DIN CAUZA RISCURILOR CICLICE, Banca Bulgariei majorează nivelul rezervelor de capital

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 septembrie 2018

Banca Bulgariei majorează nivelul rezervelor de capital

Băncile din Bulgaria vor trebui să pună deoparte rezerve suplimentare de capital începând din luna octombrie 2019, pentru a contracara acumularea ris-curilor ciclice sistemice legate de creşterea creditului şi a preţurilor la imobiliare, a anunţat recent banca centrală din ţara vecină, transmite Reuters.

Banca Naţională a Bulgariei (BNB) a informat că va majora nivelul rezervelor contra-ciclice de capital până la 0,5%, de la nivelul zero la care este în prezent. Această rezervă este destinată să protejeze sistemul bancar de posibilele pierderi, care ar putea apărea ca urmare a majorării riscurilor ciclice sistemice în perioadele de creştere excesivă a creditului.

"Deşi calculele actuale impun o valoare zero pentru acest indicator de referinţă, un grup de indicatori suplimentari care au legătură cu creşterea creditului, costul creditului şi preţurile locuinţelor arată spre o fază iniţială de acumulare a riscurilor sistemice. Pe fondul unei activităţi economice solide, creditul bancar către sectorul privat înregistrează o creştere mai mare decât nivelurile din ultimii ani, în special pe segmentul împrumuturilor acordate gospodăriilor", a informat Banca Naţională a Bulgariei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor băncii centrale, în trimestrul al doilea al acestui an împrumuturile acordate companiilor şi gospodăriilor au crescut cu 5,9% în ritm anual până la 53,3 miliarde leva (32,03 miliarde dolari), comparativ cu un avans de 4% înregistrat în primul trimestru. În cazul creditelor şi ipotecilor către gos-podării, acestea au crescut cu 9,2% în ritm anual în al doilea trimestru.

Autorităţile de la Sofia se aşteaptă la o creştere economică de 3,9% în acest an şi un avans de 3,8% în 2019.

Banca Naţională a Bulgariei a subliniat că în func-ţie de evoluţiile viitoare, ar putea majora rezervele de capital mai devreme decât data ţintă de 1 octombrie 2019.

Băncile bulgare sunt bine capitalizate, iar majorarea rezervelor de capital nu ar urma să oblige niciuna din cele 21 de bănci bulgare să strângă fonduri suplimentare. În plus, până în luna iulie a anului următor, băncile din Bulgaria ar urma să fie supuse unei analize a calităţii activelor lor în cadrul planurilor Bulgariei de a adera la anticamera zonei euro, ERM-2, precum şi la uniunea bancară europeană.

În luna iulie a acestui an, Bulgaria a depus cererea pentru a intra în ERM II, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro. Bulgaria, ţară a cărei monedă (-leva-) este legată de euro via consiliul monetar, este prima din afara zonei euro care va încerca să adere la uniunea bancară europeană, care permite Băncii Centrale Europene să-i monitorizeze principalele bănci.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb