Patriciu recomandă statului să le vândă kazahilor acţiunile de la "Petromidia"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2010

Patriciu recomandă statului să le vândă kazahilor acţiunile de la "Petromidia"

Omul de afaceri Dinu Patriciu, fost acţionar majoritar la "Rompetrol Rafinare", este de părere că statul al trebui să vândă "KazMunayGaz", la un preţ negociat, acţiunile pe care le-a obţinut în urma convertirii obligaţiunilor în acţiuni.

"Ce ar trebui să facă statul cu acţiunile? Să le vândă kazahilor la un preţ negociat", a spus Patriciu, citat de Mediafax, precizând că firma kazahă nu a plătit datoria deoarece nu avea bani.

Patriciu a mai precizat că, în momentul în care a vândut pachetul majoritar de acţiuni la "Rompetrol Rafinare", datoriile au fost scăzute din preţ şi că, în 2003, când a cumpărat Petromidia, contractul a fost semnat în condiţii de piaţă şi era singura variantă de rezolvare a datoriilor istorice în condiţii de piaţă.

Omul de afaceri a subliniat că, în prezent, nu există rafinării profitabile în lume.

"Din cele peste 600 de rafinării care există azi în lume, niciuna nu este profitabilă. Ciclul economic face ca azi rafinăriile să nu fie profitabile. În prezent, rafinăria este un centru de consum şi nu de profit. Pes­te 2 ani ciclul va fi altul, se va câştiga", a mai spus Patriciu.

Cel mai mare împrumut dat de statul român unei companii private, obligaţiunile Rompetrol Rafinare, a avut scandenţa la 30 septembrie 2010. În octombrie 2003, Guvernul de atunci a convertit în obligaţiuni datoriile istorice ale Petromidia, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol fiind în acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu. În septembrie 2007, Patriciu a vândut pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol către grupul KazMunayGaz din Kazahstan.

Prevederile Ordonanţei din 2003 şi cele din Legea din 2005 prin care a fost adoptată oferă mai multe opţiuni emitentului, respectiv companiei Rompetrol Rafinare, printre care şi conversia obligaţiunilor în acţiuni.

Potrivit directorului financiar al Rompetrol, Dimitri Grigoriev, suma totală a obligaţiunilor este de 570 milioane euro şi toate aces­te obligaţiuni au fost deja răscumpărate.

"Din punct de vedere istoric, aceas­tă datorie datează din 2001, când iniţial reprezenta obligaţii şi datorii fiscale ale Rompetrol faţă de Guvern, în valoare de aproximativ 180 milioane euro. Ulterior, la această suma s-au aplicat diverse penalităţi, suma totală ridicându-se la 570 milioane euro. Pentru aceste obligaţiuni, Rompetrol a plătit aproximativ 240 milioane euro în dobânzi. În 12 august anul acesta, am plătit 54 milioane euro, ca plată parţială în numerar, astfel că întreaga suma plătită ajunge la 300-338 milioane euro şi în plus, aceste obligaţiuni pot fi convertite în acţiuni oferite Statului, astfel că res­tul au fost transformate în acţiuni", a declarat Grigoriev pentru un post privat de televiziune.

Acesta a subliniat că firma sa respectă în totalitate Convenţia de Emisiune a Obligaţiunilor, şi în Convenţie, în capitolele 6 şi 9 se menţionează că au dreptul de a răs­cumpăra parţial şi de a converti parţial.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ai cumparat cu 50mil$ si ai vindut creantele statului din libia si ai mj cs al PTRM cu suma respectiva, desi tre sa ajunga la MF: ai manipulat cotarea in 2006 si ai scos banii pt prietenii tai, desi ai bagat brokerii in cacat: nu ai facut oferta publica obligatorie in 2007 cind pretul erea 0.13(au facut-o kazaci la 0.07); pt ca nu a iesit geaona ne scoti ochii ca statul erea dator la stat, desi datoria vine din acize ce tu numai le colectezi si tre sa le versi la MF. fara oferta publica tu devii miliardar si noi nu, unde sa mai vazut ca cnvm sa nu oblige rrc sa faca oferta publica? in tara lu tariceanu ce avea in mana, imp cu psd numirea comisarilor. ne dai lectii de curs valutar cind tu esti pe short, ai incredere in justitie dar ceri aminari de 1300 de zile la TMB, deci bai costache mai dute ma draqu. am zis

    Termenii financiari ai contractului de privatizare încheiat la 31 octombrie 2000 au fost următorii: 2 USD/acţiune, respectiv 50.517.620 USD pe întreg pachetul; plata preţului acţiunilor s-a făcut în trei rate anuale; asumarea plăţii integrale a datoriilor companiei, adică 225 milioane USD, plus cele 325 milioane USD pentru care PETROMIDIA obţinuse eşalonări la plată de la creditorii BANCOREX şi Ministerul Finanţelor (pentru creditul CHASE MANHATTAN, pentru obligaţia „creanţe Egipt-Iran” şi pentru alte obligaţii); aport de capital social în valoare de 205 milioane USD, din care 55 milioane pentru investiţii tehnologice; 20 milioane USD pentru investiţii în vederea protecţiei mediului.

    În februarie 2001, după ce a achitat prima rată, ROMPETROL a intrat în posesia acţiunilor. În scurt timp, rafinăria a fost repusă în funcţiune, iar mai apoi şi sectorul petrochimic. ROMPETROL nu a plătit însă niciodată datoriile istorice ale PETROMIDIEI, ci numai obligaţiile curente. Noul guvern, instalat în urma alegerilor de la sfârşitul anului 2000, a acceptat înmuierea condiţiilor contractuale, prin convertirea datoriilor istorice în obligaţiuni, cu scadenţa la şapte ani.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb