Deputaţii canadieni au adoptat o rezoluţie cu caracter neconstrângător prin care asimilează tratamentul aplicat de China minorităţii sale uigure unui "genocid" şi îndeamnă Guvernul lui Justin Trudeau să facă acelaşi lucru, informează news.ro.
Moţiunea, iniţiată de către conservatorii din opoziţie, a fost adoptată de Camera Comunelor cu o unanimitate de 266 dintre cele 338 de voturi. Restul deputaţilor, inclusiv miniştri din Guvernul liberal al lui Trudeau, s-au abţinut.
Această moţiune recunoaşte că "uigurii din China au fost şi sunt supuşi unui genocid".
În susţinerea cererii lor, deputaţii citează "îndoctrinarea politică şi antireligioasă", "munca forţată" şi "distrigerea siturilor culturale" acestei minorităţi musulmane în Xinjiang.
Un amendament al moţiunii cere ca Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing din 2022 să fie mutate, dacă "genocidul" continuă, a fost de asemenea adoptat.
Ambasada Chinei în Canada a respins, într-un comunicat, această moţiune drept "un act ruşinos" şi îi cataloghează pe diplomaţii canadieni drept "ipocriţi şi neruşinaţi" din cauză că au recurs la "scuza drepturilor omului pentru a se angaja într-o manipulare politică în Xinjiang cu scopul de a se amesteca în afacerile interne ale Chinei".
Potrivit unor experţi străini, peste un milion de uiguri se află în detenţie în lagăre de reeducare politică.
Beijingul dezminte aceste acuzaţii şi spune că este vorba despre centre de formare profesională menite să îndepărteze uigurii de terorism şi separatism, în urma unor atentate atribuite minorităţii.
"Acum conservatorii cer Guvernului liberal să respecte Parlamentul şi să recunoască în mod oficial că un genocid are loc în China", a declarat liderul lor Erin O'Toole, care îndeamnă Ottawa de luni de zile să înăsprească tonul împotriva Beijingului.
"Guvernul Canadei ia orice acuzaţie de genocid extrem de în serios", a reacţionat într-un comunicat ministrul de Externe Marc Garneau, care aminteşte că Ottawa privilegiază o abordare concertată împreună cu aliaţii săi în această problemă.
Premierul Justin Trudeau a recunoscut vineri faptul că "încălcări enorme ale drepturilor omului au fost semnalate în Xinjiang".
El a anunţat, la finalul unei reuniuni G7, că ţara sa se coordonează cu partenerii săi din comunitatea internaţională în privinţa folosirii termenului "genocid", utilizat deja de către administraţia lui Donaşd Trump.
Relaţiile Canadei cu China sunt afectate de o criză fără precedent, după arestarea la sfârşitul lui 2018 a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a canadianului Michael Spavor, acuzaţi de spionaj, la câteva zile după arestarea unui cadru Huawei, Meng Wanzhou, pe aeroportul din Vancouver.
Directoarea financiară a gigantului chinez a fost arestată la solicitarea justiţeii americane, care vrea să o judece cu privire la o fraudă bancară, potrivit news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2021, 09:50)
China trebuie sa scoata o rezolutie prin care sa declare Canada drept o tara a genocidului ecologic.
Conductele pe care Canada le are catre SUA sunt o crima la adresa planetei si a locuitorilor.
Jos cu Canada murdara, jos cu Canada ucigasa a delfinilor si balenelor.
Jos cu Canada poluatoare. Inceteaza sa mai vinzi energie mudara, Canada.