Parlamentarii: Guvernul subminează autoritatea Legislativului

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 12 iunie 2009

Parlamentarii se tem că Guvernul îşi propune să devină şi putere legislativă.

Parlamentarii se tem că Guvernul îşi propune să devină şi putere legislativă.

Partidele politice sunt extrem de nemulţumite de ordonanţa prin care Guvernul poate să modifice şi să abroge legi înainte de adoptarea lor

Social-democraţii spun că ordonanţa va da peste cap procesul legislativ, liberalii văd o lovitură de stat, iar udemeriştii propun o moţiune de cenzură

Partidele parlamentare sunt extrem de nemulţumite de decizia Guvernului de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă (OUG 61/2009) care îi dă posibilitatea să abroge legi înainte ca acestea să intre în vigoare.

Preşedintele Senatului, ce deţine şi funcţia de preşedinte al PSD, Mircea Geoană, consideră că ordonanţa adoptată de Guvern va avea implicaţii "severe" şi va da peste cap întreg sistemul de legiferare.

Conform spuselor sale, această ordonanţă nu a fost avizată şi de miniştrii PSD şi a apreciat că actul normativ va aduce "probleme foarte mari în tot spaţiul de legiferare".

Geoană nu a scăpat, nici cu această ocazie, prilejul să-l critice pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Despre acesta, Geoană a declarat că a introdus ordonanţa în şedinţa de Guvern, fără să primească avize de la alte ministere.

"Am dubii că o ordonanţă care dă peste cap întregul sistem legislativ va avea şanse de succes în Parlament", a conchis liderul social-democrat, citat de NewsIn.

Liderii liberali au criticat în termeni duri inteneţia Guvernului de a abroga legi înainte ca acestea să intre în vigoare.

În opinia prim-vicepreşedintelui PNL, Bogdan Olteanu, decizia Guvernului "are efectul unei lovituri de stat", întrucât desfiinţează Par­lamentul.

"Vom sesiza Avocatul Poporului, dar de data asta Boc trebuie să plece acasă împreună cu toate personajele de vodevil cu care a pedepsit Băsescu România", a adăugat Olteanu.

În opinia preşedintelui PNL Crin Antonescu, actuala guvernare este mai rea decât cea a lui Ceauşescu.

Preşedintele PNL a declarat: "Ultima ispravă a primului-ministru, care după ce a cântat, a jucat fotbal, a prestat la masa şefului în noaptea alegerilor tot în plan muzical, s-a gândit să ia şi o măsură de om de stat. Este Ordonanţa prin care, în mod nemaiauzit - poate că în calitate de profesor de drept constituţional ne explică unde a găsit precedentul - Guvernul îşi dă dreptul de a abroga legi adoptate de Parlament, care încă nici nu au intrat în vigoare, de a exercita practic o cenzură asupra puterii legislative".

La rândul său, liderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad, a anunţat că prevederile vehiculate din OUG 61/2009 reprezintă o "neghiobie" la limita Constituţiei, iar Guvernul merită o moţiune de cenzură: "Guvernul încearcă, prin diferite tertipuri, să diminueze autoritatea legislativă. Este un Guvern neconstituţional, care demosntrează doar faptul că, alături de preşedinte, e atât de puternic încât nu-l interesează de nimic. Guvernul merită o moţiune de cenzură, şi una care să treacă" a subliniat deputatul UDMR.

Doar pedeliştii văd necesară noua OUG.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Daniel Buda, a explicat că modificările aduse de OUG 61 sunt făcute pentru Codurile din justiţie, asupra cărora Guvernul urmează să-şi asume răspunderea, fiind excluse studiile de impact din raţiuni financiare.

Însă Coaliţia "Opriţi Codurile!" a anunţat că va trimite o scrisoare Comisiei Europene pentru a atrage atenţia asupra modului în care guvernanţii României înţeleg să-şi respecte angajamentele în ceea ce priveşte realizarea studiilor de impact ale Codurilor.

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) a acuzat Guvernul că încearcă "să fenteze legea" în ceea ce priveşte angajarea răspunderii pe proiectele de Cod Civil şi Cod Penal prin introducerea posibilităţii de a modifica, respectiv de a abroga unele texte de lege incomode.

Directorul executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu, a declarat că această modificare a fost făcută "cu dedicaţie", adică exact acum, când Guvernul vrea să îşi asume răspunderea pe Coduri, proiectele nebeneficiind de studii de impact

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb