Conducerea Parlamentului European a decis,ieri, amânarea adoptării unei rezoluţii privind situaţia statului de drept din ţara noastră pentru prima săptămână din luna noiembrie. Inţial, şedinţa şi votul trebuiau să se desfăşoare în ultima săptămână din octombrie, dar atunci preşedintele Klaus Iohannis va susţine un discurs în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, şi oficialii europeni nu au dorit să suprapună cele două evenimente.
Înainte de votul din noiembrie, situaţia din România va fi dezbătută de europarlamentari în 3 octombrie, când va fi expus de prim-ministrul Viorica Dăncilă un punct de vedere oficial al Guvernului cu privire la modificarea legilor justiţiei, legislaţiei penale şi la evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei. Această dezbatere a fost solicitată de grupul verzilor din Parlamentul european, care susţine că este nevoie de înfiinţarea unei comisii care să monitorizeze situaţia statului de drept din România, iar Comisia Europeană ar trebui să demareze rapid o investigaţie pe această temă.
Referitor la situaţia privind statul de drept din ţara noastră, premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, la începutul şedinţei de guvern: "Am subliniat că toate măsurile luate de Guvern au urmărit relansarea economică a României, realizarea justiţiei sociale, apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Discuţia despre încălcarea statului de drept în România este o temă falsă, eminamente politică, şi am adus argumente în acest sens. (...) Referitor la mitingul din 10 august, am arătat că este în curs o anchetă şi că în faţa legii toţi suntem egali. Dacă au existat depăşiri, cei vinovaţi vor răspunde, dar numai o anchetă corectă va stabili acest lucru. Am încredere că raţiunea va învinge toate aceste manipulări şi zvonuri, menite să inducă o percepţie greşită".
Amânarea votului privind o rezoluţie privitoare la situaţia din ţara noastră este benefică pentru parlamentarii europeni, care, la începutul lunii noiembrie vor avea aproape toate datele cu privire la ceea ce se întâmplă la Bucureşti, deoarece în 17 şi 18 octombrie Comisia de la Veneţia va da publicităţii raportul privind modificările făcute de coaliţia PSD-ALDE legilor justiţiei şi legislaţiei penale. Este posibil ca, la începutul lunii noiembrie, conducerea Parlamentului de la Strasbourg să deţină informaţii din raportul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare întocmit pentru anul 2018 şi care va fi prezentat în plenul Legislativului european în a doua parte a lunii noiembrie.
În legătură cu situaţia din ţara noastră, la începutul acestei săptămâni, premierul Viorica Dăncilă a fost la Bruxelles, unde a discutat cu şefii grupurilor politice din Parlamentul European. Şi Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE - colegul de coaliţie al PSD - a dat explicaţii la Bruxelles cu privire la situaţia statului de drept din ţara noastră. Niciunul dintre cei doi oficiali români nu i-a convins pe politicienii de la Bruxelles cu privire la evenimentele din 10 august şi la modificarea legilor justiţiei şi legislaţiei penale.
Atât Manfred Weber - liderul PPE, cât şi colegii lui Tăriceanu şi Dăncilă din grupurile ALDE şi S&D au criticat prestaţia celor doi, susţinând că afirmaţiile acestora nu i-au convins că guvernul de la Bucureşti şi coaliţia majoritară din Parlament au cele mai bune intenţii.