PARCHETUL CAPITALEI: Şase poliţişti au fost reţinuţi în dosarul permiselor de conducere

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 16 decembrie 2015

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus reţinerea a 20 de persoane în dosarul permiselor auto, dintre care şase sunt poliţişti de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Potrivit Parchetului Capitalei, din cei 20 de reţinuţi, 16 vor fi duşi miercuri la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, informează Agerpres.

În total, în acest dosar sunt urmărite penal 87 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, dintre care 10 sunt poliţişti examinatori, 30 de instructori, 40 de elevi cursanţi, restul fiind intermediari, potrivit sursei citate.

Procurorii susţin că modul de operare folosit în acest dosar era următorul: instructorul auto era cel care îi făcea elevului oferta de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; apoi, instructorul primea suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.

Pentru anumite categorii de candidaţi (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii), instructorii auto solicitau o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, poliţiştii examinatori pretindeau mai mulţi bani.

Înainte de momentul examenului, instructorul auto discuta cu poliţistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care avea acces la lucrătorii de poliţie şi era desemnat de aceştia ca şi "colector" sau "casier"), pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat traficul de influenţă.

După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa, instructorul auto înmâna lucrătorului de poliţie sumele de bani fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţistul examinator ca şi "colector" sau "casier", al cărui rol era de a strânge sumele de bani date ca mită, de a ţine o evidenţă exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat şi a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidaţi.

Instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani provenind de la candidaţi la locuinţele celor din urmă sau în locuri şi în momente prestabilite.

De asemenea, a rezultat implicarea în schema menţionată a unor persoane care nu au calitatea de instructori şi acţionau ca intermediari între instructorii auto şi poliţiştii examinatori, asigurând conspirativitatea mijloacelor folosite pentru remiterea sumelor către poliţişti.

Procurorii mai arată că, în discuţiile dintre ei, instructorii auto şi lucrătorii de poliţie manifestau o preocupare continuă pe timpul desfăşurării activităţii pentru asigurarea confidenţialităţii comunicaţiilor şi a scopului real al activităţilor întreprinse, folosind un limbaj codificat.

Astfel, pentru noţiunea candidat/elev/cursant se foloseau cuvintele: "pachet", "bucată", "roabă", "blugi", "cartofi", "roată", iar pentru sumele de bani: "coco", "iepuroi" (euro).

Pentru a stabili o întâlnire în vederea solicitării unei intervenţii pe lângă un poliţist examinator se foloseau expresiile: "ne vedem la cafea", "bem şi noi o cafea", "îţi iau un bilet", "îţi rezerv un loc", iar pentru a stabili o întâlnire în vederea remiterii unei sume de bani: "să-ţi las un dosar", "să-ţi aduc o cafea", "să-ţi las un contract", "ţi-am luat medicamente", "să-ţi aduc un bon", "să-ţi aduc o fişă", "ai un loc rezervat la spălătorie", "să vin să-ţi repar/văd maşina".

Anchetatorii mai susţin că pentru a transmite că elevul a fost declarat "admis" la proba practică se foloseau: "a fost ok", "a fost lumină", "a fost soare", "s-a rezolvat problema", "ai ieşit cu plus".

"Faptul că atât instructorii, cât şi lucrătorii de poliţie cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum şi faptul că întâlnirile dintre ei se pot realiza chiar şi fără a discuta în prealabil sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupţie. Din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influenţa instructorilor se remit ulterior poliţiştilor desemnaţi ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150 - 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor şi al celorlalţi intermediari care au acţionat pe parcurs", mai susţin procurorii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CARE SUNT POLITISTII RETINUTI, SE PARE CA AU PICAT NUMAI FRAIERII, TATICII LOR IAR AU SCAPAT!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb