Grecia intenţionează să lanseze o emisiune globală de obligaţiuni denominate în dolari la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lui mai, anunţă directorul general al Agenţiei pentru Administrarea Datoriei Publice de la Atena, Petros Christodoulou.
Grecia trebuie să strângă 11,6 miliarde euro (15,6 miliarde dolari) prin vânzarea de obligaţiuni înainte de finele lunii mai, întrucât problema finanţărilor pentru aprilie a fost rezolvată, a afirmat Christodoulou, citat de Bloomberg. Oficialul elen nu a precizat care va fi valoarea emisiunii de titluri denominate în dolari.
Luni, Grecia a lansat o emisiune de obligaţiuni în valoare de cinci miliarde de euro, pe termen de şapte ani. Măsura reprezintă primul test de încredere pe pieţele financiare după ce liderii din zona euro au decis un plan UE-FMI de susţinere a statului elen, în cazul în care va fi nevoie de o intervenţie. Cererea pentru emisiunea menţionată a fost de numai 6 miliarde de euro, comparativ cu solicitările de 15 miliarde euro pentru emisiunea de bonduri cu maturitate la zece ani, tot în sumă de 5 miliarde euro, lansată în 4 martie.
Marţi, Grecia a anunţat o licitaţie extraordinară pentru o emisiune de obligaţiuni în sumă de un miliard de euro. Maturitatea titlurilor este la 22 octombrie 2022. Pentru noua ofertă, care a surprins piaţa, cererea a fost de numai 390 de milioane de euro.
Amintim că, la data de 25 ianuarie, statul elen a vândut obligaţiuni de opt miliarde euro, cu scadenţa la cinci ani şi randamente majorate.
• Costuri mari pentru obligaţiuni
Grecia ar putea fi nevoită să plătească, pentru obligaţiunile vândute în acest an, dobânzi cu 13 miliarde de euro mai mari faţă de cele care ar fi fost suportate la randamentele normale, anterioare crizei, ale datoriilor statului elen, potrivit datelor Bloomberg şi Credit Agricole. Acestea arată că dobânzile obligaţiunilor vândute de Grecia în cele trei emisiuni din 2010 vor avea o valoare totală de 7,7 miliarde de euro pe parcursul maturităţilor respective, faţă de 3,8 miliade euro, dacă ar fi fost plasate la spread-ul obişnuit faţă de bondurile germane de referinţă.