Pentru fiecare miliardar creat în pandemie, aproape un milion de oameni ar putea fi împinşi într-o sărăcie extremă, afirmă un raport prezenta, ieri, de Oxfam în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. Acesta arată că pandemia a dat viaţă unui nou miliardar la fiecare 30 de ore.
Pe măsură ce costul bunurilor esenţiale creşte mai repede decât a crescut de-a lungul mai multor decenii, miliardarii din sectoarele alimentar şi energetic îşi măresc averea cu 1 miliard de dolari la fiecare două zile.
"Miliardarii sosesc la Davos pentru a sărbători o creştere incredibilă a averii lor. Pandemia şi, acum, creşterile abrupte ale preţurilor alimentelor şi energiei au fost, pur şi simplu, o binecuvântare pentru ei. Între timp, decenii de progres în ceea ce priveşte sărăcia extremă sunt acum inversate şi milioane de oameni se confruntă cu creşteri imposibile ale costului doar pentru a supravieţui", a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International.
Raportul Oxfam arată că 573 de oameni au devenit miliardari în timpul pandemiei şi estimează că, în acest an, 263 de milioane de oameni să se prăbuşească în sărăcia extremă, cu o rată de un milion de oameni la fiecare 33 de ore.
Averea miliardarilor a crescut mai mult în primele 24 de luni de COVID-19 decât în 23 de ani la un loc. Averea totală a miliardarilor lumii este acum echivalentă cu 13,9% din PIB-ul global, de la 4,4% în anul 2000, conform sursei citate.
Bucher a subliniat: "Averea miliardarilor nu a crescut pentru că acum sunt mai deştepţi sau muncesc mai mult. Muncitorii lucrează mai mult, pentru un salariu mai mic şi în condiţii mai proaste. Cei superbogaţi au manipulat sistemul cu impunitate timp de decenii şi acum culeg roadele. Ei au confiscat o cantitate şocantă din bogăţia lumii ca urmare a privatizării şi monopolurilor, a evitării reglementărilor şi a drepturilor lucrătorilor, în timp ce îşi ascund banii în paradisuri fiscale - totul cu complicitatea guvernelor. (...) Între timp, milioane de alţii sar peste mese, opresc încălzirea, rămân în urmă cu facturile şi se întreabă ce pot face mai departe pentru a supravieţui. În Africa de Est, probabil că o persoană moare în fiecare minut de foame. Această inegalitate grotescă rupe legăturile care ne ţin împreună ca umanitate. Este dezbinător, coroziv şi periculos. Aceasta este inegalitatea care literalmente ucide".
Corporaţiile din sectoarele energetic, alimentar şi farmaceutic - unde monopolurile sunt deosebit de comune - înregistrează profituri record, chiar dacă salariile abia s-au clintit şi lucrătorii se luptă cu preţurile mari de decenii, pe fondul COVID-19, dezvăluie noua cercetare a Oxfam. Aceasta arată că averile miliardarilor din alimente şi energie au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, echivalentul a 1 miliard de dolari la două zile. Cinci dintre cele mai mari companii energetice (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon şi Chevron) realizează împreună profit de 2.600 de dolari în fiecare secundă, iar acum există 62 de noi miliardari din domeniul alimentar.
• Oxfam: Familia Cargill împreună cu proprietarii altor trei companii controlează 70% din piaţa agricolă globală
Împreună cu doar alte trei companii, familia Cargill controlează 70% din piaţa agricolă globală, arată studiul citat. Anul trecut, Cargill a realizat cel mai mare profit din istoria sa (5 miliarde de dolari în venit net) şi se aşteaptă să-şi bată propriul record, în acest an. Numai familia Cargill are acum 12 miliardari, în creştere faţă de opt înainte de pandemie.
Din Sri Lanka până în Sudan, preţurile record ale alimentelor la nivel mondial provoacă tulburări sociale şi politice. 60% din ţările cu venituri mici sunt în pragul crizei datoriei. În timp ce inflaţia creşte peste tot, creşterea preţurilor este deosebit de devastatoare pentru lucrătorii cu salarii mici, care aveau deja o sănătate şi mijloace de trai dintre cele mai vulnerabile la COVID-19 - în special femeile şi persoanele marginalizate.
• Corporaţii farmaceutice precum Moderna şi Pfizer fac profit de 1.000 de dolari în fiecare secundă doar din vaccinul contra COVID-19
Pandemia a creat 40 de noi miliardari în domeniul farma. Corporaţii farmaceutice precum Moderna şi Pfizer realizează profit de 1.000 de dolari în fiecare secundă doar din monopolul pe vaccinul COVID-19, în ciuda faptului că dezvoltarea acestuia a fost susţinută cu miliarde de dolari din bani publici. Aceştia atrag de la guverne de până la 24 de ori mai mult decât în cazul producţiei generice, iar 87% dintre oamenii din ţările cu venituri mici nu au fost încă vaccinaţi complet.
"Cei extrem de bogaţi şi puternici profită de pe urma durerii şi suferinţei. Acest lucru este de neconceput. Unii s-au îmbogăţit prin interzicerea accesului la vaccinuri pentru miliarde de oameni, alţii prin exploatarea preţurilor în creştere ale alimentelor şi energiei. Această bogăţie în creştere şi sărăcia în creştere sunt două feţe ale aceleiaşi monede, dovada că sistemul nostru economic funcţionează exact aşa cum l-au proiectat cei bogaţi şi puternici", a mai spus Bucher.
Domnia sa a menţionat: "La peste doi ani de la începutul pandemiei, după peste 20 de milioane de decese estimate din cauza COVID-19 şi distrugerea economică pe scară largă, liderii guvernului din Davos se confruntă cu o alegere: să acţioneze ca mandatari pentru clasa miliardarului care le jefuieşte economiile sau să ia măsuri îndrăzneţe pentru a acţiona în interesul marii majorităţi. O măsură de bun simţ economic mai presus de toate va pune acest lucru la încercare: dacă guvernele vor impozita în sfârşit averea miliardarului".
• Recomandările urgente ale Oxfam pentru guverne
-"Introduceţi taxe unice de solidaritate pentru câştigurile extraordinare ale miliardarilor pe fondul pandemiei, pentru a finanţa sprijinul persoanelor care se confruntă cu costuri în creştere cu alimentele şi energia şi cu o redresare echitabilă şi durabilă din COVID-19. Argentina a adoptat o taxă specială unică numită «taxa milionarului» şi acum ia în considerare introducerea unei taxe excepţionale pe profiturile energetice, precum şi a unei taxe pe activele nedeclarate deţinute în străinătate pentru a rambursa datoria FMI. Cei superbogaţi au ascuns aproape 8 trilioane de dolari în paradisuri fiscale.
-Încheiaţi profitul de criză prin introducerea unui impozit temporar pe profit suplimentar de 90%, pentru a capta profiturile extraordinare ale marilor corporaţii din toate industriile. Oxfam a estimat că o astfel de taxă pe doar 32 de companii multinaţionale superprofitabile ar fi putut genera venituri de 104 miliarde de dolari, în 2020.
-Introduceţi taxe permanente pe avere pentru a controla bogăţia extremă şi puterea de monopol, precum şi emisiile uriaşe de carbon ale celor superbogaţi. O taxă anuală pe avere care începe de la doar 2% pentru milionari şi 5% la miliardari ar putea genera 2,52 trilioane de dolari pe an - suficient pentru a scoate 2,3 miliarde de oameni din sărăcie, pentru a face suficiente vaccinuri pentru populaţie şi pentru a oferi asistenţă medicală universală şi protecţie socială pentru toţi cei care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii inferioare".
--------------------------
• Cifre Oxfam
- Astăzi, 2.668 de miliardari - cu 573 mai mulţi decât în 2020 - deţin 12,7 trilioane de dolari, înregistrându-se o creştere de 3,78 trilioane de dolari;
- Cei mai bogaţi zece bărbaţi din lume au o avere mai mare decât cei mai săraci 3,1 miliarde de oameni (40% din populaţia lumii);
- Cei mai bogaţi 20 de oameni din lume deţin mai mult decât întregul PIB al Africii Subsahariane;
- Un muncitor din jumătatea de jos a populaţiei (după venituri) ar trebui să muncească timp de 112 ani pentru a câştiga cât primeşte într-un an o persoană din cei 1% cei mai bogaţi ai lumii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2022, 07:22)
ALO politicienilor(parlamentari si guvernanti,in special PNL),cititi si voi articolul.Poate voi nu mai trebuie sa-l cititi,fiind in categoria mentionata.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2022, 07:35)
Cate doze de vaccinuri ati comandat in perioada de prim ministru,dle Catu presedinte al senatului?Trist,este al doilea om in stat.Numai distrugatorii si escrocii pot ajunge pe treptele superioare ale statului?
3. Un sistem inuman
(mesaj trimis de Neamțul în data de 24.05.2022, 15:33)
Sistemul capitalist neoliberal actual este din punct de vedere social un sistem fascist,se bazează pe exploatarea prostimii pe discriminare și legea junglei pe speculații financiare,pe pescuitul și manipularea fraierilor,acest sistem este de a dreptul diabolic cum a zis un mare episcop american, problema se va pune in max 15 ani când robotizarea va fi generalizata si peste jumătate din populația planetei va fi inutil acestor capitaliști,adica acestor max 5 la suta din populația planetei,dar care dețin 90 la suta din resurse,deci se va inventa un virus deosebit de ucigaș?inca majoritatea prostimii nu știe pe ce lume trăiește dar va afla in curând
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2022, 18:21)
Corect. Acesta este capitalismul in care investitiile pe bursa se vor impozita in Romania cu 3% in timp ce prostimea care munceste pe putini bani plateste 30-40% in taxe si impozite.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2022, 18:57)
41.7
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2022, 18:58)
plus TVA 19
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2022, 18:59)
mai putin patrunjelul din piata.acolo-i evaziune fiscala!