Parlamentarii au fost nervoşi la votul propriilor privilegii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 23 ianuarie 2013

Parlamentarii au fost nervoşi la votul propriilor privilegii

Parlamentarii reuşesc să găsească o voce comună atunci când în joc le sunt propriile interese. Imunitatea parlamentară a trecut la un alt nivel, se asigură acoperirea cheltuielilor de transport pentru senatorii sau deputaţii care renunţă la maşina asigurată de către instituţie, pot să aibă în continuare funcţii în domeniul didactic sau în cercetare, acestea sunt câteva din prevederile cuprinse în noul statut.

Parlamentul a adoptat modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma în care au trecut de comisie, cu 309 voturi "pentru", 56 de voturi "împotrivă" şi două "abţineri". Comisia de Statut a menţinut, în raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI. Astfel, potrivit proiectului de Statut iniţial, mandatul de senator sau deputat înceta "la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii". Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus eliminarea acestei prevederi, în cadrul reuniunii Comisiilor juridice, care au avizat proiectul, eliminare care a fost menţinută şi de către parlamentarii din Comisia de Statut, care au adoptat, luni noaptea, cu unanimitate, un raport cu amendamente la Statutul parlamentarilor. Pe de altă parte, parlamentarii din Comisia de Statut au mai eliminat din propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor şi prevederea potrivit căreia "mandatul unui senator sau deputat încetează la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se constată existenţa unei averi nejustificate şi a stării de incompatibilitate". Astfel, mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea. De asemenea, s-a menţinut prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar se permite reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior. Comisia de Statut a adoptat şi un amendament prin care se prevede că parlamentarii care optează să renunţe la autoturism pot beneficia de o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie. Parlamentarii pot exercita func-ţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori al creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege. Definirea conflictului de interese în cazul parlamentarilor a fost eliminată din forma finală a raportului Comisiei sesizate pe fond asupra propunerilor de modificare a Statutului parlamentarilor.

Comisia de statut a menţinut forma iniţiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie, făcându-se referire la "motivele concrete şi temeinice" ale cererii procurorilor. Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se menţionează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie "trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care jus-tifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei". În baza acestei solicitări, parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate în cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului.

Parlamentarii PPDD au părăsit şedinţa Parlamentului, înainte de vot, liderul senatorilor PPDD Tudor Barbu anunţând că este inacceptabil faptul că modificările au fost stabilite noaptea şi ei nu au primit la timp raportul. Grupul PDL a votat împotrivă, a precizat, după după şedinţă, deputatul Ioan Oltean. Acesta a sus-ţinut că modificările aduse Statutului sunt doar "un strat de spoială", principala miză fiind întărirea imunităţii parlamentarilor. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, ieri, în sesiune extraordinară, pentru a discuta modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, la şedinţă au fost prezenţi 443 parlamentari, 143 fiind absenţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Modelul european, britanic sau german nu e bun pentru "alesii " nostri ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb