Parlamentul irakian a acceptat demisia guvernului Mahdi

I.L.
Internaţional / 1 decembrie 2019

Premierul irakian Adil Abdul-Mahdi (sursa:Twitter)

Premierul irakian Adil Abdul-Mahdi (sursa:Twitter)

Parlamentul irakian a acceptat, duminică, demisia guvernului Adil Abdul-Mahdi şi îi cere preşedintelui republicii, Barham Saleh, să aleagă un nou premier. Mahdi, va rămâne în Parlament până la numirea unui nou premier, conform News.ro.

Votul din Parlament vine la două zile după ce premierul Mahdi şi-a anunţat intenţia de a demisiona, la insistenţele ayatollahul Ali Sistani. Acesta a cerut înlocuirea lui Mahdi ca urmare a două luni de manifestaţii marcate de violenţe soldate cu peste 420 de morţi şi mii de răniţi.

Duminică, pentru prima dată după două luni de proteste, un ofiţer de poliţie a fost condamnat la moarte pentru că a ucis doi manifestanţi la Kout, la sud de Bagdad, potrivit News.ro

Tot duminică, Papa Francisc a criticat intervenţia în forţă a autorităţilor irakiene la protestele din ultimele luni. "Urmăresc cu îngrijorare situaţia din Irak. Am aflat cu durere de demonstraţiile de protest din ultimele zile întâmpinate cu intervenţii în forţă, ceea ce s-a soldat cu zeci de victime.

Irakul se confruntă de două luni cu o vastă contestare, care denunţă corupţia elitelor şi amestecuri externe - mai ales al Iranului - în ţară. În această contestare fără precedent au avut loc confruntări violente şi degenerări care au depăşit un nou prag săptămâna aceasta, prin atacarea şi incendierea miercuri seara a Consulatului de la Najaf şi confruntări sângeroase, joi, soldate cu 62 de morţi.

De la începutul crizei, bilanţul violenţelor, potrivit unor surse medicale şi din poliţie, a depăşit 400 de morţi, majoritatea manifestanţi tineri şi neînarmaţi, potrivit sursei menţionate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb