PARTIDELE, DUPĂ ÎNTÎLNIREA CU TRAIAN BĂSESCU: Parlamentul trebuie reformat

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 6 octombrie 2005

Toate partidele politice parlamentare care au luat parte la consultările de marţi cu şeful statului, la Palatul Cotroceni, susţin că Legislativul trebuie reformat şi modernizat, însă deocamdată nu există un punct de vedere unanim cu privire la modalităţile de realizare a acestui proces, a anunţat ieri preşedintele Traian Băsescu. În consecinţă, domnia sa va continua discuţiile cu reprezentanţii partidelor, ca să ajungă la o soluţie unanim acceptată în privinţa modului de funcţionare a Parlamentului şi a eventualei schimbări a sistemului de vot.

Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Democrat (PD), Partidul Conservator (PC) şi reprezentanţii minorităţilor, altele decît cea maghiară, susţin introducerea votului uninominal. Singura formaţiune, prezentă la Cotroceni, care nu agreează această formulă este Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). UDMR, PNL şi minorităţile susţin diferenţierea atribuţiilor celor două Camere şi o reducere consistentă a numărului de senatori şi deputaţi, în timp ce PD şi PC doresc parlament unicameral.

"Susţinem o reformă reală a sistemului parlamentar din România, printr-un parlament unicameral redus ca număr, cu prerogative foarte clare pe ideea eficientizării activităţii parlamentare, şi susţinem de asemenea votul uninominal pe listă, într-o pondere pentru care avem toată disponibilitatea să găsim formula cea mai bună", a declarat, la finalul consultărilor, preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu. Democraţii au reafirmat obiectivul ferm de integrare europeană la 1 ianuarie 2007 şi l-au informat pe preşedintele Traian Băsescu în legătură cu stadiul angajamentelor pe care fiecare ministru democrat şi le-a asumat.

La rîndul lor, conservatorii au pledat pentru trecerea la sistemul parlamentar unicameral şi pentru vot uninominal, considerînd că o reformă profundă a clasei politice nu poate avea loc decît prin corelarea celor două. În opinia conservatorilor, ar trebui ca în cel mai scurt timp să se formeze o comisie care să lucreze pînă în noiembrie anul viitor la o nouă Constituţie. "Avem nevoie de o nouă lege fundamentală a statului român, care nu trebuie făcută în grabă, în care să fie prevăzut în mod clar parlamentul unicameral, votul uninominal şi statutul europarlamentarilor români, în contextul apropiatei aderări a ţării noastre la structurile europene", a spus Dan Voiculescu, liderul PC.

Liderii UDMR au anunţat că sînt împotriva votului uninominal, însă doresc o reformă a Parlamentului, dar cu menţinerea sistemului bicameral. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la finalul convorbirilor cu şeful statului, că actualul sistem electoral este potrivit pentru România, deoarece asigură o reprezentare proporţională a întregului eşichier politic. Marko Bela a apreciat că trebuie făcută o deosebire în ceea ce priveşte reprezentarea în Parlament, în sensul ca senatorii să fie reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale. Liderul UDMR a subliniat că trebuie făcut un efort solidar pentru respectarea datei de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea ţării noastre la structurile europene.

Amintim că liberalii au participat în urmă cu două săptămîni la întîlnirea cu şeful statului. Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul România Mare (PRM) au refuzat invitaţia la consultări, adresată de preşedintele Traian Băsescu.

Menţionăm că, la întîlnirea cu partidele, Traian Băsescu a reiterat teme mai vechi, printre care necesitatea unei noi legi a spitalelor şi a achiziţiilor publice, a unei noi reglementări a distribuţiei energiei electrice. În privinţa proiectului bugetului de stat pe 2006, şeful statului a atras atenţia că acesta trebuie aştezat "100% pe proiecte".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb