PARLAMENT: Şedinţă de plen pentru prezentarea moţiunii de cenzură

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 decembrie 2018

Moţiunea de cenzură, depusă de opoziţie împotriva cabinetului Dăncilă, va fi citită, astăzi, în plenul Parlamentului. Documentul care a fost semnat de 163 de senatori şi deputaţi ai partidelor din opoziţie, trece în revistă toate promisiunile neonorate de Guvern şi de coaliţia PSD-ALDE, promisiuni care fac parte din programul de guvernare.

Semnatarii moţiunii susţin că Viorica Dăncilă nu a respectat programul pentru care a primit votul de învestitură în Parlamentul României. Ei arată: "Atunci când aţi fost învestită, documentul aprobat de Parlament se numea «Programul de Guvernare 2018- 2020». Toate acţiunile Guvernului condus de dumneavoastră au transformat acest document, cu caracter de lege, în «Programul de Guvernare după anul 2021 ...», deoarece toate angajamentele au fost amânate după această dată! Salariile cresc după anul 2021, pensiile cresc după anul 2022, autostrăzi şi căi ferate NU se construiesc decât după anul 2021, construcţia spitalelor regionale va începe tot după anul 2021. În acest context, de dispreţ total faţă de programul cu care aţi fost învestită, putem să considerăm că, în temeiul art. 103 din Constituţia României, sunteţi demisă de drept şi puteţi să vă încercaţi norocul după anul 2021".

Din cauza promisiunilor neonorate de coaliţia PSD-ALDE şi de guvernele alcătuite de cele două formaţiuni politice, opoziţia consideră că a crescut numărul românilor care au ales să plece în străinătate pentru a găsi condiţii mai bune de angajare şi de trai.

Parlamentarii opoziţiei afirmă că 23% dintre tineri spun că au de gând să plece din ţară în următorul an, iar aproape jumătate în următorii cinci ani, din cauza politicii falimentare a Guvernului Dăncilă.

Semnatarii moţiunii acuză incapacitatea guvernului de a a accesa fondurile europene pentru proiectele de mare şi medie infrastructură, pentru ridicarea spitalelor regionale, pentru reabilitarea şi modernizarea transportului feroviar, pentru realizarea autostrăzii Unirii, A8, construirea autostrăzii Piteşti-Sibiu, etc..

Ei acuză de asemenea creşterea alarmantă a ratei inflaţiei, care în anul 2016 se situa la 0%, iar după numai de doi ani de guvernare a coaliţiei PSD-ALDE a ajuns la 5%. Mai mult, opoziţia se referă şi creşterea permanentă a deficitului bugetar, care, conform celor mai recente date a depăşit cu peste 51%, în primele zece luni ale anului 2018, deficitul bugetar înregistrat în anul 2017.

Textul moţiunii arată: "Aţi promis românilor prosperitate, dar 52% spun că trăiesc mai prost decât anul trecut, scumpirile şi inflaţia le-au golit buzunarele pe care voi pretindeţi, cu cinism, că le-aţi umplut cu bani. 66% declară că au dificultăţi în a face faţă necesităţilor cu venitul pe care îl câştigă, iar 4.6 milioane de români pot fi consideraţi săraci, o treime dintre copiii şi tinerii în vârstă de până la 18 ani trăind sub pragul sărăciei".

În document se mai face referire şi la situaţia dezastruoasă din învăţământ şi sănătate, la modul în care Guvernul şi-a bătut joc, prin editura unică, de manualele şcolare şi la faptul că în maternităţile ţării, copii nou-născuţi riscă să se îmbolnăvească din cauza condiţiilor precare de igienă.

Moţiunea de cenzură se referă şi la modul în care actualul Executiv înţelege să modifice legea pensiilor. Autorii documentului susţin: "Tot prin nerespectarea legii, Guvernul taie pentru a doua oară pensiile a peste 5 milioane de români prin amânarea aplicării legii, în anul 2019. Începând 1 ianuarie 2019, PSD-ALDE taie în medie circa 102 lei pe lună din pensia fiecărui român, drept pe care pensionarii îl aveau prin Legea pensiilor care este încă în vigoare, adică prin indexarea cu 100% creşterea preţurilor şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut".

O mare parte din moţiune se referă la politica prin care Guvernul, prin ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, împreună cu coaliţia majoritară PSD-ALDE au modificat legile justiţiei şi legislaţia penală, în încercarea lor de a subordona una dintre puterile statului şi de a îi favoriza pe infractori în detrimentul victimelor infracţiunii. Semnatarii documentului acuză guvernul de aprobarea ordonanţelor de urgenţă care au modificat legile justiţiei, neţinând cont de recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia, Parlamentului European, de rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru anii 2017 şi 2018 şi nici de raportul GRECO pentru anul trecut.

Dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură vor avea loc în şedinţa de plen de joi, 20 decembrie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb