Partidele au declanşat operaţiunea "goana după candidaţi"

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 7 aprilie 2015

Partidele au declanşat operaţiunea "goana după candidaţi"

Partidele politice au intrat, deja, în febra alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. Poate părea prematur, dar, având în vedere condiţiile actuale - cu foarte mulţi aleşi locali sau parlamentari cercetaţi, arestaţi sau condamnaţi -, partidele se grăbesc să identifice posibilii candidaţi fără probleme la dosar. De această dată, piramida desemnărilor este puţin inversată, în condiţiile în care foarte mulţi "baroni locali" şi-au pierdut mult din credibilitate după "ofensiva" procurorilor.

Conducerea Partidului Naţional Liberal a anunţat că a început demersurile pentru "identificarea candidaţilor", anunţul fiind făcut de Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, într-o conferinţă de presă: "Suntem la momentul la care va trebui în mod real să identificăm candidaţii pentru alegerile locale de anul viitor. Este cel mai important demers pe care PNL îl va face în intervalul următor şi a reieşit din toate discuţiile că electoratul şi membrii noştri de partid se aşteaptă ca viitorii candidaţi să îndeplinească câteva criterii şi cel mai important a fost acela legat de integritate şi de lipsa problemelor care ţin de aspecte de corupţie. Pe lângă aceste criterii, va trebui să găsim oameni care sunt profesionişti, care stau bine ca notorietate şi, categoric, va trebui deschis partidul".

Şi în cadrul PSD există o preocupare reală pentru finalizarea cât mai rapidă a listelor cu candidaţi. Recomandarea de la centru este clară, cei care ştiu că au probleme cu legea trebuie să facă un pas în spate, chiar dacă vinovăţia lor nu a fost confirmată de o condamnare definitivă. Victor Ponta susţine că toţi candidaţii PSD trebuie să fie "fără pată": "Important este să vă rog pe toţi, pentru 2016, să vă gândiţi foarte bine ca toţi candidaţii noştri să fie oameni buni, oameni eficienţi şi oameni fără pată. Este o sarcină dificilă în acest an în România, dar sunt convins că făcând acest lucru vom fi din nou partidul şi alianţa cu cei mai mulţi aleşi locali".

Pe de altă parte, dincolo de listele de candidaţi, există preocupare şi vizavi de felul cum aceştia vor fi aleşi. Liberalii atrag atenţia asupra urgenţei adoptării legii electorale, aceast lucru trebuind să fie făcută până cel târziu pe 1 iunie 2015. Ludovic Orban a făcut referire la o exigenţă constituţională cu privire la modificarea legislaţiei electorale, care trebuie făcută cu cel puţin un an de zile înainte de data alegerilor: "Pentru alegerile locale, termenul limită de promulgare este în jurul datei de 15 iunie, pentru că alegerile locale trebuie organizate în jurul acelei date, întrucât expiră mandatele aleşilor locali care au intrat în mandat în 2012. Aş vrea să trag un semnal de alarmă şi cred că ar fi foarte potrivită o consultare organizată de preşedintele României, pentru că simt un boicot, nu făţiş, ci un boicot ascuns din partea formaţiunilor politice, în principal un boicot din partea PSD, care, în opinia mea, nu îşi doreşte ca viitoarele alegeri locale să fie organizate în baza noii legi adoptate de comisia de cod electoral". Noul proiect de lege prevede ca preşedinţii consiliilor judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii să fie aleşi în mod indirect, prin vot secret, de către consilii, cu majoritate simplă. Aceştia pot fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total. Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti. O altă prevedere a proiectului de lege este că primarii se vor alege într-un singur tur.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb