Actualizare 12:56 Oficial rus: "Votul din Ucraina poate ajuta pacea"
Alegerile legislative anticipate din Ucraina au consfinţit victoria celor care se pronunţă pentru soluţionarea paşnică a conflictului din estul ţării, a declarat astăzi Grigori Karazin (adjunct al ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov), remarcând, totuşi, că "naţionaliştii" care vor ajunge în parlament ar putea submina procesul de pace, scrie presa străină.
"Deocamdată, rezultatul oficial al alegerilor nu a fost comunicat, însă este clar că partidele care se pronunţă în favoarea unei soluţionări paşnice a crizei ucrainene au câştigat majoritatea. Acest fapt le dă o nouă şansă să revină la angajamentele asumate, în primul rând la cele de la Minsk", a comentat demnitarul rus, amintind de acordul de încetare a focului semnat pe 5 septembrie la Minsk şi consolidat printr-un memorandum încheiat, tot în capitala Belarusului, pe 19 septembrie. Această înţelegere ar trebui să stea la baza reglementării conflictului dintre trupele Kievului şi separatiştii pro-ruşi.
Totuşi, Karazin a adăugat că "sprijinul considerabil primit de naţionaliştii şi de şovinii care vor intra în parlament generează un risc suplimentar, astfel încât putem auzi din nou apeluri la forţă şi la vărsare de sânge".
---
Partidele prooccidentale au înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative anticipate din Ucraina, pe fondul conflictului armat cu rebelii proruşi din est, arată duminică sondajele efectuate la ieşirea de la urne, potrivit presei internaţionale.
Blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi alte patru mişcări prooccidentale, între care naţionaliştii, au obţinut împreună aproximativ 70 la sută din voturi, potrivit sondajului care se referă la jumătatea din Parlament aleasă prin scrutin proporţional şi realizat de trei institute de sondare a opiniei publice.
Blocul Poroşenko a obţinut 23% din voturi în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Ucraina, iar Blocul de Opoziţie (aliaţii fostului preşedinte Viktor Ianukovici) 8%, depăşind astfel pragul minim necesar pentru accederea în parlament, relevă primele sondaje la ieşirea de la vot (exit-polls), transmit AFP şi Reuters.
Pe poziţia a doua s-a plasat Frontul Popular, al premierului Arseni Iaţeniuk (21%), urmat de Samopomitch (13%), partid compus din tineri reprezentanţi ai societăţii civile şi din combatanţi veniţi din Est. Aceste două formaţiuni sunt favorabile unei ofensive mai dure contra separatiştilor proruşi din estul ţării, unde luptele s-au soldat cu peste 3.700 de morţi începând din luna aprilie.
Cu aproape 8% din sufragii, Blocul de Opoziţie depăşeşte pragul de 5% necesar intrării în parlament, spre deosebire de Partidul comunist, care a fost votat de numai 3% din alegători.
Vor mai fi reprezentate în parlament Partidul Radical (condus de Oleh Liaşko, 6% din sufragii), formaţiunea naţionalistă Svoboda (6% din voturi) şi partidul Batkivşcina, al fostului premier Iulia Timoşenko (5,4% din sufragii).
Rata prezenţei la vot a fost de aproape 40%.
Aceste alegeri au fost convocate de preşedintele Petro Poroşenko, ales în luna mai încă din primul tur de scrutin.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2014, 15:03)
Pai dar este normal sa cistigi ceva cind nu ai pe nimeni cu cine sa concurezi, in opozitie de vederi si idei sau ca alternativa la "ciuma neagra". Sunt cei mai tari din parcare .... dar din pacate parcarea era goala ! NECONCLUDENT si NEREPREZENTATIV! Oamenii normali, moderati, nici nu au avut un candidat cu vederi mai aproape de principiile europene (nu declarativ si pupincurist americana) si mai departe de extrema nazista si rusofoba, pe care sa-l voteze, cu toate ca minoritatea rusofona sau de nationalitate rusa este prima dintre minoritatile tarii, dar majoritara in zona cu actiuni militare. Asadar se intrevede pe 2 noiembrie o situatie identica dar rasturnata in zona ce-si revendica independenta si autonomia fata de Kiev .