Preţurile ustură tot mai tare în Germania

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 septembrie 2018

Preţurile ustură tot mai tare în Germania

Datele oficiale preliminare pentru septembrie 2018 arată o creştere peste aşteptări a preţurilor din Germania. Rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,3%, cel mai ridicat nivel din 2011, de la 2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4% (vezi graficul).

Conform datelor de la Biroul Federal de Statistică (Destatis), preţurile energiei şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,7%, de la 6,9% în august 2018, iar preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 2,8%, de la 2,5% în luna anterioară, în timp ce preţurile serviciilor au crescut cu o rată anuală de 1,5%.

După ultima şedinţă de politică monetară a BCE, Mario Draghi a declarat, în faţa Comitetului Economic şi Monetar al Parlamentului European, că a observat o creştere "relativ viguroasă" a inflaţiei, afirmaţie care pare să fie susţinută de evoluţia preţurilor din cea mai mare eco-nomie a Europei.

Bloomberg a scris că "termenul a fost utilizat extrem de rar pentru a defini presiunea preţurilor", iar analiştii financiari au fost nevoiţi să-şi revizuiască prognozele privind orizontul de normalizare a dobânzilor din zona euro.

La fel de neobişnuită a fost şi poziţia lui Peter Praet, economist-şef al Băncii Centrale Europene. Acesta a încercat să minimalizeze semnificaţia declaraţiei lui Draghi, considerând că preşedintele BCE "nu a dorit să transmită un nou semnal".

"Ceea ce a spus, de fapt, Mario Draghi este că presiunile de preţ rămân scăzute şi va mai trece ceva timp până când creşterea anuală a indicelui core al inflaţiei se va apropia de 2%", a precizat Praet, conform unei ştiri Bloomberg.

Din păcate pentru BCE, puterea de cumpărare a consumatorilor este erodată semnificativ tocmai de creşterea preţurilor energiei şi alimentelor, care nu ţine seama de indicatorii "construiţi" pentru a arăta că presiunile inflaţioniste sunt nesemnificative.

Eurostat va publica astăzi primele estimări privind creşterea preţurilor din zona euro în septembrie 2018. Conform aşteptărilor pieţei, indicele armonizat al preţurilor de consum va creşte cu o rată anuală de 2,1%, după un avans de 2% în luna precedentă, iar indicele core al preţurilor îşi va accelera creşterea anuală până la 1,1%, de la 1% în luna anterioară.

Oare mai există o doză cât de mică de realism în speranţele BCE? Sau vom asista în perioada următoare la declaraţii tot mai "elaborate" ale oficialilor instituţiei monetare a zonei euro, care să-i convingă pe europeni că inflaţia nu este decât o iluzie?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb