PARCHETUL INSTANŢEI SUPREME, DESPRE SESIZAREA PRIVIND FINANŢAREA USR: "A fost începută urmărirea penală in rem pentru delapidare, spălare de bani şi conflict de interese"

D.C.
Anticorupţie / 11 februarie 2017

"A fost începută urmărirea penală in rem pentru delapidare, spălare de bani şi conflict de interese"

Actualizare 12:51 Nicuşor Dan, despre dosarul privind finanţarea USR: "Sunt foarte surprins; delapidarea şi spălarea de bani nu au nicio legătură cu noi"

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat sâmbătă, că este "foarte surprins" de anunţul Parchetului instanţei supreme, potrivit căruia a fost începută urmărirea penală in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese în legătură cu finanţarea partidului, urmând să meargă la instanţă pentru a clarifica toate aceste aspecte.

Nicuşor Dan a precizat: "Am citit şi eu ştirea dumneavoastră (n.r. - publicată de News.ro). Sunt foarte surprins. Asta, delapidare şi spălare de bani chiar că este o surpriză. Noi ce avem oficial, avem acea decizie a Autorităţii Electorale Permanente prin care, pentru campania de la alegerile locale, din 650.000 lei ne-au dat 500.000 lei, nu ne-au dat 150.000 lei pe patru chestiuni pe care le-am contestat pe fiecare şi la Judecătoria Sectorului 1 şi pe procedură administrativă".

În ceea ce priveşte acuzaţiile de delapidare şi spălare de bani, liderul USR a susţinut că acestea nu au "nicio legătură" cu partidul său.

Preşedintele Uniunii Salvaţi România a adpugat: "Pe chestiunea conflictului de interese, din speculaţiile care au apărut în presă, era o chestiune legată de faptul că partidul şi USB au folosit în comun acelaşi spaţiu, împărţind chiria. Deci nu este absolut nimic ieşit din comun. Delapidare şi spălare de bani, m-am uitat acum să văd definiţia lor. Delapidare este fapta funcţionarului public care fură din bani. Noi nu suntem funcţionari publici. Spălarea de bani se referă la nişte bani care ar fi provenit dintr-o infracţiune. Nu ştiu, nu văd nicio legătură cu noi".

El a ţinut să precizeze că va merge la instanţă pentru a clarifica toate aceste aspecte legate de finanţarea USR.

Nicuşor Dan a conchis: "O să ne ducem să vedem despre ce este vorba ca să clarificăm. Nu există o acuzaţie împotriva noastră, tot ce este până acum este in rem. Adică cineva a făcut o sesizare şi Parchetul fără să se îndrepte către o persoană cercetează dacă are temei sau nu".

Şi purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că Uniunea Salvaţi România nu a primit până la acest moment nicio notifcare de la Parchetul instanţei supreme privind începerea urmăririi penale in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese în legătură cu finanţarea partidului.

Dan Barna a afirmat: "La momentul de faţă, pot să vă spun că USR nu a primit nicio notificare sau solicitare de clarificări de la Parchet pe această temă, deci nu există informaţii suplimentare la nivelul partidului nostru legat de această urmărire penală in rem. Înţeleg că suntem în etapa în care Parchetul analizează dacă există sau nu faptele respective. Dar neştiind despre ce fapte se face referire pentru că nu am fost notificaţi în niciun fel, nu avem niciun fel de comunicare de la Parchet pe această temă, nu am ce să comentez suplimentar".

Deputatul USR a subliniat faptul că partidul nu a primit nicio informaţie de la Parchetul instanţei supreme privind dosarul de finanţare a USR.

Purtătorul de cuvânt al USR a mai spus: "În măsură în care este vorba despre USR, pentru că noi nu avem nicio informaţie că ar fi vorba despre USR, dar dacă este vorba despre USR, presupun că la un moment dat va exista o corespondenţă. În momentul de faţă nu avem nicio informaţie, nu ştim la ce se referă documentul respectiv pe care dumneavoastră l-aţi primit".

El a ţinut să precizeze că finanţarea campaniei de la alegerile locale a USR s-a desfăşurat "în limitele clare ale legalităţii".

Dan Barna a conshis afirmând că finanţarea campaniei de la alegerile locale s-a făcut în limitele clare ale legalităţii. Acesta spune că există o diferenţă de sumă pe care AEP nu a rambursat-o, astfel, din 650.000 de lei s-au rambursat doar 500.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al USR a mai declarat că acest fapt a fost contestat şi în momentul de faţă partidul este în instanţă pentru clarificarea rambursării sau nerambursării sumei respective.

----------

Parchetul instanţei supreme spune, despre sesizarea privind o posibilă finanţare ilegală a USR, că există un dosar, de la începutul acestui an, în care a fost începută urmărirea penală in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a declarat, potrivit News.ro: "Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat la începutul acestui an un dosar având obiectul menţionat, fiind începută urmărirea penală cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese".

Parchetul precizează că această cauză este în curs de soluţionare, iar până la acest moment "au fost efectuate diverse acte de procedură".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, în 27 ianuarie, că procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu i-a răspuns la întrebarea pe care a pus-o la o emisiune dacă a primit o plângere de la AEP privind finanţarea ilegală a USR.

"Ştiu că nu are voie să dea curs la acel dosar, dar să răspundă dacă a primit-o sau nu, dacă blochează dosarul sau dacă l-a repartizat", a spus Liviu Dragnea.

Ulterior, liderul USR, Nicuşor Dan, a spus că nu există nicio anchetă care să vizeze finanţarea USB/USR, după ce în spaţiul public au fost lansate acuzaţii privind finanţarea acestui partid.

Nicuşor Dan scria în datat de 30 ianuarie, pe Facebook: "Realitatea pe care o construiesc politicienii interesaţi de amnistie şi graţiere şi cutiile lor de rezonanţă din presă e demnă de «Alice în Ţara Minunilor». După ştirile potrivit cărora câinii primesc bani pentru protest, notiţa că USB/USR ar fi fost sponsorizată de persoane fără adăpost nu mai miră pe nimeni".

Liderul USR a precizat că va repeta, de fiecare dată când este cazul, adevărul despre donaţiile primite de USR.

Acesta a explicat: "Finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din Bucureşti a fost verificată de către Autoritatea Electorală Permanentă care a constatat legalitatea ei şi a decis decontarea sumelor cheltuite. Nu există nicio anchetă care să vizeze finanţarea USB/USR, aşa cum se susţine".

Toate acuzaţiile aduse USR sunt, după considerentele lui Nicuşor Dan, "absurde" şi demonstrează că puterii "îi este frică".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ...Eeee~E~e~e__..Asta e un fel de ritual pt. noii venti in politica mare de la noi, si nu poi sa te sustragi acestui ritual sacru al politicii romanesti din present__..Adica nu mai tu sa dai in judecata pe altii domn' Dan_?..Nu merge asa ! Tu te acum aflii in parlamentul Romaniei, sa stii ! Ai intrat deci in rindul politicenilor de calibru ceea ce e de Laudat si apreciat ! Iar cum incepe initierea propriu-zisa ! Iar datul in judecata de catre altii faci parte din jocul democratic propriu-zis si obisnuit de la noii si nu numai_!_..Oricum fiind tot obisnuit cu tribunalele ca un procesoman prin excelenta ce esti nu cred ca ar trebui sa fii surprins sau sa iti faci prea multe griji ! Ca doar ai bani si avocati care sa te reprezinte !..Important e sa rezisti cit mai mult posibil !..Pe scena politica Romaneasca bineinteles..Adica sa ai mare grija ca nu cumva sa ajungi precum DD-ul_..Caci nu e de dorit la nimeni_........~Atit~...

    1. Super comentariu

    Of, of, of. Mai intai Deutche Bank gasita vinovata de spalare de bani cu rusii, acum Plicusor Ban n-are cum sa mai ascunda influenta, pardon sprijunul lui Soros. Off, ce frumos este in Romania condusa de interese straine din toate colturile lumii, mai putin din Romania insasi!

    El nu a devenit penal? Poza vitage, va rog.

    In loc sa-i multumim ca a readus linistea-dupa interviul lui, lumea s-a lamurit ca trebuie sa plece din Piata Victoriei...

    Make, Nicusor Dan e urmarit penal, deci e penal, bagă poza alb-negru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb