Parlamentul European respinge acordarea statutului de economie de piaţă a Chinei

Laura Boico
Companii / 13 mai 2016

Parlamentul European (PE) si-a exprimat votul, printr-o rezoluţie, referitor la statutul de economie de piaţa (MES) pentru China, subliniind rezervele ferme ale instituţiei privind acordarea MES Chinei.

Asociaţia Europeana a Oţelului (EUROFER) salută Rezoluţia adoptată de Parlamentul European şi solicita Comisiei Europene sa ia în considerare mai serios implicaţiile extinse ale MES asupra industriei oţelului, dar şi să motiveze statele membre pentru a depăşi blocajul în cadrul Consiliului privind modernizarea instrumentelor de protecţie comerciala a Europei (TDI), potrivit unui comunicat de presă al Eurofer, remis redacţiei.

"Mesajul din partea Parlamentului European a fost foarte clar. O majoritate semnificativă a membrilor Parlamentului European nu crede că este momentul potrivit pentru a acorda Chinei statut de economie de piaţă. China nu este o economie de piaţă şi nu poate fi tratată ca atare în cadrul investigaţiilor antidumping", a declarat Axel Eggert, directorul general al EUROFER.

China este, în anumite cazuri, ţara care vinde la preţ de dumping cel mai mult oţel pe piaţa UE. Dintre cele 37 de măsuri anti-dumping în vigoare, în prezent, pentru oţel, 16 implică China într-un anumit fel. În cazul în care i se acordă statutul de economie de piaţă, măsurile de apărare comercială ale UE ar fi lipsite de efect, fără să fie disponibil niciun alt instrument de aplicare.

Rezoluţia Parlamentului European îndeamnă, de asemenea, Consiliul să convină asupra modernizării TDI. Propunerea Comisiei Europene este oprită în Consiliu începând din 2013, dat fiind că state membre precum Marea Britanie şi Olanda au continuat să blocheze eliminarea Regulii Taxei mai Mici.

"Incapacitatea Consiliului de a ajunge la un acord este un dezastru pentru industria siderurgică, pentru că suntem permanent vizaţi de comerţul neloial din ţări terţe. Facem un apel la preşedinţia olandeză a UE, precum şi la Marea Britanie, să îşi asume responsabilitatea acum şi să ridice obstrucţionarea care blochează crearea unor instrumente de protecţie comercială mai eficiente ", a adăugat Eggert.

Apelul EUROFER vine înaintea întrunirii Consiliului de Afaceri Externe, din 13 mai, care va discuta, printre altele, aspectele comerciale ale recentei Comunicări privind Oţelul, în care Comisia solicită modernizarea TDI a UE.

Eggert a subliniat că "statele membre redeschid discuţiile privind TDI. Comisia face eforturi pentru a încerca să actualizeze sistemul TDI existent folosind mijloacele disponibile în acest moment. Cu toate acestea, modernizarea TDI de care este, de fapt, nevoie este în mâinile statelor membre. Consiliul trebuie să facă urgent progrese cu privire la acest dosar şi EUROFER speră că Rezoluţia Parlamentului European va stimula acest lucru", mai transmite comunicatul.

EUROFER este localizat în Bruxelles şi a fost înfiinţată în 1976. Ea reprezintă toate unităţile de producţie de oţel din Uniunea Europeană. Membrii Eurofer sunt companii de oţel şi federaţii naţionale din sectorul siderurgic din UE. Cele mai importante companii şi federaţii naţionale din sectorul siderurgic din Elveţia şi Turcia sunt membri asociaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb