Pământul se cutremură din nou la Izvoarele

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 24 septembrie 2014

Activistul George Epurescu: "Cutremurele de la Izvoarele ar putea fi cauzate de activitatea OMV Petrom"

Oficialii OMV Petrom: "Acuzaţiile sunt nefondate"

Locuitorii din satul gălăţean Izvoarele trebuie să trăiască un coşmar. La un an distanţă de când au trecut prin inundaţii şi apoi printr-un roi de mici cutremure, mişcările seismice au reapărut, zilele trecute, ce-i drept nu cu aceeaşi frecvenţă, conform datelor oficiale.

Aceste cutremure s-ar fi produs ca urmare a activităţii de exploatare a ţiţeiului desfăşurată de compania OMV Petrom, ne-a declarat activistul George Epurescu.

Domnia sa ne-a precizat: "Specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului nu pot să stabilească exact cauzele cutremurelor de la Izvoarele pentru că, în primul rând, se află sub presiune politică şi nu pot să divulge tot ce ştiu, iar, pe urmă, nu au acces nici la datele operatorilor petrolieri, în speţă OMV Petrom, care a extras petrol în Galaţi, chiar pe dealul din apropierea satului. La cutremurele anterioare, cei de la Seismologie au spus că plăcile tectonice din zonă sunt în apă, nu pe teren solid, iar această permanentă instabilitate a condus la producerea seismelor. În fapt, este clar că a fost vorba de mâna omului, ţinând cont că acolo este un câmp petrolifer care poate fi valorificat. OMV Petrom a folosit tehnici de stimulare a zăcământului, precum creşterea presiunii în zăcământ prin folosirea unei combinaţii de apă cu sare, dar nu a fost vorba de fracturare hidraulică. Pentru a stabili cauzele exacte ale cutremurelor de la Izvoarele, trebuie să fie format un comitet al situaţiilor de urgenţă, care să ceară explicaţii de la OMV Petrom.

Reprezentanţii OMV Petrom au respins acuzaţiile şi ne-au declarat că aceste cutremure nu pot fi cauzate de activitatea de exploatare a ţiţeiului pe care compania o desfăşoară în regiune: "Exploatăm de foarte mulţi ani petrol în Galaţi şi niciodată, până acum, nu au fost înregistrate cutremure în zonă. Acuzaţiile sunt nefondate. Vrem să dezminţim şi zvonurile conform cărora OMV Petrom realizează fracturare hidraulică, întrucât compania noastră nu a avut şi nici nu va avea, vreodată, activitate în domeniul gazelor de şist".

Ion Neculae, primarul comunei Slobozia Cunachi din care face parte satul Izvoarele, tratează situaţia cu calm: "Cauzele cutremurelor nu se cunosc încă. Au fost trei cutremure în noaptea de 18 spre 19 septembrie de 1,2, 1,4 şi 1,8 grade pe scara Richter care au fost sesizate de câţiva cetăţeni. Nu pot să fac o legătură între apariţia cutremurelor şi exploatarea ţiţeiului făcută de OMV Petrom în zonă, iar de fracturare hidraulică pentru a obţine gaze de şist nici nu poate fi vorba, pentru că nu se practică la noi, în Galaţi, ci la Vaslui".

Analizând activitatea recentă în zona Galaţi, specialişti consideră că aceasta are un regim normal. I

Activitatea seismică din Izvoarele este scăzută, sub 2,0 grade pe scara Richter, iar frecvenţa de producere este mică şi nu sunt motive de îngrijorare, a declarat, duminică, ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu, după ce în zona menţionată s-au înregistrat mai multe cutremure în ultimele zece zile.

Potrivit datelor comunicate de specialişti, din 23 septembrie şi până la începutul lunii octombrie a anului trecut, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru.

Totodată, în această perioadă au fost prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP, însă specialiştii nu au putut stabili exact cauza producerii cutremurelor, dar au exclus erorile de foraj.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 - 14 septembrie 2013 în judeţul Galaţi.

Surse guvernamentale au declarat pentru ziarul BURSA, la vremea respectivă, că fenomenul din Galaţi ar avea legătură cu o "greşeală de explorare" a rezervelor de gaze, dar autorităţile au negat, în urma controalelor, această ipoteză care a circulat pe piaţă în primele zile de apariţie a micro-cutremurelor gălăţene.

Fenomenul din cele trei localităţi din Galaţi seamănă izbitor de mult cu efectele care decurg din explorarea gazelor de şist, potrivit unor voci din piaţă: micro-seismicitate, zgomote ciudate şi apă poluată. Autorităţile au respins şi această ipoteză, afirmând că, în afară de regiunea vasluiană, unde compania americană Chevron explorează gazele de şist, nu mai există niciun aviz pentru nicio altă zonă din ţară care să permită demararea acestui proces.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb