Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, a anunţat că are în vizor Partidul Popular European (PPE) pentru acuzaţii de fraudă, transmite news.ro. Acest anunţ vine după ce preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a semnat un acord de lucru cu EPPO, care va permite desfăşurarea investigaţiilor în cadrul instituţiei. Este primul acord de acest tip între cele două entităţi, iar documentul va facilita accesul EPPO la Parlament şi va sprijini investigarea cazurilor de corupţie din cadrul acestei instituţii, conform unei publicaţii de la Bruxelles.
Acordul semnat miercuri între Parlamentul European şi Parchetul European (EPPO) facilitează accesul procurorilor EPPO la sediul Parlamentului, le permite să solicite ridicarea imunităţii deputaţilor şi a personalului, precum şi accesul la documentele relevante pentru investigaţii. Acesta vine la scurt timp după ce EPPO a anunţat că desfăşoară o investigaţie asupra Partidului Popular European (PPE), unul dintre grupurile politice ale Parlamentului, pentru acuzaţii de fraudă, conform unui raport POLITICO.
"Va face ca lupta noastră împotriva criminalităţii şi a fraudei să fie mai rapidă şi mai eficientă. În cele din urmă, acest acord vizează protejarea banilor plătitorilor de taxe din UE", a declarat Roberta Metsola, care face parte din grupul politic al PPE.
Pentru investigaţiile referitoare la membrii Parlamentului European, EPPO va trebui să o contacteze pe Metsola. Pentru investigaţiile referitoare la personalul Parlamentului, acesta îl va contacta pe secretarul general.
Victor Negrescu, vicepreşedintele Parlamentului pentru lupta împotriva corupţiei şi politici de transparenţă, a declarat că acordul, care urmează unui acord similar încheiat între EPPO şi Comisia Europeană în 2021, urmăreşte să "îmbunătăţească mecanismele anticorupţie" şi să "ofere siguranţă juridică investigaţiilor EPPO".
"Este un pas uriaş înainte pentru instituţia noastră şi un mesaj clar de sprijin pentru EPPO din partea Parlamentului European", a comentat el.
Potrivit acordului, EPPO va trebui să informeze Parlamentul cu cel puţin 48 de ore înainte de orice raid.
Acordul semnat între Parlamentul European şi Parchetul European (EPPO) prevede ca EPPO să informeze Parlamentul cu privire la investigaţiile în curs, iar Parlamentul, la rândul său, va trebui să notifice EPPO în cazul în care sunt identificate comportamente infracţionale financiare în rândul personalului său. Aceste măsuri sunt menite să asigure o cooperare mai strânsă între cele două instituţii în investigarea posibilelor cazuri de corupţie şi fraudă.
Opinia Cititorului