PARTIDELE PARLAMENTARE ŞI-AU NOMINALIZAT CANDIDAŢII Bătălia pentru Curtea Constituţională

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 7 mai 2019

Puterea şi opoziţia se pregătesc de o nouă confruntare în Parlament. Curtea Constituţională a României are nevoie de trei judecători. Pentru o treime dintre magistraţii CCR se apropie finalul mandatului, iar Parlamentul este obligat să aleagă urgent doi dintre aceştia. Unul va fi desemnat, prin vot, de plenul Senatului, celălalt, de plenul Camerei Deputaţilor.

Bătălia va fi aprigă ţinând cont că cei doi magistraţi cărora le expiră mandatul - Ştefan Minea şi Maya Teodoroiu - au fost nominalizaţi de PSD şi au dovedit din plin utilitatea pentru coaliţia guvernamentală în ultimii doi ani. Maya Teodoroiu a fost de acord cu revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a avut aceeaşi opinie cu colegul său Ştefan Minea cu privire la modificarea de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, legilor justiţiei şi a unei părţi din legislaţia penală.

Practic, se poate spune că, dacă PSD şi ALDE îşi vor impune candidaţii pentru CCR la Senat şi Cameră, coaliţia actuală va conduce în continuare Curtea Constituţională beneficiind de simpatia a şase dintre cei 9 judecători.

Dacă la Senat, lucrurile par clare, din cauza majorităţii confortabile pe care coaliţia PSD-ALDE o deţine, în Camera Deputaţilor lucrurile nu mai sunt atât de simple. În camera inferioară a Parlamentului, PSD şi ALDE au pierdut majoritatea şi, pentru ca nominalizarea lor să treacă de vot, au nevoie de voturile celor de la minorităţile naţionale sau de la UDMR. Dacă cei mai mulţi dintre cei 19 deputaţi ai minorităţilor naţionale ar alege să voteze cu nYominalizarea făcută de opoziţia politică şi ar proceda la fel şi deputaţii UDMR, atunci, din cei doi judecători propuşi pentru CCR, unul ar fi de la opoziţie, ceea ce ar echilibra un pic balanţa în cadrul Curţii Constituţionale. De aceea, bătălia pentru CCR va fi una aprigă în plenul Camerei Deputaţilor.

Surse: Propuneri-surpriză din partea PSD-ALDE

Conform mai multor surse, până la închiderea ediţiei, Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, în perioada 2011-2012, ar fi propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Iancu a fost propus să preia această funcţie din partea Camerei Deputaţilor. El a fost numit în funcţia de Avocat al Poporului de către PDL şi a fost schimbat de coaliţia USL (PSD+PNL) în vara anului 2012, cu prilejul organizării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Cealaltă nominalizare din partea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE ar fi fostul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Cristian Deliorga. Magistratul a fost anterior procuror, iar în prezent este judecător la Curtea de Apel Constanţa. Cristian Deliorga este un apropiat al Adinei Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA şi actual procuror-şef adjunct al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

PNL şi-a anunţat candidaţii pentru cele două posturi de judecători ai CCR care vor rămâne vacante în perioada următoare. La Senat va intra în cursă Daniel Fenechiu, iar la Camera Deputaţilor - Ioan Cupşa, vicepreşedinte al comisiei Iordache. La rândul lor, cei de la USR îi propun pe Mircea Ursuţa şi Ştefan Vlad, doi jurişti din afara partidului. Ursuţa este propus pentru funcţia de judecător CCR din partea camerei Deputaţilor, iar Vlad din partea Senatului.

Persoanele propuse pentru a prelua funcţiile de judecător CCR urmează să fie audiate de comisiile juridice ale celor două Camere, urmând ca votul în plenul Senatului şi al Camerei Deputaţilor să fie dat ulterior. Va fi declarat câştigător candidatul care va primi majoritatea voturilor deputaţilor, respectiv senatorilor prezenţi.

Simina Tănăsescu, în locul celui care a fost 11 ani magistrat al CCR

Al treilea magistrat al cărui mandat expiră este Petre Lăzăroiu, iar preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul prin care Simina Tănăsescu, fostul său consilier, va deveni judecător în cadrul Curţii Constituţionale.

Simina Tănăsescu (profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti) a părăsit Palatul Cotroceni anul trecut, după un scandal public declanşat de Petre Lăzăroiu, judecător CCR. Acesta din urmă a acuzat presiuni asupra sa după ce consilierul Simina Tănăsescu l-a chemat în biroul său de la Facultatea de Drept şi i-a spus că există o cerere a unui cetăţean pentru ca preşedintele României să semneze un decret pentru revocarea lui Lăzăroiu de la CCR. Simina Tănăsescu a respins acuzaţiile, iar un comunicat oficial al Cotroceniului arăta că "nu au existat niciun fel de presiuni şi sunt complet neadevărate acuzaţiile aduse în acest sens".

Simina Tănăsescu a demisionat din Administraţia Prezidenţială la 20 iunie 2018, arătând într-un comunicat că "este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea Curţii Constituţionale, pentru a nu prejudicia instituţia Preşedintelui României".

Mandatul judecătoarei Curţii Constitutionale, Simona-Maya Teodoroiu, expiră pe 15 iunie. Aceasta a fost propusă de PSD şi aleasă in februarie 2015 de plenul Senatului în locul lui Toni Greblă - actualul Secretar General al Guvernului, care a demisionat din această funcţie, în urma dosarului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Mandatul magistratului Ştefan Minea la CCR expira pe data de 15 iunie. Acesta a fost numit judecator CCR pe 15 iunie 2010.

Mandatul judecătorului Petre Lăzăroiu expiră în 2 iunie 2019, fiind magistratul CCR cu cel mai lung mandat, de 11 ani, deşi Constituţia României şi legea de organizare a CCR prevăd că mandatul nu poate dura mai mult de 9 ani. Lăzăroiu a fost numit pentru un mandat interimar de 2 ani, în anul 2008, de preşedintele Traian Băsescu, iar mandatul i-a fost reînnoit cu încă 9 ani, în 2 iunie 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb