Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a aprobat în Comisia Specială, până la data de 1 martie 2016, un număr de 2.031 de dosare cu valoare totală la plată de 8,2 milioane de lei pentru păgubiţii de la Astra Asigurări, iar alte 7.257 de dosare sunt în curs de aprobare, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Fondul de Garantare a Asiguraţilor recomandă păgubiţilor Astra să depună toate documentele necesare pentru completarea dosarelor. În perioada următoare, încă 2.500 de dosare vor intra în analiza Comisiei Speciale, care are ca principală atribuţie aprobarea sau respingerea acestora, pentru care s-au primit de la creditorii de asigurare documentele necesare completării documentaţiei, precum şi 350 de dosare care conţin hotărâri judecătoreşti definitive.
Potrivit sursei citate, vor fi analizate de către Comisia Specială şi cele 4.407 de dosare aferente cererilor de plată pentru restituirea cotei parte din primele de asigurare, urmare a cererilor de denunţare a contractelor de asigurare formulate de asiguraţii Astra.
FGA recomandă tuturor creditorilor care au depus cereri de plată şi care au primit adrese prin care se solicită completarea documentaţiei întreprinderea din timp a demersurilor necesare, astfel încât să beneficieze de o plată cât mai rapidă a despăguburilor. Fondul de Garantare a înregistrat în evidenţele sale, până la data de 29 februarie 2016, un număr de 21.371 cereri de plată.
"Reamintim potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului şi doar către păgubiţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor", se mai arată în comunicatul Fondului de Garantare.
Păgubiţii Astra Asigurări şi-ar putea primi banii începând din luna aprilie. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit primul termen pentru judecarea apelului din dosarul de faliment al Astra Asigurări (pentru data de 24 martie), urmând ca, dacă falimentul va fi confirmat definitiv, păgubiţii societăţii să poată să îşi primească banii de la Fondul de Garantare începând din a doua jumătate a lunii aprilie, după cum ne-a explicat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI (asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto independente). Potrivit legii, FGA poate să înceapă plata despăgubirilor către asiguraţii Astra, după ce falimentul societăţii este confirmat definitiv.
Cristian Muntean apreciază că aproximativ 100 de accidente sunt cauzate zilnic de asiguraţii Astra, iar numărul acestora este în descreştere. "Aproximativ 400.000 de poliţe RCA de la Astra sunt încă valabile, însemnând o cotă de piaţă de aproape 10% în condiţiile în care Astra nu mai există", potrivit preşedintelui ASSAI.
Fondul de Garantare a Asiguraţilor va prelua cererile de deschidere a dosarelor de daună pentru asiguraţii Astra şi după data de 3 martie, ca urmare a deciziei luate de Consiliul ASF, prin care "orice persoană care invocă vreun drept de creanţă împotriva societăţii Astra - în faliment, poate depune în continuare la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) cerere de deschidere a dosarului de daună şi după data de 3 martie 2016", după cum a spus, recent, FGA. Fondul anunţase anterior că nu mai poate să deschidă dosare de daună clienţilor companiei Astra Asigurări pentru evenimentele produse după data de 4 martie 2016, având în vedere că au trecut cele trei luni prevăzute de lege de la data pronunţării în instanţă privind deschiderea procedurii falimentului asigurătorului.
Consiliul ASF a decis la finele lunii august 2015 să ceară instanţei intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.
Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.
ASF a depus pe 8 septembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a eşuat.
1. 10.000 la 1.000 000 000
(mesaj trimis de The Brute în data de 11.03.2016, 09:34)
Adica 1% din asigurati vor putea pana la inceputul primaverii da fie recompensati. Brutal de eficient. Cel mai intelept a fost ca din toamna lui 2015 s a hotarat reintoarcerea la IFRS de la RAS care fusese reversat din nou la RAS in primavara 2014 dupa ce in toamna lui 2014 era stabilita trecerea de la RAS la IFRS. Daca am fi intelepti am spune ca procedura eate aceeasi ca la Fondul Proprietatea. Insa aici nu Este IN ESENTA IDENTICA, CI DOAR IDENTICA:-) CE spuneti stimate domn intelept Isarescu?Nu trebuie sa fi sobolan pentru a intelege talcul acestei miscari de alfabet RAS IFRS...IFRS RAS...RAS IFRS:-)