Camera Deputaţilor a apro-bat, ieri, cererile de începere a urmăririi penale în cazurile miniştrilor PD-L, Monica Iacob Ridzi şi a Elenei Udrea. Dezbaterea asupra celor două rapoarte s-a desfăşurat într-o atmosferă deosebit de tensionată, parlamentarii PNL protestând faţă de întârzierea începerii votului.
Peneliştii au afişat mesaje pe care era inscripţionat "au trecut 60 de minute", aluzie la ultimele evenimente petrecute la dezbaterea celor două rapoarte, din 6 octombrie, când şedinţa a fost suspendată atunci de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, după ce timpul alocat dezbaterilor a fost epuizat prin discursurile susţinute de Elena Udrea şi de liberalul Ludovic Orban.
La dezbaterea raportului Udrea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a făcut un apel la parlamentari ca lucrările să se desfăşoare într-un climat normal.
Cererea de urmărire penală în care fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, este acuzată de delapidare a fost aprobată cu 156 de voturi "pentru" şi doar cinci "împotrivă".
În cazul ministrului Elena Udrea, votul a fost ceva mai strâns, 125 de deputaţi votând pentru începerea urmăririi penale, 98 împotrivă, iar patru au fost abţineri.
Liberalii au susţinut că, astfel, s-a înregis-trat o premieră în politica românească în condiţiile în care, în ultimele şase luni, au fost anchetaţi trei miniştri - Ridzi, Udrea şi Nemirschi - "din care doi au trezit suspiciuni grave asupra modului în care au gestionat banul public".
• Parlamentarii către Udrea: Aţi cheltuit milioane de euro pe ifose şi mofturi!
Udrea a fost acuzată la scenă deschisă de către parlamentarii PSD şi PNL, parlamentarii reporşându-i îndeosebi atitudinea în timpul lucrărilor comisiei de anchetă.
Liberalii, prin vocea viceliderului grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, au acuzat-o pe Udrea că a cheltuit, în vreme de criză, milioane de euro pe "ifose şi mofturi" şi că s-a purtat "arogant şi manipulator" cu membrii comisiei care a anchetat activitatea sa.
În cadrul dezbaterilor, Eugen Nicolăescu a declarat: "Aţi cheltuit milioane de euro pe ifose şi mofturi atunci când toată ţara e în criză, când tuturor ni se cere să strângem cureaua, când plătim împrumuturi de la FMI pentru mofturile dumneavoastră şi ale altora ca dumneavoastră. Şi, în loc ca preşedintele să vă sus-pende din funcţie, aţi fost premiată şi vi s-a atribuit un minister cu mai mulţi bani (n.r. Ministerul Mediului).
La rândul lor, social-democraţii, prin deputatul PSD, Nicolae Bănicioiu, au apreciat că atitudinea Elenei Udrea poate fi caracterizată în trei cuvinte: "tupeu, sfidare şi aroganţă".
Nicolae Bănicioiu a declarat: "Este pentru prima oară când am văzut că legea nu este aceeaşi pentru toţi, când am văzut că dacă eşti foarte apropiat de preşedinte sau de vreun şef poţi să treci şi pe roşu şi nu ai nicio problemă, când am văzut că poţi să cheltui cât vrei fără să dai explicaţii şi când am văzut că poţi să sfidezi orice instituţie - Parlamentul şi Justiţia. Atitudinea doamnei ministru Udrea în comisia de anchetă poate fi caracterizată în trei cuvinte: tupeu, sfidare şi aroganţă".
La rândul lor, udemeriştii, prin deputatul Petru Lakatos, au acuzat că ANRMAP se face vinovată pentru neregulile constatate la Ministerul Turismului şi au cerut premierului, "oricare ar fi acesta", să opereze schimbări în cadrul acestei autorităţi pentru a preîntâmpina alte cazuri care să necesite anchete pe aceeaşi temă.
• Udrea: "Geoană şi Antonescu au ordonat camarilelor să-mi fabrice un dosar penal în Parlament"
La rândul său, ministrul Turismului, Elena Udrea, i-a acuzat pe liderii PSD, Mircea Geoană, şi PNL, Crin Antonescu, că "au ordonat camarilelor să-i fabrice un dosar penal în Parlament".
"Şi pentru că, pentru politicieni meschini, cum sunt domnul Mircea Geoană şi Crin Antonescu, scopul scuză mijloacele, cei doi au ordonat camarilelor să îmi fabrice nu în justiţie, ci în Parlament, dosar penal pentru fapte care nu există, care nu au legătură cu realitatea", a susţinut Elena Udrea, la dezbaterea raportului comisiei de anchetă.
Ministrul Turismului a mai afirmat că nu are nicio problemă în a da explicaţii cu privire la activitatea sa ministerială în faţa unor instituţii care funcţionează legal.
Elena Udrea a declarat: "Nu-i nicio problemă să dau explicaţii în faţa unor instituţii care au competenţă şi funcţionează legal, cum ar fi Comisia juridică, instituţiile de control ale statului, Curtea de Conturi, (...) chiar şi Parchet. Problema a fost să dau explicaţii unei comisii făcute cu un singur scop, de a inventa ceva penal, în condiţiile în care ei oricum aveau rapoartele făcute de la momentul în care s-a iniţiat această comisie".
• Şi Ridzi, pusă la zid
În cadrul dezbaterilor cazului Monica Iacob Ridzi, deputaţii PD-L nu s-au prezentat la vot, susţinând că prezenţa lor ar fi fost un non sens în condiţiile în care au votat, deja, pentru ridicarea imunităţii, după cum a explicat liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader.
În aceste condiţii, social-democratul Nicolae Bănicioiu a adus în discuţie acţiunile care au trezit suspiciuni la Ministerul Turismului: "pârtiile domnului Ridzi", creditul de trei milioane de euro rescadenţat, lipsa de explicaţii a angajaţilor Ministerului Tineretului şi faptul că unul dintre contracte a intrat în vigoare la 1 august, deşi a fost semnat pe 6 august, informează Agerpres.
• Ridzi: "Sunt nevinovată! Monstroasa coaliţie PSD - PNL a dat un vot pur politic"
În replică, Monica Iacob Ridzi a declarat că va depune, săptămâna viitoare, la Parchet, o serie de documente care îi vor susţine nevinovăţia.
Fostul ministru al Tineretului a acuzat "coaliţia imorală, monstruoasă între PSD şi PNL" că a dat un vot "pur politic", în momentul aprobării începerii urmăririi penale.
Ridzi a mai susţinut că cele două partide şi-au făcut un obicei din a discredita, jigni şi folosi instituţii ale statului pentru a acuza nefondat oameni politici din PD-L. "În acest moment, este doar atributul procurorilor să extindă cercetările într-un caz", a conchis Monica Iacob Ridzi.