Pandemia şi alaiul de restricţii care o însoţesc au pus Biserica Ortodoxă Română şi Guvernul pe poziţii adverse. Cele două mari pelerinaje, de la Iaşi şi Bucureşti, de Sfânta Parascheva respectiv de Sfântul Dumitru, supuse unor îngrădiri majore, reprezintă "mărul discordiei". Starea de tensiune, evidentă, este una fără precedent în epoca post-comunistă, în premieră Patriarhul Daniel având luări de poziţie "contondente" în raport cu autorităţile.
Comparaţia făcută de acesta legată de interzicerea pelerinajului şi căderea regimului comunist din decembrie 1990 nu este una întâmplătoare, mai ales că în decembrie, cel puţin până la noi ordine, sunt programate alegeri parlamentare. De asemenea, Pariarhul a vorbit şi de oamenii persecutaţi de autorităţile statului.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a ţinut o predică în faţa celor câteva sute de credincioşi prezenţi pe Colina Bucuriei la Sfânta Liturghie din ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor: "Dumnezeu nu se lasă batjocorit, cum spune Sfântul Apostol Pavel: «Fraţilor, nu vă înşelaţi!
Dumnezeu nu se lasă batjocorit!». El este îndelung răbdător, dar este şi drept. Mai întâi, iubirea Sa milostivă copleşeşte dreptatea Sa, dar dreptatea Sa se arată atunci când El doreşte îndreptarea oamenilor, folosind uneori şi medicamente amare, nu numai dulci, pentru îndreptarea oamenilor. Şi aşa îngăduie ca ei să fie «certaţi» în diferite încercări". Patriarhul a mai spus că "lumea l-a cinstit mai ales în anii grei ai comunismului, când lumea era persecutată" şi a relatat o întâmplare din toamna anului 1989, de la Hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: "Autorităţile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaşte ale sfântului, motivând că în aceeaşi zi, în clădirea de alături (Palatul Patriarhiei n.r.), unde era sediul Marii Adunări Naţionale, ar avea loc o şedinţă importantă. Şi astfel, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală. Dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae Vlădica, care se află aici, jos, în apropiere. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost «răsplătită», în sensul că, peste câteva luni, regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie, în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înfiinţat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care, prin radio şi televiziune, transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii şi slujba Vecerniei spre bucuria credincioşilor ortodocşi din ţară şi din Diaspora română". Patriarhul şi-a exprimat regretul pentru faptul că nu au putut participa mai mulţi credincioşi din cauza pandemiei: "Regretăm faptul că, din cauza pandemiei, n-au putut participa anul acesta şi credincioşi din toată ţara, ci numai locuitori ai oraşului Bucureşti. Totuşi, noi preţuim pe toţi cei care au avut în gând să vină la Bucureşti, ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască sănătate şi bucurie şi să ne ajute ca în anii următori să putem prăznui cu toată cuviinţa şi cu toată libertatea ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou".
Slujba a fost oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală de către Patriarhul Daniel, împreună cu cei trei episcopi vicari patriarhali - Ieronim Sinaitul, Varlaam Ploieşteanul şi Timotei Prahoveanul -, alături de preoţi şi diaconi. Ca la fiecare Sfântă Liturghie, a fost citită rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii. La Sfânta Liturghie au participat circa 200 de credincioşi de toate vârstele, bărbaţi, femei şi copii, aşezaţi pe scaune dispuse la distanţa de 1,5 metri, necesară respectării normelor sanitare impuse de starea de alertă. Unii dintre cei prezenţi purtau costume populare şi drapele tricolore. Cum criza sanitară este departe de a se încheia este posibil ca şi alte mari sărbători religioase să fie afectate de interdicţii.
Un alt înalt reprezentant al Bisericii a avut o reacţie dură imediat după ce premierul Ludovic Orban anunţa la jumătatea lunii octombrie că pelerinajul de la Bucureşti nu va putea avea loc. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis atunci un punct de vedere pe această temă sensibilă: "Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituţional, a cooptării în reflecţia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie şi temporară, a unor libertăţi fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experţi în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice, denunţă un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând şi cu orice consecinţe modificată. Organismul comunitar funcţionează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ şi dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca şi pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum. Aroganţa, autarhismul decizional şi solipsismul moral nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni. Pelerinajul organizat riguros, în condiţii excepţionale de respectare a unor reguli aplicate drastic şi a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancţionată oricând de autorităţi, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertăţii religioase responsabile, ci, în actualul context, şi o formă benefică de încredere şi de respect faţă de majoritatea oamenilor cuminţi şi credincioşi ai acestei ţări".
