Papa Francisc a ajuns în Mongolia

F.D.
Internaţional / 1 septembrie 2023

Papa Francisc a ajuns în Mongolia

Papa Francisc a sosit vineri în Mongolia, o ţară predominant budistă cu doar 1.450 de catolici, despre care Vaticanul speră să joace rolul de facilitator pentru îmbunătăţirea relaţiilor dificile cu China, relatează Agerpres.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a sosit pe aeroportul din Ulan Bator, după un zbor de aproape zece ore, cu o aeronavă a companiei ITA Airways care a avut de asemenea la bord persoane din anturajul pontifului şi jurnalişti.

Stând într-un scaun cu rotile, papa a fost condus prin faţa rândurilor de soldaţi din garda mongolă purtând puşti şi uniforme în culorile albastru şi roşu. După câteva strângeri de mâini, pontiful a intrat apoi într-o maşină cu care a fost transportat afară din aeroport.

Vorbind cu reporterii în avionul care a decolat joi seară de la Roma, papa Francisc a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să viziteze chiar şi o mică parte din această ţară vastă, spunând că Mongolia are "o populaţie mică, dar cu o cultură măreaţă".

La sosirea în centrul oraşului, papa a fost salutat de o mulţime venită pentru a-l întâmpina, unii dintre cei prezenţi susţinând un scurt spectacol de cântec şi dans.

"Sunt atât de fericit să-l văd pe papa", a declarat Otgon Zesenjav, unul dintre catolicii prezenţi, în vârstă de 47 de ani. "Sunt foarte recunoscător pentru vizita lui. Aşteptăm acest moment de atât de mult timp. Mi-a strâns mâna de două ori. Sunt atât de emoţionat", a povestit el.

Primul eveniment la care va participa papa Francisc în capitala Mongoliei va avea loc sâmbătă, când se va adresa liderilor guvernamentali şi corpului diplomatic.

Papa Francisc va oficia mai multe evenimente religioase înainte de a părăsi Mongolia luni, evenimentul central fiind o slujbă pe Arena Steppe, duminică.

Vizitarea locurilor în care catolicii reprezintă o minoritate este inclusă, de asemenea, în programul călătoriei apostolice în Mongolia, având drept scop atragerea atenţiei asupra oamenilor şi a problemelor în ceea ce el a numit periferiile societăţii şi ale lumii. Papa Francisc nu a vizitat multe dintre capitalele Europei de Vest.

Potrivit obiceiului, papa Francisc a adresat salutări tuturor ţărilor deasupra cărora a zburat în drum spre Mongolia, inclusiv Chinei, cu care Vaticanul a avut relaţii dificile. "Trimit urări de bine excelenţei dumneavoastră şi poporului chinez", a transmis papa în telegrama adresată preşedintelui chinez Xi Jinping. "Asigurându-vă de rugăciunile mele pentru bunăstarea naţiunii, invoc asupra voastră tuturor binecuvântări divine de unitate şi pace", a adăugat suveranul pontif în mesajul său.

Relaţiile dintre conducerea Partidului Comunist din China, oficial ateu, şi Vatican au fost problematice decenii la rând.

Sfântul Scaun are relaţii diplomatice depline cu Taiwan, în timp ce catolicii din China au fost mult timp scindaţi între o biserică oficială susţinută de stat şi o parte neoficială, loială papei.

Mongolia a făcut parte din China până în 1921 şi are relaţii politice şi economice strânse cu Beijingul. Diplomaţii susţin că ţara ar putea fi folosită drept intermediar cu China, notează Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb