Cele patru mari firme de contabilitate şi audit de la nivel mondial ("Big Four") ar trebui "sparte" ca parte a unei restructurări radicale a industriei de profil, conform politicianului laburist John McDonnell, membru al Parlamentului de la Londra.
McDonnell a declarat, citat de Financial Times, că firmele "Big Four" - adică EY, KPMG, Deloitte şi PricewaterhouseCoopers (PwC) - formează un "cartel" care trebuie "abordat". Politicianul l-a însărcinat pe Prem Sikka, profesor de contabilitate la Universitatea Sheffield, să efectueze o revizuire a situaţiei, înainte de evenuala reformare.
În luna mai, un grup de partide parlamentare din Marea Britanie a numit cele patru firme "cluburi confortabile incapabile să asigure gradul de necesar de provocare independentă".
Conform presei străine, cele patru firme domină piaţa auditului efectuat la cele mai mari 350 de companii din Regatul Unit şi sunt tot mai supuse presiunilor după scandalurile legate de raportările financiare ale gigantului telecom BT şi retailerului de produse alimentare Tesco, respectiv de prăbuşirea firmei de construcţii Carillion.
Criticii spun că cele patru mari companii, prin monopolul pe care îl deţin, reduc calitatea auditurilor efectuate şi totodată se află în conflict de interese prin faptul că desfăşoară atât activităţi de auditori, cât şi de consultanţi pentru clienţi.
"Aceste firme au demonstrat că au o serie de conflicte de interese", a declarat McDonnell, pentru Financial Times, adăugând: "Nu cred că au reuşit să elimine furia publică cu privire la rolul lor".
Politicianul a adăugat că partidul său are în vedere "spargerea" celor patru mari firme sau limitarea numărului de companii pe care fiecare dintre acestea le poate avea drept clienţi pentru audit, astfel încât să revină concurenţa pe piaţă.
În plus, laburiştii se gândesc să le interzică societăţilor de audit să efectueze şi consultanţă pentru acelaşi client.