Zonele cele mai afectate de inundaţii au fost, în perioada 1-5 iulie, centrul, estul Munteniei (cu cele mai mari pagube în judeţele Teleorman şi Olt) şi Dobrogea, iar, în perioada 9-17 iulie, centrul şi sudul Moldovei, potrivit bilanţului privind luna în curs, prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, de către ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga. În Moldova, regiunea cea mai afectată a fost cea traversată de rîul Siret (care a ajuns să aibă un debit comparabil cu cel al Dunării), îndeosebi judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi. Vasile Blaga a arătat că, în cursul lunii iulie, s-au înregistrat, în urma inundaţiilor, 24 de morţi, cei mai mulţi în Vrancea, zonă în care au fost semnalate 14 decese. Pagubele aferente se situează în jurul cifrei de 28.000 de miliarde de lei vechi, numai în luna iulie, la care se adaugă şi cele din primăvara anului curent, de aproximativ 17.000 de miliarde de lei vechi. În total, pagubele ajung la 45.000 de miliarde de lei vechi. Domnul Blaga a declarat că, ieri, mai erau doar două localităţi izolate, una în judeţul Bacău şi una în judeţul Vrancea.
Raportul dat publicităţii precizează că, în perioada 1-17 iulie, au fost distruse un număr de 25.127 de case, dintre care 3.571 complet, iar 2.993 se află în pericol de prăbuşire. Totodată, au fost afectate 169 de obiective socio-economice, dintre care 82 de şcoli, 29 de grădiniţe şi cămine, 20 de spitale şi nu mai puţin de 24 de biserici; 323.000 de hectare cultivate cu produse agricole, dintre care 150.000 de hectare cu grîu şi 52.000 cu porumb; 1.392 de kilometri de drumuri forestiere şi 794 de poduri şi podeţe forestiere; 375 km de drumuri naţionale, 978 km de drumuri judeţene, 1.573 km de drumuri comunale şi 627 km de străzi; 699 de poduri, 1.553 de podeţe şi 246 de traversări pietonale; 108 km de diguri, 751 km de apărări de maluri şi 74 de baraje; 7 km de căi ferate; 52 km de reţele de alimentare cu apă, 408 km de reţele electrice, 3,75 km de reţele transport gaze naturale şi 34,6 km de reţele de comunicaţii.
Ministrul Blaga a specificat că nu mai este nici o localitate fără apă potabilă, însă 13 localităţi nu au în continuare energie electrică. Alimentarea cu gaz este în prezent asigurată peste tot, iar Poşta Română a distribuit aproximativ 94% din pensii oamenilor din zonele sinistrate.
• Ministerul Transporturilor, cel mai afectat
Cel mai afectat minister de situaţia creată este cel al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, unde pagubele însumează 904.019 milioane de lei noi. Urmează Ministerul Agriculturii, cu pagube de 490.000 lei RON. Vasile Blaga îndeamnă ca toate ajutoarele financiare să se îndrepte către conturile deschise de către Guvern. În ceea ce priveşte persoanele cărora le-a fost distrusă în totalitate locuinţa, autorităţile au în vedere strămutarea lor din vatra satului, urmînd ca aceştia să primească teren gratuit în altă parte.
De menţionat că peste 90% din cetăţenii afectaţi de inundaţii au solicitat materiale de construcţii.
Totodată, ministrul Blaga a anunţat că va demara anchete privind defrişările masive, aceasta fiind o acţiune complexă care se va desfăşura în toată ţara, urmînd ca răspunsurile să fie primite în cel mult 10 zile.
În privinţa ajutoarelor, acestea au venit din Polonia (mijloace de purificare a apei), Ungaria (12 medici şi paramedici), Cehia (aparatură medicală în valoare de 78.000 de euro), Germania (a trimis tehnicieni care să ajute la refacerea zonelor), Italia (20 de corturi de mare capacitate, alimente şi medicamente). Printre ţările care şi-au oferit ajutorul se mai regăsesc Slovacia, Egipt, Spania, Coreea de Sud, Elveţia, Franţa, Vatican şi altele.
În legătură cu proiectele Sapard desfăşurate în zonele afectate, ministrul Blaga ne-a spus că acestea vor continua şi chiar îşi vor mări eforturile financiare.