înregistrat pierderi, iar Engie şi Veolia, companii la care statul francez este acţionar, au vărsat dividende mai mari decât profiturile realizate, susţine Oxfam.

Însă, unii analişti au pus sub semnul întrebării metodologia utilizată de Oxfam. Potrivit lui Patrick Artus, economist şef la banca Natixis, raportul celor de la Oxfam nu ia în calcul decât programele de participare şi interesare acordate salariaţilor şi nu ţine cont de integralitatea salariilor. Ori în Franţa salariile au crescut mai repede decât productivitatea, susţine Patrick Artus. În plus, dividendele nu spun nimic despre rentabilitatea capitalului pe acţionar, Patrick Artus subliniind că deşi companiile franceze plătesc dividende mai mari decât în alte ţări precum SUA însă randamentul capitalului este semnificativ mai redus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb