LA CONSTANŢA Prima staţie din Europa pentru stocarea energiei solare şi eoliene

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 septembrie 2018

Prima staţie din Europa pentru stocarea energiei solare şi eoliene

Dezvoltarea capacităţii stocării energiei solare şi eoliane reprezintă cea de-a treia revoluţie din sectorul energiilor regenerabile, a afirmat Duarte Belo, director-general al EDPR Europa şi Brazilia, în cadrul inaugurării primei staţii de colectare a energiei regenerabile eoliene din ţara noastră.

Domnia sa a declarat: "Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluţii din sectorul energiei regenerabile. Dacă prima a fost îmbunătăţirea capacităţilor eoliene şi creşterea competitivităţii, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor, a treia de abia începe, şi aceasta este stocarea".

Potrivit directoruluigeneral EDPR Europa, în trecut, producătorii de energie curată se confruntau cu două mari provocări, prima fiind faptul că regenerabilele nu reprezentau cea mai ieftină sursă de energie, iar a doua fiind problema intermitenţei, producţia variind în funcţie de timpul zilei sau anotimpuri.

Domnia sa a subliniat: "Astăzi, energiile regenerabile sunt cele mai ieftine, iar această staţie este începutul rezolvării problemei intermitenţelor. Consider că acesta este viitorul (...) ceea ce încercăm să depăşim prin această staţie este o provocare a sectorului energetic încă de la începuturile sale".

Potrivit acestuia, în momentul în care există un exces de energie produsă, acesta poate fi stocat în baterii, în primă fază, urmând ca acest exces să fie eliberat ulterior în funcţie de cerere sau de nevoi.

"Dacă ne uităm către deceniul viitor, până în 2030, ne aşteptăm la o creştere de 20% pe an a capacităţii de colectare. Asta înseamnă că în următorii zece-doisprezece ani ar trebui să observăm o posibilitate de stocare înzecită în comparaţie cu cea de astăzi", a mai spus sursa menţionată.

În momentul de faţă, staţia de colectare are o capacitate de 1 MW, urmând ca avansul tehnologiei să dea posibilitatea construcţiei unor staţii cu o capacitate de 10 MW.

Prezent la ceremonia de inaugurare a proiectului, Tekim Omer, managerul etapei de construcţie, a declarat: "Vă amintesc că aceeaşi evoluţie au avut-o şi sistemele solare. Scopul nostru este să fim pregătiţi pentru momentul când se va permite achiziţia bateriilor la un preţ competitiv şi la o tehnologie din ce în ce mai avansată. (...) Suntem convinşi că sis-temul de stocare al bateriei în energiile regenerabile este benefic sistemului energetic naţional, atât la nivel de producător, cât şi la nivel de operator de distribuţie sau operator de transport". Conform domnului Belo, momentan EDPR nu investeşte în proiecte noi în ţara noastră din cauza impredictibilităţii cadrului legislativ, dar are în plan construirea unei staţii secundare de stocare a energiei în parcurile solare din România ale companiei, această primă staţie inaugurată fiind doar începutul unui proiect mai mare. De asemenea, aceasta este prima astfel de staţie de colectare a EDPR, atât din ţara noastră, cât şi din Europa.

În opinia unui reprezentant al Transelectrica prezent la ceremonie, proiectul este unul de viitor care ar putea avea, peste ani, şi aplicaţie casnică.

Stocarea energiei produse în exces se realizează pe baza bateriilor din litium, folosite, de asemenea, de către constructorii de autoturisme electrice.

Conform estimărilor domnului Belo, preţul bateriilor de litium urmează să scadă anual cu 8-10%, dezvoltare care va transforma sectorul energetic, spune acesta.

Ceremonia a avut loc în parcul de eoliene Wind Farm EDPR Cobadin - Constanţa.

Filiala EDP Renewables din ţara noastră, cu sediul în Bucureşti, şi-a început activitatea în 2008 prin achiziţia a mai multe proiecte eoliene în diferite stadii de dezvoltare. În 2013 a intrat în faza de operare primul parc fotovoltaic al EDP Renewables, iar în 2018 EDP Renewables are o capacitate funcţională de peste 500 MW în parcuri eoliene şi proiecte solare.

În România sunt instalaţi în total circa 3.000 MW în parcuri eoliene, cei mai mari deţinători fiind companiile CEZ, Enel Green Power, EDP Renewables, Engie sau Verbund.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb