Păgubiţii Astra au trimis cereri de plată de 92 milioane lei la Fondul de Garantare

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 ianuarie 2016

Păgubiţii Astra au trimis cereri de plată de 92 milioane lei la Fondul de Garantare

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) solicită potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări să transmită către Fond cereri de plată pentru a putea beneficia de despăgubirile cuvenite, potrivit unui comunicat al instituţiei, care arată că, până la data de 31 decembrie 2015, păgubiţii societăţii au transmis un număr de doar 11.200 cereri de plată, cu o valoare estimată de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de daună preluate de la Astra.

Pentru a evita "supraaglomerarea şi apariţia stării de nemulţumire în rândul potenţialilor creditori de asigurări ai Astra Asigurări", FGA recomandă "întreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plată din timp pentru a beneficia de o plată cât mai rapidă a despăgubirilor".

Potrivit legii,Fondul de Garantare este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, doar către păgubiţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. Cererea pentru despăgubire o face creditorul de asigurare - păgubitul, dar el poate menţiona ca beneficiarul sumelor de plată să fie service-ul care a reparat maşina. Conform Normei 16/2015, service-urile auto nu sunt creditori de asigurare. După rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, de la data la care dosarul este complet şi aprobat la plată de către Comisia Specială şi până la data plăţii efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucrătoare.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, precum şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare de la Astra Asigurări. FGA a preluat 1.826.483 de poliţe şi 51.566 dosare de daună, din România, 191.241 de poliţe şi 4.809 dosare de daună aferente activităţii Astra în Ungaria, 22.752 de contracte în vigoare şi 642 dosare de daună aferente activităţii Astra în Slovacia, precum şi 6.128 de contracte în vigoare şi 193 de dosare de daună aferente activităţii Astra în Germania. Până la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de daună, potrivit datelor Fondului.

KPMG Restructuring a început elaborarea strategiei de lichidare a patrimoniului Astra, după ce societatea de asigurări a intrat în faliment la începutul lunii decembrie 2015, în urma deciziei Tribunalului Bucureşti. Instanţa amânase de cinci ori luarea unei decizii privind falimentul Astra Asigurări, termenele din proces fiind pe 12 şi 26 octombrie, 9 şi 11 noiembrie, respectiv 3 decembrie.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august 2015 să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital. Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

ASF a depus pe 8 septembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a eşuat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimata doamna Giurcaneanu, pentru ca altfel ne rad si curcile. Deloitte de ce nu a mai efectuat inchiderea de an 2014 auditata in IFRS. Allianz, Omniaasig, Asirom prezinta toate rapoarte individuale pe 2014 in IFRS. Dumneavoastra ca Romanian IFRS Institute ajungeti in primavara anului 2015 ca IFRS nu va fi implementat din 2015 ci din 2016... Domnul Bowmann, actionarul majoritar KPMG Audit S.R.L., conform site ASF, va fi incantat cand the Queen ii va spune I-m not amused:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb