DUPĂ DOI ANI DE LA INCLUDEREA PE LISTA DE MONITORIZARE "Piaţa noastră de capital - încă un pas până la stadiul de emergentă"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 septembrie 2018

Claudiu Cazacu, XTB România

Claudiu Cazacu, XTB România

Claudiu Cazacu, XTB România: "Listarea Hidroelectrica şi a altor câtorva companii relativ mari, împreună cu dublarea lichidităţii, creează premisele ca piaţa noastră să devină emergentă în circa doi ani"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), catalogată drept piaţă de frontieră, a mai făcut un pas pentru obţinerea statutului de piaţă emergentă secundară, FTSE Russell menţinând bursa noas­tră pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare, agenţia de rating a London Stock Exchange considerând că au fost înregistrate îmbunătăţiri în ceea ce priveşte lichiditatea şi tranzacţiile în afara pieţei, aceste două criterii urcând cu o treaptă, de la "neîn­deplinit" la "restricţionat", ceea ce înseamnă că acestea sunt îndeplinite doar parţial.

Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul XTB România, susţine: "Evaluarea agenţiei FTSE Russell este evident un pas în direcţia bună, dar, dacă ne uităm la stadiul la care a ajuns Polonia, care a fost promovată în categoria pieţelor dezvoltate, cu mult peste nivelul la care se află piaţa noastră, este destul de clar că trebuie să facem mai mult.

În opinia mea, dacă s-ar lista Hidroelectrica şi alte câteva companii relativ mari, chiar din sectorul privat, şi dacă ar creşte lichiditatea, cel puţin la un nivel dublu faţă de cel din prezent (n.r. în prezent valoarea medie zilnică a tranzacţiilor este de circa 9 milioane de euro), cred că am avea şanse importante ca în circa doi ani să ajungem piaţă emergentă".

Potrivit analistului XTB, în momentul în care piaţa noastră va ajunge în categoria celor emergente, vor apărea două efecte.

"Unul direct, pentru că piaţa din România va intra într-un indice pentru pieţele emergente a FTSE Russell, care reprezintă baza pentru a construi fonduri de tip Exchange Traded Fund (ETF)", a spus Claudiu Cazacu, adăugând: "Astfel, fondurile care acţionează în pieţele de frontieră vor vinde acţiunile din acele pieţe, iar cele care operează în pieţele emergente, pentru a respecta structura indicelui, se văd obligate să cumpere, iar cum fondurile care activează în pieţele emergente sunt mai mari decât cele din pieţele de frontieră, apare un efect pozitiv".

Analistul XTB a subliniat: "Pe de altă parte, mai apare şi o creştere de vizibilitate. Există investitori care nu sunt obligaţi să cumpere titluri din pieţele emergente, dar care prin propriile politici de investiţii vizează aceste pieţe.

Practic, piaţa noastră va intra pe radarul unor fonduri de investiţii, din care era exclusă înainte".

Potrivit analistului XTB, astfel, ar putea apărea un influx important de capital, ceea ce ar duce la o evoluţie favorabilă a preţurilor acţiunilor, în raport cu ceea ce s-ar întâmpla dacă piaţa ar fi de frontieră, şi la o creştere importantă a lichidităţii.

La rândul său, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii Estinvest, ne-a transmis: "Piaţa de capital din România a fost inclusă de către FTSE Russell pe lista de monitorizare încă din septembrie 2016, iar decizia de ieri (n.r. alaltăieri) reprezintă un pas înainte spre recunoaşterea pieţei noastre ca o emergentă. Cu toate acestea, este important pentru bursa noastră şi recunoaşterea de către agenţia MSCI a acestui fapt.

Recunoaşterea pieţei din România ca făcând parte din clubul economiilor emergente ar conduce la posibilitatea ca investitorii instituţionali străini să achiziţioneze mai mult instrumente financiare cotate la bursă, întrucât ar exista perspectiva unei creşteri mai mari pe termen lung, datorită creşterii economice solide. În plus, firmele cotate la bursa noastră vor avea un acces mult mai facil la finanţare, prin intermediul pieţei de capital".

Domnul Murgoci a continuat: "Rolul celor două agenţii de rating (MSCI şi FTSE Russell) este de a măsura, prin anumiţi indicatori, gradul de dezvoltare şi performanţele unei pieţe de capital. Aceste agenţii sunt urmărite de către un număr mare de investitori instituţionali, iar pe baza evaluărilor făcute de acestea, investitorii iau decizii, care pot aduce lichidităţi importante în piaţă, ceea ce va conduce la o creştere a vizibilităţii pieţei în rândul investitorilor români".

Criteriul "Lichiditate - Lichiditate de piaţă suficientă pentru a susţine investiţiile globale semnificative" este singurul criteriu esenţial necesar pentru atingerea statutului de piaţă emergentă secundară, se arată în raportul agenţiei londoneze publicat pe 26 septembrie şi citat de BVB, în care se menţionază că acest criteriu va fi reevaluat la revizuirea intermediară din martie 2019.

"FTSE Russell recunoaşte eforturile Bursei de Valori Bucureşti de a aduce IPO-uri în piaţă şi de a îmbunătăţi nivelul de lichiditate", se specifică în raportul agenţiei de rating, în care se adaugă: "România va fi reevaluată pentru o eventuală reclasificare la statutul de piaţă emergentă secundară, în cadrul schemei FTSE de clasificare a ţărilor la revizuirea anuală din septembrie 2019".

Lucian Anghel, preşedintele BVB, susţine că îmbunătăţirea cu o notă a criteriului de lichiditate al Bursei de la Bucureşti este o recunoaştere internaţională a progreselor realizate de ţara noastră în ultimii patru ani pentru îmbunătăţirea lichidităţii.

"Acum, piaţa de capital din Româ­nia este la doar un pas de a deveni piaţă emergentă", spune Lucian Anghel.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, a declarat: "Reforma pieţei de capital şi proiectele pe care bursa noastră le desfăşoară de câţiva ani, dedicate îmbunătăţirii climatului investiţional, ofertei şi cererii, au fost fundamentale pentru creşterea lichidităţii. De asemenea, considerăm că liberalizarea pieţei OTC (n.r. Over the Counter - piaţă în care tranzacţiile sunt realizate direct între cumpărători şi vânzători, în afara unui mediu reglementat, cum ar fi o bursă de valori), care a intrat în vigoare în septembrie 2018, va sprijini şi mai mult valoarea tranzacţiilor realizate la bursă".

Singurele două criterii neîndeplinite de BVB sunt cele legate de existenţa unei pieţe a acţiunilor libere şi bine dezvoltate, precum şi de condiţiile privind operaţiunile de custodie.

Bursa de Valori Bucureşti a intrat pe lista de monitorizare a FTSE Russell în septembrie 2016, în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă secundară. Clasificarea pieţelor în cadrul FTSE Global Equity Index este evaluată în mod continuu.

În ceea ce priveşte cealaltă agenţie de evaluare, MSCI, piaţa noastră de capital nu se află nici pe lista de monitorizare.

Începând de luni, Polonia a dobândit statutul de piaţă dezvoltată din partea FTSE Russell, devenind astfel prima ţară din Europa Centrală şi de Est inclusă în grupul statelor dezvoltate şi prima din lume care obţine o astfel de promovare în aproape un deceniu.

În septembrie 2017, agenţia londoneză a luat decizia de a include Polonia pe lista ţărilor dezvoltate, alături de celelalte 24 de ţări dezvoltate, printre care SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Australia, Hong Kong şi Singapore.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Vise umede,ce fumati ca vreau si eu?

    Atata timp cat exista cazuri gen MCAB si introducerea de taxe si comisioane noi sau cresterea celor existente statutul de piata emergenta e.......prea departe pt BVB! 

    1. Cazuri gen MCAB exista chiar și în piețele dezvoltate. După evaluarea de ieri România chiar are șanse sa devina piata emergenta.

    Tanase spune ca el creste lichiditatea. Este ok. Dar ma uit pe cifre si nu inteleg. In anul asta lichiditatea a crescut? Ca incep si eu sa cred ca astia chiar fumeaza ceva. Mai ales ca acum vreo 2 ani se scria in comunicate ca bursa si-a luat zborul.

    1. Lichiditatea a scăzut fata de anul trecut, dar în principal pentru ca nu au mai fost listari gen Digi.

    Ce legătură are xtb ul cu BVB București? Promovați bursa sau xtb?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb