EXPERŢI DIN PIAŢĂ: "Miroase a criză în sectorul construcţiilor"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 28 septembrie 2018

"Miroase a criză în sectorul construcţiilor"

"Nimeni din Ministerul Economiei nu se ocupă de construcţii", susţin unii specialişti din domeniu

Sectorul de construcţii se află într-o situaţie foarte dificilă, atrag atenţia unii specialişti din domeniu, care avertizează: "Scăderile din construcţii sunt foarte mari, miroase a criză. Băncile fac profit prea mare, iar baza de construcţii din România este alcătuită din reparaţii şi reamenajări".

În sectorul infrastructurii, capitalul local este dezavantajat, neavând forţa economică să se implice în lucrările de amploare, atrag atenţia sursele citate, adăugând: "În 1990 aveam 42 de trusturi de construcţii industriale judeţene şi 42 de construcţii teritoriale, plus cele speciale, iar acum avem 49.000 de firme.

În strategia Guvernului scrie că va creşte domeniul construcţiilor cu 15%. În niciun caz nu se va întâmpla acest lucru, în condiţiile în care Ministerul Economiei uită că există o industrie a construcţiilor. Nimeni din acest minister nu se ocupă de cons­trucţii.

Piaţa a evoluat haotic, iar fără indus­tria de construcţii este jale. Nu există cercetare în acest sector, nu mai avem institute de specialitate cum aveam înainte, iar piaţa imobiliară nu ocupă mai mult de 20% din sectorul construcţiilor, grosul venind din infrastructura mare, în special reparaţii capitale şi igie­nizări".

Referitor la piaţa imobiliară, aceasta este net consolidată faţă de prioada de criză, susţine Daniel Crainic, director de marketing în cadrul imobiliare.ro, care ne-a precizat, într-un interviu: "Am avut o revenire a sectorului prin 2015, apoi 2016 a fost un an bun, de stabilitate, de creştere pe piaţa imobiliară, iar 2017 a fost un an foarte bun pentru cei care fac business-uri imobiliare, cu precizarea că pe noi ne îngrijorează puţin creşterea interesului pentru achiziţie din 2017".

Însă, ca urmare a mai multor factori, am observat o încetinire a ritmului de creştere şi avem un an 2018 care arată destul de sănătos".

Conform domnului Crainic, la baza acestei evoluţii stă, în primul rând, o guvernare nouă care a schimbat consumul prin măsurile pe care le-a luat, şi a creat un efect psihologic de îmbogăţire, prin creşterile salariale etc.: "În acelaşi timp, într-o piaţă imobiliară care a fost blocată mulţi ani - din 2009 până în 2014 numărul tranzacţiilor a fost foarte mic - s-a creat o cerere foarte mare de locuire, care a explodat în 2017. A venit presiune dinspre curs, a început să urce ROBOR, a avut loc o neîncredere destul de mare în aspectul socio-politic şi economic şi, în acest context, s-a diminuat entuziasmul cumpărătorului, deşi cererea de locuire, nevoia există în continuare în sector. Ca urmare a presiunii cererii, preţurile au crescut cu 10-12% într-un an de zile, ceea ce nu este puţin, iar acum ne confruntăm cu o degenerare a acestora, ceea ce cred că este un lucru sănătos".

Domnia sa concluzionează că pot exista factori de risc, dar că nimeni nu poate spune cu certitudine când va veni o nouă criză imobiliară, singura certitudine fiind că ea va veni.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bancile fac profit prea mare? Serios? Nimic de dezvoltatorii imobiliari care construiesc cu 400 euro/mp si vand cu 1.000-2.000 euro/mp fara sa plateasca constructorul? Si daca-l plateste, muncitorul in constructii ia un salariu de mizerie? Ne credeti fraieri?

    In infrastructura cat din valoarea proiectelor se duce in spaga 10-20-30 % ? Calitatea se vede, ca apoi sa fie nevoie de alt rand de spagi pentru reparatii... 

    Doar o criza va aseza preturile la valoarea reala. Cei care platesc acum iau la suprapret, urmand ca apoi sa se planga ca i-au inselat bancile, nu le-a explicat ca in 5 ani Robor va fi 5 sau 6. Castiga asa zisii ddzvoltatori imo si bancile, pierd fraierii ca si pe CHF.

    O bidinea de var si niste parket il fac pe romanul cu wc in fundu curtii sa creada ca a dat de lux la bloc.Cele mai mari scumpiri sunt pe imobiliarele cu PC pt ca impresia ca e ceva limitat care se va intrerupe i-a facut pe multi sa dea navala an de an.Ia neamule scump ca oferta se sfarseste :) Buluceala la PC a creat presiune pe orice cocioaba ieftina primita gratis pe vremea lui nea Nicu si vanduta acum la pret de nou unor naivi disperati sa urce pe scara sociala din capul lor ( aia cu am cocioaba si bemeveu ce mai mare smeker sunt eu :)))

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb