În cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurată ieri la Palatul Victoria, premierul Călin Popescu Tăriceanu a dispus constituirea unor echipe mixte ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi ale Ministerului Transporturilor, care să contribuie la consolidarea caselor afectate de inudaţii. În acest scop primul ministru a dispus alocarea de material lemnos pentru rigidizarea caselor.
Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a declarat că s-a adresat ministerelor de linie pentru ca, în funcţie de responsabilităţile pe care le au, să analizeze cosecinţele inundaţiilor din ultimele zile şi să intervină de urgenţă în acest sens: "Trebuie să fim pregătiţi inclusiv pentru situaţia cazării pe termen mai îndelungat în diferite localităţi a cetăţenilor la care probabil nu se vor putea reconstrui în timp util locuinţele, pînă la începutul iernii". În aceeaşi ordine de idei, ministrul Blaga a spus: "După ce se vor retrage apele şi vom putea intra peste tot, vom face o evaluare valorică, cu dosare complete pentru fiecare casă".
Astfel, în perioada 14-18 august, numărul victimelor inundaţiilor a ajuns la opt persoane decedate, iar o persoană este dată dispărută. Numărul judeţelor afectate este de 21, iar cel al localităţilor în care s-au înregistrat pagube este de 321, nu mai puţin de 22 dintre acestea rămînînd fără alimentare cu energie electrică. Au mai fost înregistrate 787 de persoane evacuate, 98 de case complet distruse şi 1140 de case grav avariate, 3.876 de case inundate şi aproximativ 9.000 de gospodării inundate, peste 16000 de hectare de teren agricol şi 539 de hectare de păşuni şi fîneţe afectate, 530 de poduri şi podeţe distruse şi peste 500 de km de drum impracticabil în urma ploilor.
Dintre cele opt victime, patru s-au înecat iar celelalte patru au fost lovite de trăsnet. Avertizările meteorologice şi hidrologice se menţin în continuare, deoarece prognozele indică ploi cu un volum mai mare de 80 de litri/mp pînă în această seară, în special în: Moldova, Transilvania, Maramureş, Carpaţii Orientali şi Meridionali şi în Munţii Apuseni. În cursul acestei nopţi ploile vor avea un volum normal, iar vremea bună se va menţine pînă marţi cînd vor reîncepe ploile, a mai spus ministrul Vasile Blaga. Autorităţile au mai semnalat că situaţii deosebit de grave se înregistrează în judeţele: Argeş, Bacău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Mureş, Olt, Teleorman şi Vâlcea. Ministrul administraţiei şi Internelor a afirmat că există o solicitare venită din judeţul Teleorman pentru trimiterea de alimente, precizînd că solicitarea este analizată de către directorul general al Rezervelor Statului, de secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de prefectul judeţului Teleorman.
Printre măsurile imediate care au fost luate se numără intervenţiile efectivelor Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale pentru evacuarea şi salvarea persoanelor din judeţele afectate de inundaţii. Ministrul Vasile Blaga a spus că au fost salvate peste 50 de persoane şi evacuate 121 într-o acţiune specială în judeţul Dolj. De asemenea Ministerul Sănătăţii are echipe în zonele inundate, dar în acest moment nu există riscul unor îmbolnăviri sau ale izbucnirii unor epidemii. În încheiere, Vasile Blaga a declarat că nici după al doilea şi nici după al treilea val de inundaţii nu a primit nici un fel de reproşuri din partea Comisiei Europene ori din partea Departamentului de Resort al Comisiei Europene, "La fiecare val de inundaţii am transmis valoric la Bruxelles pagubele pentru a putea accesa Fondul Solidaritatea. Nu au fost foarte multe calamităţi în Europa în acest an, iar fondul este încă aproape întreg, dar, pentru infrastructură, pot fi alocate doar 5% din fond.", a mai spus Vasile Blaga.