ZIARUL BURSA

28 septembrie 2018
Ediţia din 15.08.2024
Copilăria fericită a Democraţiei directe

CORESPONDENŢĂ DE LA ROMA: Copilăria fericită a Democraţiei directe

Cornel CodiţăEditorial / 28 septembrie 2018

Cornel Codiţă

Nu chiar toată lumea s-a săturat de democraţie... ştiţi dumneavoastră... forma aceea de guvernare cea mai rea dintre toate celelalte care sunt şi mai rele. Unii vor să o revigoreze, alţii să o reformeze, alţii visează chiar să o înlocuiască, spre exemplu cu democraţia directă. Unii vor să o revigoreze, alţii să o reformeze, alţii visează chiar să o înlocuiască, spre exemplu cu democraţia directă. Una în care nu mai avem nevoie de reprezentanţi şi nici de serviciile lor îndoielnice

Ilustraţie de Oana B.

Economiile ţărilor dezvoltate sunt "consumate" de firmele zombi

Călin RecheaMacroeconomie / 28 septembrie 2018

Călin Rechea

Dobânzile scăzute, uneori negative, promovate de băncile centrale de la declanşarea crizei finan­ciare globale, au avut ca rezultat submina­rea structurii economice din ţările dezvoltate, prin alocarea defectuoasă a resurselor şi reducerea productivităţii.

Această concluzie apare într-un studiu din cadrul ultimului raport trimestrial de la BIS (Bank for International Settlements), care analizează cauzele şi consecinţele creşterii numărului firmelor zombi, acei "morţi vii" care nu îşi pot acoperi costurile de finanţare din profit pentru perioade lungi de timp.

În conferinţa de presă de la prezentarea raportului, Claudio Borio, economistul şef al instituţiei, a amintit turbulenţele de pe pieţele emergente şi a declarat că "situaţia de pe pieţele financiare este fragilă", deoarece "datoriile sunt prea mari".

Preţurile ustură tot mai tare în Germania

Preţurile ustură tot mai tare în Germania

CĂLIN RECHEAMacroeconomie / 28 septembrie 2018

Datele oficiale preliminare pentru septembrie 2018 arată o creştere peste aşteptări a preţurilor din Germania. Rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,3%, cel mai ridicat nivel din 2011, de la 2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4% (vezi graficul).

Claudiu Cazacu, XTB România

DUPĂ DOI ANI DE LA INCLUDEREA PE LISTA DE MONITORIZARE "Piaţa noastră de capital - încă un pas până la stadiul de emergentă"

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 28 septembrie 2018

Claudiu Cazacu, XTB România: "Listarea Hidroelectrica şi a altor câtorva companii relativ mari, împreună cu dublarea lichidităţii, creează premisele ca piaţa noastră să devină emergentă în circa doi ani" 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), catalogată drept piaţă de frontieră, a mai făcut un pas pentru obţinerea statutului de piaţă emergentă secundară, FTSE Russell menţinând bursa noas­tră pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare, agenţia de rating a London Stock Exchange considerând că au fost înregistrate îmbunătăţiri în ceea ce priveşte lichiditatea şi tranzacţiile în afara pieţei, aceste două criterii urcând cu o treaptă, de la "neîn­deplinit" la "restricţionat", ceea ce înseamnă că acestea sunt îndeplinite doar parţial.

"Miroase a criză în sectorul construcţiilor"

EXPERŢI DIN PIAŢĂ: "Miroase a criză în sectorul construcţiilor"

Emilia OlescuCompanii / 28 septembrie 2018

"Nimeni din Ministerul Economiei nu se ocupă de construcţii", susţin unii specialişti din domeniu  

Sectorul de construcţii se află într-o situaţie foarte dificilă, atrag atenţia unii specialişti din domeniu, care avertizează: "Scăderile din construcţii sunt foarte mari, miroase a criză. Băncile fac profit prea mare, iar baza de construcţii din România este alcătuită din reparaţii şi reamenajări".

Guvernul a aprobat modificarea Legii insolvenţei

ÎN CIUDA OPINIILOR CONTRA, Guvernul a aprobat modificarea Legii insolvenţei

Emilia OlescuPolitică / 28 septembrie 2018

Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii insolvenţei a fost aprobată, ieri, de Guvern, în ciuda opiniilor contra apărute în rândul profesioniştilor legate de subiect.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat ieri că ministerul pe care îl conduce a constatat îndeplinirea exigenţelor constituţionale în cazul acestei măsuri.