---------------------------
"Legătura" dintre Sfântul Dimitrie cel Nou şi oraşul Bucureşti este una foarte veche şi foarte strânsă, iar obiceiul pelerinajului la moaştele acestuia este unul bine înrădăcinat în tradiţia creştinilor ortodocşi din ceastă zonă. O scurtă cronică a vieţii sfântului o face Agerpres, citând "Patericul Românesc" 1: "Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitor al Bucureştilor, numit şi «Basarabov», s-a născut în timpul împăraţilor româno-bulgari Petru şi Ioniţă Asan (secolele XII-XIII), la câţiva kilometri de oraşul Rusciuc, într-un sat locuit de vlahi, Basarabov, pe valea râului Lomul, din părinţi ortodocşi şi iubitori de Hristos («Patericul Românesc» 1, arhimandrit Ioanichie Balan, 2011). A fost păstor de vite în satul natal, însă, având dragoste pentru linişte şi nevoinţă monahală, s-a făcut călugăr la o mănăstire de pe valea Lomului, nu departe de satul său. Încă de când era mic, Sfântul Dimitrie iubea biserica, postul, tăcerea, smerenia şi viaţa pustnicească. Odată, pe când păştea vitele satului Basarabov, a călcat cu piciorul într-un cuib de pasăre şi din greşeală a omorât puii. Mustrat de conştiinţă, şi-a pedepsit piciorul vinovat şi nu 1-a mai încălţat trei ani de zile, umblând cu el desculţ vară şi iarnă, răbdând cu bărbăţie gerul iernii şi loviturile pietrelor. În obştea mănăstirii, Sfântul Dimitrie avea rugăciunea curată a inimii şi darul lacrimilor. Mânca o dată la două sau trei zile, dormea noaptea foarte puţin; nu avea nici un fel de avere pământească, decât trupul obosit de post şi metanii, două haine vechi călugăreşti şi Psaltirea. Pentru o nevoinţă aspră ca aceasta, toţi se foloseau de viaţa lui. În ultima vreme a vieţii sale, dorind să urmeze marilor sihaştri din pustie, Sfântul Dimitrie s-a aşezat pe valea stâncoasă a râului Lomul, într-o peşteră mică şi umedă. Acolo s-a nevoit mulţi ani în neştiute osteneli pustniceşti, în foame, în lipsuri, în sete şi chin, răbdând grele ispite de la diavoli. După multă nevoinţa pustnicească, Cuviosul Dimitrie şi-a dat sufletul lui Dumnezeu între două pietre din malul râului Lomul şi a rămas necunoscut de nimeni multă vreme. Mai târziu, descoperindu-se sfintele lui moaşte prin pronia lui Dumnezeu, au fost duse la biserica satului Basarabov. Auzind de minunile ce se făceau aici, domnii Ţării Româneşti au dorit să-i aducă moaştele la Târgovişte, spre mângâierea credincioşilor, dar nu a fost cu putinţă. Au zidit însă o biserică nouă în Basarabov, unde i-au fost adăpostite moaştele mai mult de două secole."
În timpul războiului ruso-turc din Balcani (1769-1774), generalul rus Petru Salticov a luat sfintele moaşte să le ducă în Rusia. Dar la stăruinţa unui lui Hagi Dimitrie, moaştele Sfântului Dimitrie au fost dăruite Ţării Româneşti şi aşezate cu mare cinste în Catedrala mitropolitană din Bucureşti, unde se află şi astăzi.
1. Dumnezeu nu se lasă batjocorit
(mesaj trimis de Cristian în data de 28.10.2020, 01:59)
Cred că Preafericitul a adresat cea mai potrivită vorba acestor sectanți ai râului care conduc Romania.
Lumea a înțeles că se dorește desființarea Bisericii și propagarea masiva a noii religii neomarxiste de către grupul sectar mondial care se închină virusului și FIAREI.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 08:23)
In replica la mesajul autoritar al patriahului Daniel a fost publicata scrisoarea din 19.dec.1989, scrisoare plina de iubire si epitete entuziasmante adresate de conducerea BOR lui Nicolae si Elena Ceausescu. Pe 19.dec.1989 erau deja deja 4 zile zile crunte de revolutie la Timisoara, zile in care au murit impuscati zeci de oameni.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 09:15)
Foarte bine zis.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Rasputin în data de 28.10.2020, 12:30)
Eu cred că doar ești dus cu capul.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 12:57)
Preafericitul Teoctist care demola biserici și turna la Securitate?
Preafericitul Daniel este doar preot sau are și dansul grad militar??
Bai Cristiane, Fiara este in fata dar nu o zărești tu din cauza ierburilor din cap!!
Ce fumezi dragă??
1.5. Lui 1.2. (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de în data de 28.10.2020, 16:33)
Greșești cu... "foarte bine spus" .
. Ceaușeștii primeau ode și închinăciuni și de la Poeții de curte și de la Fețele bisericești.
Are dreptate și Rasputin. Numai că eu aș fi adăugat și "mereu".
2. the enemy of my enemy ...
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 05:27)
Apreciez faptul ca ziarului Bursa prezinta opinii care difera de naratiunea oficiala referitoare la COVID.
Chiar daca Daniel frecventeaza hoteluri de 5 stele (vezi sfintirea catedralei din Bihor in 09.2020) si astfel este departe de modelul de smerenie pe care ortodoxia il propovaduieste, nici liderii laici ai Romaniei nu sunt mai curati, mai toti fiind prinsi incalcand regulile pe care oficial le apara (vezi chermeza in Guvern sau in restaurant din Buzau, etc).
Ieri Arafat cel cu bastonul Jandarmeriei spunea ca trebuie oprite mesajele care contesta mesajele medicilor.
Fie macar si pentru afirmatia asta, este necesar ca presa impartiala sa continue sa prezinte opinii divergente, altminteri ne trezim iar intr-o dictatura.
Binecuvantat fie Daniel ca bine le zice si multumiri ziarului Bursa :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 07:07)
Daca ce se intimpla azi pe pamant este o naratiune oficiala atunci ai creier ,nu gluma
2.2. uita-te in jur si vezi (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 08:23)
Japonia are mortalitate asociata COVID redusa in comparatie cu Europa, in conditiile in care nu si-a tinut populatia in arest la domiciliu.
Asaltul mediatic continuu din tara noastra (si nu numai), titlurile alarmiste vehiculate zilnic, amenintatul populatiei cu bastonul jandarmeriei de catre Arafat fac parte dintr-un fir epic (naratiune) si este oficiala pentru ca este vehiculata de autoritati.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 07:03)
Ca orice popa, un nemernic , cu pantece nesatul , care n-are nicio legatura cu suferinta umana , cel dintai care nu crede in Dumnezeu , altfel n-ar stringe averi pe pamant , s-ar teme de judecata . Probabil si multi dintre care il aplauda caca draci si se-nchina la icoane
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 07:11)
Preafericite , nu vorbești nu gândești ca un preot....
Crezi că s -a uitat că securitatea ți- a distrus dosarul la revoluție !?
Că lucrai înainte de revoluție în străinătate !?
Oi fi matale azi general dar .....
5. Sistemul stie sa aleaga poza
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 07:29)
Cum e transmis prin poza mesajul ca Daniel ein tabara lui Ciolacu este cu adevarat profesionist. Daca nues suficient de clar articolul, intareste poza.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 16:14)
Pai ce Teoctist sau Daniel nu sunt oamenii sistemului? Dacă te uiți mai atent, pe umăr i se văd tresele de la grade și sub patrafir se observă, discret vipusca de la pantalon.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 09:34)
Guvernantii profita de covid-19 sa-si faca propaganda electorala.Era bine daca faceau ce trebuia.Din pacate au facut multe greseli,care au facut victime,au crescut numarul imbolnavirilor, a afectat societatile economice si societatea.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 09:53)
i-a trebuit cam mult lui Daniel sa vada abuzurile , cel de la Paste , a fost groaznic de urat si nu se va uita !
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 10:11)
Daniel e suparat pt ca cei de religie protestanta detin mai mult de 50% din functiile de conducere intr-o tara majoritar ortodoxa. De aceea BOR nu s-a implicat prin preotii care lucreaza in afara Romaniei, in incurajarea diasporei sa se inscrie la votul prin corespondenta. (votul prin corespondeta, preponderent anti-PSD, ar fi dezechilibrat si mai mult situatia). Asta explica si reactia de acum.
9. De remarcat ipocrizia gastii Iohannis-Orban
(mesaj trimis de Cristian în data de 28.10.2020, 10:16)
De remarcat ipocrizia gastii Iohannis-Orban.. Daca va mai amintiti, la alegerile din anii anteriori erau cu Biserica in brate, se intreceau care mai de care in donatii si vorbe bune in relatia cu Biserica, acestia vizitand cu mare fast Catedrala Mantuirii Neamului la sfintire.. In 2020 se observa clar o distantare politica de tot ce insemna Biserica, religie, fenomen religios, drepturi religioase, etc.. Aceasta distantare a fost dictata de sus, de stapanii sectanti masoni ai lui Iohannis care vor sa bage miscarea "Black lives matters" si alte ideologii in fata existentei religioase a omului actual. Cu alte cuvinte o noua religie, o noua ideologie, o noua politica.. toate vor fi bagate cu forta in capul copiilor inca din scoli...
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Obama în data de 28.10.2020, 10:56)
Cred ca aia cu catedrala in brate(ca ma indoiesc ca sunt si cu Biserica, la figurat) au fost Firea si primarii psd-isti de sectoare din Bucuresti, care in loc sa rezolve problemele orasului, sa nu stea familiile in frig si sa se spele cu apa rece iarna, i-au dat lui Dani sa isi faca casa mare mare.. pentru ce?
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de Obama în data de 28.10.2020, 10:57)
i-au dat milioane, fara numar, nu o atentie, acolo
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 12:24)
Ma uit cu spaima ca unii ierarhi ortodoxi romani , prin dogmatism exacerbat ,cu totul irational , tind sa prinda din urma pe fanaticii cultului islamic .Totul pe lume evolueaza , progreseaza , castiga in cunoastere , numai biserica ramane incremenita in proiect !Atitudinea lor e un fel de egoism sindical ingrozitor .Dupa ei ar trebui sa inlocuim spitalele cu biserici si medicamentele cu moastele !
9.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de Rasputin în data de 28.10.2020, 12:25)
Nu pot sa cred că nu vezi ce se întâmplă de fapt, de ce crezi că PF Daniel ataca chiar zilele astea guvernul? Nu din cauza că nu mai are cine sa doneze la Catedrală?
Și acuma referitor la subiect, de fapt la articol, Dani ne spune că Domnul a făcut dreptate decembrie 1989? Cum ? Aducând pe scaunul de președinte al României pe comunistul Iliescu? Asasinând peste 1000 de tineri ?? Nu cred că ăsta a fost mesajul CEO BOR.
Nu uita, mai sunt câteva zile până la comemorarea victimelor din Colectiv, unde, in stilul lui faraonic PF Daniel a arătat compasiune și iubire față de cei răniți și decedați în acest tragic accident, numindu-i pe aceștia sataniști.
9.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.4)
(mesaj trimis de Krys în data de 28.10.2020, 12:30)
Nu înțeleg deloc, întradevăr religia creștină ortodoxă este majoritară in Romania, însă mai sunt și alte culte religioase în țară. Eu nu am văzut ieșirile astea si afuriseniile astea la ceilalți.
9.6. Aurite CATEDRALE păn' la cer (răspuns la opinia nr. 9.3)
(mesaj trimis de sau spitale,școli,aziluri? în data de 28.10.2020, 16:14)
MOAȘTELE... (oasele nevinovate ale unor muritori) unde lipsesc să fie înlocuite cu moaște din plastic chinezesc.
Un călugăr român a furat un picior al unui 'sfânt', de la Muntele Athos și a fost prins la graniță de poliția Greacă. Nereușită mare... ar fi fost mărunțit și dăruit multor biserici în lipsă de moaște."
Marea înghesuială" ca la Sfânta Parascheva o vor ăi din BOR, multiplicată căci vin bănuții sfințiți către ei ... samsarii spirituali, negustori de suflete, intermediari între Creator și creația sa omul. Popii îl jecmanesc pe omul sărman, sărac, carte puțină și habotnic.... îl minte că îl așează lângă Iisus pe lumea cealaltă.
OMULE, trăiește tu frumos și... ROAGĂ-te direct DUMNEZEULUI tău!!!
Pe un domnitor moldav -- Ștefan cel Mare- , care a ucis / a tăiat capete cu mâna sa ( Și la 81 ani) ... La-u făcut ~ cel Sfânt~ în calendarul ortodox pentru averile primite de la el, dar ale poporului erau. Ca exemplu pentru conducătorii de azi : faceți donații din banii contribuabililor fără ai intreba.!! (FIREA, tu, câte milioane de euro data-i ?)
9.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 19:07)
Dle din respect pentru Stefan cel Mare am două amendamente :
e adevărat că a tăiat capete dar dacă nu o făcea îl pierdea pe al său, plus că ăia veniseră la el acasă
e adevărat că a făcut donații către biserică, dar atunci biserica însemna pe lângă credința și depozitarul culturii,artei ,justitie etc
9.8. Din/cu respect D-lui 9.7.răspund (răspuns la opinia nr. 9.7)
(mesaj trimis de în data de 28.10.2020, 21:00)
1) La amendamentul 1 de acord cu dumneavoastră : invadatorii ( peste tot, în toate țările lumii) meritau / merită uciși cu zel mare și trași în țeapa lui Țepeș. (Crimeia, azi). Și nu pentru că Domnitorul își pierdea capul ci pentru toată țara lui, tot poporul său liber. Eu m-am referit la cele două capete de boieri tăiate de Ștefan la 81 de ani căci unelteau împotriva succesorului său. Merită "cel mare" dar "*și SFÂNT..?! *.
2) Prin numeroasele donații făcute bisericii de Ștefan, alți boieri, alți habotnici care își lăsau averea... nu urmașilor ci bisericii care le asigurau un loc în rai..... prin aceste donații și furtișaguri a ajuns biserica în timpul lui Cuza Vodă să dețină 25% din terenurile agricole, și în Moldova și în Valahia. Odihnă lui Alexandru Ioan căci a făcut Domnia sa secularizarea averilor bisericii
De-o făcea Carol 1, căci trebuia făcută, întreb eu acum : ce ar fi ieșit din gura "" ciumaților roșii"" laici sau în sutane aurite a Teoctiștilor și Dany ielior .... la TV contra Regilor nemți, Carol I, Ferdinand, Mihai l și a... Sibianului Neamț (și el) de la Cotroceni ??? Depozitarul culturii, artei și Justiției... stăpânirea și cărturarii epocii erau.... nu doar biserica.
NB. _ sunt foarte credincios...cred în Divinitate, în Dumnezeul cel adevărat ?!
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 12:38)
BIserica s-a implicat indirect In viata politica dupa 1990 si a obtinut de la stat multe facilitati cu caracter reparatoriu. Rolul social al Bisericii a crescut dar a aparut si tentatia de a se crea o teocratie prin folosirea influentei in zona paturilor defavorizate si a batranilor.
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 12:54)
Nu am nicio problemă cu retrocedarea averilor seculare ale Bisericii. Au fost și sunt averile Bisericii. Dar nu cred că etalarea asta de bogăție și avuție face bine cuiva. Când îl vezi pe patriarh sau vreun înalt prelat, zici că îl vezi MC Hammer, mașini și aur, le mai lipsesc fetele dezbrăcate, însă au mereu in jur băieți tineri in jur.
Mie mi se pare însă foarte nesemnificativă implicarea Bisericii în ajutorarea populației defavorizate, a bătrânilor , a tinerilor fara părinți, a celor lăsați de izbeliște, etc.
Numeri pe degete, de fapt sunt opera unor oameni cu inima mare, azilele sau orfelinatele patronate cu adevărat de Biserică. Nu mai spun de cantine, spitale sau centre de dezintoxicare cum sunt in statele occidentale unde opera socială a bisericii este evidentă.
Poate și din cauză că ei nu sunt obligați să învețe din clasa I-a religie, nu sunt obligați să dea bani direct sau indirect cultelor religioase.
10.2. Puțină istorie (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 16:23)
Poate nu știi, biserica a deținut 25% din pămînturile României! Nu "ai nicio problemă cu retrocedarea " ? Vrei o reîntoarcere la evul mediu?
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 13:18)
Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor: "Dumnezeu nu se lasă batjocorit, cum spune Sfântul Apostol Pavel: «Fraţilor, nu vă înşelaţi! (nici macar de un patriarh)
umilinta nu a fost straina Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou sau Sfântulu Apostol Pavel si mai ales Domnului nostru Iisus Hristos;
cand voi vedea scris pe calendarele tiparite de patriarhie cel putin o singura data" Domnul nostru Iisus Hristos " in loc de doar "Domnul Nostru ", nu voi avea dubii carui Domn se inchina preafericitul patriarh si BOR din moment ce valideaza si accepta "rasplata" urmare a crimelor si ulterior executiilor - savarite inclusiv in ziua nasterii Domnului nostru Iisus Hristos cel crucificat , inviat si inaltat la ceruri. (o umila opinie)
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 13:39)
Ii inteleg pe cei ce cred,stiu de ce,dar de aici pana la hbotnicie,la atitudini medievale este mare distanta.Daca puneti mana pe o lucrare privind pandemiile,o sa observati ca masuri ,ca cele din prezent se luau inca din secXVI si nici un popa nu striga in cetate.De fapt eierau primii ce fugeau,lasau cate un ageamiu naiv sa dea ultimul sau ultima mangaiere.Mult prrea fericitul nostru traieste in alte timpuri spiritual si foarte prezent in timpul material.Si nu ii e frica de judecata,este un exemlu BUN pentru noi.Radeti mtot ce puteti fratilor.
11.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de mariuss în data de 28.10.2020, 15:08)
nu se compara epidemiile din evul mediu in care mortii zaceau pe strada cu ce este acuma, la ce masuri s-au luat ar fi trebuit sa vedem acelasi lucru
12. Fereste-te de cel fara Dumnezeu !
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 15:35)
Vad cum toti se inghesuie sa judece si sa stabileasca ce are voie Daniel sa faca, ce nu are voie, cum sa se imbrace sau cu ce sa calatoreasca. Biserica Ortodoxa Romana este un cult religios care are de a face cu cei care apartin acestui cult. Ca se trezesc toti neavenitii sa isi verse fierea este mai putin relevant. Fiecare sa isi judece propria credinta, propriul cult, sa masoare cata binefacere face el sau cultul sau. Oameni care nu au trecut de zeci de ani pe la biserica ortodoxa nu aucaderea morala sa vorbeasca. Papistasii sa isi vada de ai lor, yoghinii de ai lor, musulmanii de ai lor fara a fi nimic peiorativ sau ofensator in asta! Pentru cei fara de Dumnezeu, nu stiu ce sa recomand. Sportul asta cu bagatul in seama in gradina altora nu face nimanui bine.
12.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 16:09)
Sunt de acord cu tine până la faza in care din banii mei sponsorizez la greu BOR.
12.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 12)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 16:19)
Nu face bine nici amestecul BOR în viața politică, și totuși o fac in văzul tuturor, fără niciun pic de rușine. Nu sunt scandalizat de ieșirea PF Daniel, de 30 de ani au susținut și susțin în biserica pe PSDisti.
Nu înțeleg cum pot sa facă asta, că în regimul comunist nu liberalii, țărăniștii sau conservatorii dărâmau bisericile și trimiteau la canal preoții.
13. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 19:20)
Eu cred ca prefericitul rezolva mai multe cu o replica scurta. De azi inainte, va promit ca biserica ortodoxa nu va mai accepta nici un fel de donatie, de la nici un partid politic. Cred ca se bucurau toti romanii.
Bineinteles, cu promisiunea ca biserica nu va mai fi implicata in politica.
14. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 21:36)
Ordin pe unitate,discreditarea patriarhului
15. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2020, 21:36)
Ordin pe unitate,discreditarea patriarhului
15.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 15)
(mesaj trimis de anonimule 14, 15, repetă-teee 16.... în data de 28.10.2020, 21:54)
El s-a discreditat de mult timp. Ești preot? Și voi sunteți discreditați de foarte mult timp cu... multe. Refuzul de a înmormânta un om sarman fără să vă dea arginți l-ai văzut la TV ?
Ne spune ceva acum la sfârșit și purtătorul de cuvânt al BOR...?
Răspundeți atâtor comentatori critici ? Sau să-l întrebăm pe Pomohaci și pe preasfântul episcop de la Huși?!
16. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2020, 00:55)
Gata cu "să nu faci ce face Popa". S-a dat dezlegare la :
Ce fac Popii și tu să faci,
Iubit să fii de Pomohaci;
Sau vrei să îngenunchezi acuși,
La MultPeaSfântul de la Huși.
Ai grijă ce spui ce faci,
Că-n iad vei da de Pomohaci ;
O să te apleci după săpun,
Ce-o să pățești... nu pot să îți spun.
Și o să rabzi și o să stai,
Semnal la 122, acolo nu ai.