Inundaţiile şi alunecările de teren din lunile aprilie şi mai au produs pagube în valoare de 17.643 miliarde lei, a anunţat, la sfîrşitul săptămînii trecute, la videoconferinţă, premierul Călin Popescu-Tăriceanu. În judeţele afectate de inundaţii au fost avariate grav sau distruse elemente de infrastructură, res-pectiv maluri, diguri, cons-trucţii hidrotehnice, drumuri, poduri, podeţe, precum şi numeroase gospodării şi anexe gospodăreşti.
Au fost distruşi 89 de kilometri de diguri şi 211 kilometri apărări de maluri şi s-au produs avarii pe 2.216 kilometri de drumuri naţionale, judeţene şi comunale, iar în interiorul localităţilor pe 234 kilometri de străzi. De asemenea, 11 kilometri de cale ferată au nevoie de ample lucrări de refacere şi înlocuire a terasamentelor. Totodată, au fost afectate 246 de poduri, 1.206 podeţe, 109 traversări pietonale.
Peste 3.500 de case au fost afectate de inundaţiile şi alunecările de teren, din care o parte sînt în pericol de prăbuşire, iar 807 case au fost distruse.
Inundaţiile au afectat şi peste 183.000 de hectare de terenuri agricole, din care peste 51% cultivate, şi au fost distruşi 1,5 milioane puieţi forestieri.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a spus că autorităţile au luat măsuri pentru refacerea zonelor afectate şi că pe 20 iunie, aşa cum s-a stabilit, vor începe lucrările de reconstrucţie a caselor din judeţul Timiş, distruse în urma inundaţiilor.
După cum a precizat prefectul judeţului Timiş, aici continuă evacuarea apelor într-un ritm de 90.000 de metri cubi pe oră, toate pompele funcţionînd la capacitate maxima.
În Timiş mai sînt în acest moment 2.318 sinistraţi şi a început reconstrucţia primei case în cadrul programului "Adoptaţi o casă" lansat de Consiliul Judeţean Timiş.
În ultima perioadă însă ploile au produs inundaţii şi în alte judeţe. Astfel, în judeţul Argeş sînt afectate 26 de localităţi, precum şi o serie de drumuri judeţene şi comunale, blocate de alunecările de teren. Aici au fost afectate 321 de gospodării, 102 case şi 3.394 hectare de teren. În judeţul Alba sînt afectate 13 localităţi, în timp ce în Olt numărul acestora este de 28. Aici au avut de suferit de pe urma inundaţiilor 560 de case, din care cinci sînt în pericol de prăbuşire. În judeţul Suceava inundaţiile au afectat 102 gospodării din 17 localităţi, în timp ce în Satu Mare au fost afectate 400 hectare de fîneţe.
Cea mai gravă situaţie în ultimele zile s-a înregistrat la Vîlcea, unde au fost afectate peste 400 de gospodării şi numeroase anexe gospodăreşti, alte 323 de gospodării fiind izolate din cauza alunecărilor de teren. Autorităţile locale au luat şi măsura evacuării cetăţenilor din 30 de case, dintre acestea opt fiind în pericol iminent de a se dărîma. Peste 1.400 hectare de teren agricol au fost e inundate.
Ministerul Agriculturii a lansat un apel la prefecturi pentru comunicarea exactă a situaţiei din teren, în condiţiile în care s-a solicitat realocarea unor fonduri SAPARD des-tinate proiectelor de infrastructură.
De asemenea, primul-ministru a cerut comunicarea permanentă a datelor din teritoriu, astfel încît Ministerul Administraţiei şi Internelor să poată face centralizarea acestora.