Smart City, o soluţie prezentă pentru un viitor sigur

Smart City, o soluţie prezentă pentru un viitor sigur

George MarinescuCompanii / 28 septembrie 2018

E.S. Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti: "Autorităţile şi instituţiile locale şi cele europene sunt interesate în dezvoltarea oraşelor inteligente"  

Corneliu Mănescu, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: "Smart City este o modalitate prin care vom asigura existenţa rasei umane pe Pământ"

Conceptul de Smart City este unul dintre cele mai folosite în ultimii ani de către autorităţile centrale şi locale, precum şi de cele europene. Importanţa lui a fost demonstrată şi de faptul că în cadrul primei ediţii a Forumului de Afaceri din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, care s-a desfăşurat în această lună la Bucureşti, a existat o amplă dezbatere cu privire la oraşele inteligente, oraşele viitorului.

Căile ferate italiene văd o oportunitate într-o alianţă cu "Alitalia"

Căile ferate italiene văd o oportunitate într-o alianţă cu "Alitalia"

ALINA VASIESCUInternaţional / 28 septembrie 2018

O asociere cu "Alitalia", compania aeriană italiană care are probleme financiare, ar putea fi o oportunitate pentru "Ferrovie dello Stato" (societatea naţională de căi ferate), însă guvernul de la Roma nu a propus încă nimic în acest sens, potrivit directorului executiv al grupului feroviar, Gianfranco Battisti.

Bilă albă pentru învăţământul superior autohton: studiul medicinei

O.D.Cultură / 28 septembrie 2018

Mediul universitar autohton a primit un semnal pozitiv de la cel mai înalt nivel. Ambasadorul Franţei la Bucureşti Michele Ramis a lăudat Universitatea de Medicină din Cluj, apreciind că acesta este motivul pentru care tinerii francezi sunt atraşi de învăţământul superior din acest oraş.

Amurgul colecţionarilor?

Amurgul colecţionarilor?

MARIUS TIŢAInvestiţii Personale / 28 septembrie 2018

Colecţionarul este un aristocrat al artei şi îl vom întâlni tot mai rar. Aparţine trecutului pentru că, în prezent, pur şi simplu nu mai poţi fi colecţionar. Colecţionarul era acel pasionat iremediabil, care mânca iaurt cu pâine ca să îşi poată cumpăra obiectul de artă ce îi rămăsese la suflet. Să nu înţelegem de aici că este obligatoriu să fii sărac pentru a fi colecţionar de artă, ci că trebuie să fii gata de mari sacrificii pentru pasiunea colecţionării. Mai mult, majoritatea colecţionarilor au fost bogaţi, nu au trebuit să se înfometeze pentru a cumpăra artă, dar când au făcut-o au fost la fel de umili ca orice pasionat. Posibilitatea revânzării, desigur în câştig, a unor piese din colecţie sau a întregii colecţii nu este străină colecţionarilor, dar nu a constituit mobilul acţiunii lor. Colecţiile se vând după moartea colecţionarilor, iar colecţiile nu se cumpără. O colecţie adevărată se face ca vinul bun, în timp, nu poate fi distilată în alambic, sub foc presant.

Afacerea "Spionul rus" a ajuns în faza identificării suspecţilor

Octavian DanInternaţional / 28 septembrie 2018

Cazul spionului otrăvit a ajuns în faza identificării principalilor suspecţi. Un adevărat ghem de identităţi false, funcţii neasumate, afaceri dubioase este des­făşurat dinspre Londra spre Moscova. Unul dintre cei doi bărbaţi acuzaţi de Londra de otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în luna martie în Anglia este colonel în Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), al cărui nume real este Anatoli Cepiga, a transmis miercuri site-ul de investigaţii Bellingcat, citat de France Presse.

Avertisment: unele smartphone-uri pleacă vulnerabile din fabrică

O.D.Companii / 28 septembrie 2018

Specialiştii în securitate cibernetică au anunţat că atacatorii din spatele botnet-ului Hide 'N Seek (de-a v-aţi ascunselea), descoperit la începutul anului 2018, speculează acum faptul că unele terminale cu Android sunt vândute cu funcţionalitatea de testare din timpul producţiei deja activată ca să controleze de la distanţă dispozitive inteligente.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER-28 Septembrie 2018

MACRO NEWSLETTER-28 Septembrie 2018

Macroeconomie / 28 septembrie 2018

Creditul acordat rezidenţilor din zona euro şi-a temperat creşterea anuală în august 2018, până la 3,1%, de la 3,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 3,2% a creditului guvernamental şi a unui avans de 3% a creditului...

Circa 40% din rulaj dat de acţiunile BRD

BVB Circa 40% din rulaj dat de acţiunile BRD

A.I.Piaţa de Capital / 28 septembrie 2018

Creştere de 1,33% pentru BET-NG  

Lichiditatea şedinţei de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 41,39 milioane de lei, nivel similar cu rulajul mediu zilnic înregistrat în acest an, circa 40% din această va­loare fiind...

ALDE dă liber remanierii ministrului Justiţiei

George MarinescuPolitică / 28 septembrie 2018

Zilele lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiţiei par numărate. Cel puţin aşa reiese din declaraţia lui Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE, care a spus, ieri, că Tudorel Toader ocupă un loc de ministru care i se cuvine PSD.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo