Papa Francisc le permite femeilor să voteze pentru prima dată la adunarea episcopilor

D.T.
Internaţional / 26 aprilie 2023

Papa Francisc le permite femeilor să voteze pentru prima dată la adunarea episcopilor

Papa Francisc, într-o mişcare istorică care poate duce la mai multă incluziune în luarea deciziilor în Biserica Romano-Catolică, va permite femeilor să voteze pentru prima dată la o reuniune globală a episcopilor din octombrie, potrivit Reuters.

În trecut, femeilor li se permitea să participe la sinoade, un organism consultativ papal, în calitate de auditor, dar fără drept de vot. Regulile revoluţionare, anunţate astăzi, permit cinci surori religioase cu drept de vot. În plus, Papa a decis includerea a ceea ce un document al Vaticanului a numit "70 de membri non-episcopi care reprezintă diferite grupuri de credincioşi ai poporului lui Dumnezeu".

Cei 70 de preoţi, surori religioase, diaconi şi laici catolici, vor fi aleşi de Papă dintr-o listă de 140 de persoane recomandate de conferinţele episcopale naţionale. Conferinţele au fost încurajate să includă tineri. Vaticanul a cerut ca 50% din cei 70 să fie femei.

La sinoade participă de obicei aproximativ 300 de persoane, aşa că cea mai mare parte a celor cu drept de vot vor fi în continuare episcopi. Totuşi, schimbarea este remarcabilă pentru o instituţie care a fost dominată de bărbaţi de secole, arată sursa.

Noile reguli urmează doi paşi majori pe care Francisc i-a făcut anul trecut pentru a plasa femeile în posturi de decizie în Vatican. Într-una, el a introdus o reformă de referinţă care va permite oricărui catolic laic botezat, inclusiv femei, să conducă majoritatea departamentelor Vaticanului în temeiul unei noi constituţii pentru administraţia centrală a Sfântului Scaun.

Într-un alt an trecut, el a numit trei femei într-un comitet care anterior numai bărbaţi, care îl sfătuieşte în alegerea episcopilor lumii. Grupurile de femei din Biserică cer de ani de zile dreptul de vot la sinoadele de mare profil, care pregătesc rezoluţii care duc de obicei la un document papal. Un sinod din 2018 a devenit un punct de aprindere când doi "fraţi", bărbaţi mireni care nu sunt hirotoniţi, au fost lăsaţi să voteze în calitatea lor de superiori generali ai ordinelor lor religioase.

Însă sora Sally Marie Hodgdon, o americancă care nici nu este hirotonită, nu a avut voie să voteze, deşi era generalul superior al ordinului ei, precizează sursa.

În 2021, Francisc a numit pentru prima dată o femeie pe locul doi în funcţia de guvernator al Vaticanului, făcând-o pe sora Raffaella Petrini în cea mai înaltă femeie din cel mai mic stat din lume. În acelaşi an, a numit-o călugăriţa italiană pe sora Alessandra Smerilli în poziţia numărul doi în biroul de dezvoltare al Vaticanului, care se ocupă de probleme de justiţie şi pace. De asemenea, a numit-o pe Nathalie Becquart, membru francez al Surorilor Misionare Xaviere, drept co-subsecretar al departamentului Vatican care pregăteşte sinoade.

Viitorul sinod se pregăteşte de doi ani, timp în care catolicii din întreaga lume au fost întrebaţi despre viziunea lor pentru viitorul Bisericii.

Susţinătorii au salutat consultările ca pe o oportunitate de a schimba dinamica puterii Bisericii şi de a oferi o voce mai mare catolicilor laici, inclusiv femeilor, şi persoanelor aflate la marginea societăţii.

Conservatorii spun că procesul a fost o pierdere de timp, ar putea eroda structura ierarhică a Bisericii de aproape 1,4 miliarde de membri şi, pe termen lung, ar putea dilua doctrina tradiţională.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In curand o sa il vedem calare pe trotineta, complet vegan, sustinator infocat al LGBT, investitor in bitcoin, fan al Gretei si mare adversar al lui Trump. Un papa tefelist. Horror!!!

    BRAVO LUI!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb