Având în vedere postura mea de acţionar modest la Sibex, în mod firesc am fost îngrozit de evenimentele recent relatate în presă despre şeful bursei sibiene. Deşi mi-am manifestat încă de la început scepticismul despre domnul Sima, considerându-l un candidat prea puţin credibil pentru poziţia de a conduce o bursă, cu siguranţă nu sunt singura persoană şocată de acţiunile întreprinse de acesta. Ţinând cont de investigaţiile care se derulează, trebuie să aşteptăm să se desfăşoare acţiunile legale normale. În mod clar, unii investitori par să fi fost păgubiţi într-un mod crud de către un broker nechibzuit.
Acum, piaţa de capital din România se găseşte la o răscruce de drumuri. România nu mai poate continua în modul în care lucrurile s-au desfăşurat în ultima perioadă şi este nevoie de reformă. Poate nu va fi nevoie de multe schimbări în cadrul legislativ, dar clienţii şi intermediarii au nevoie de un proces clar de reconstrucţie.
• România: o naţiune bogată care are nevoie de încredere
Infrastructura financiară are nevoie de un aport puternic de credibilitate pentru a câştiga încrederea investitorilor. Fără această încredere nu poate exista un progres serios în piaţa românească sau în economia acestei ţări. Pieţele şi brokerii trebuie să se găsească în prim planul demersului de restabilire a relaţiei dintre procesul investiţional şi economie.
Este de necrezut că, în ultima perioadă, Sibex a fost lăsată să se deterioreze până la o formă ceva mai evoluată de cazinou, cu produse obscure, care nu ajută nicidecum la transferul riscului sau la dezvoltarea pieţei de investiţii din România.
În acelaşi timp, business-ul principal al Sibex poate fi transformat în foarte multe moduri într-un mijloc de a ajuta la creşterea economiei Sibiului, a României şi a naţiunilor vecine, totul reprezentând o extraordinară oportunitate. Este nevoie însă de foarte multă muncă pentru că în ultimul an piaţa şi capacitatea ei au suferit daune importante. Naţiunile din Vest nu au o guvernanţă corporativă puternică deoarece o interpretează ca pe un lucru distractiv cu care să-şi ocupe timpul la birou. De fapt, o puternică guvernanţă corporativă şi o puternică transparenţă sunt obţinute prin înţelegerea ca cele mai mari pieţe ale lumii sunt guvernate de o deschidere economică şi, cel mai important, de încrederea investitorilor.
Acum, încrederea în brokeri, burse precum şi în întregul model al pieţei de capital din România a fost zdruncinată. Trebuie să punem bazele unui model de guvernanţă corporativă şi, mai important decât orice, să obţinem încrederea investitorilor în pieţe. Aceasta nu înseamnă neapărat necesitatea unor modificări de amploare în cadrul legislativ. Este mai degrabă un argument ca piaţa să devină mai credibilă şi transparentă, iar România să poată fi privită ca o destinaţie investiţională importantă printre multele centre ale "Noii Europe" unde competiţia pentru noi investiţii este deja feroce.
În termeni simpli, este nevoie de multă muncă şi, printr-o adecvată claritate, restructurare şi prin încredere, piaţa de capital din România se poate angrena la miezul economiei, ajutând la atragerea fondurilor investiţionale pentru dezvoltarea acesteia.
Oportunitatea este enormă, iar preţul pentru un cadru puternic de guvernanţă corporativă poate fi recuperat foarte rapid. Mai mult, în timp ce Sibex lâncezeşte în aşteptarea unei analize strategice şi a unei restructurări, oportunităţile pentru business sunt enorme... Munca va fi grea, dar Sibex poate fi "îngrijită" şi "tratată" pentru a ajunge din nou la o formă de sănătate robustă, de la poziţia actuală de afacere ce generează pierderi la un business foarte profitabil şi valoros ce va genera locuri de muncă şi investiţii în toată România.
Acest proces este tot ce e mai bun la capitalism. Partea tristă este că motivul pentru care trebuie să obţinem o nouă oportunitate pentru investitori si pieţe este că, practicat chiar şi de numai câţiva indivizi amăgitori, capitalismul "pe relaţii" poate cauza întregii pieţe prejudicii majore şi repetate - iar aceasta poate leza oferta investiţională pentru o întreagă naţiune.
Este timpul să reconstruim oferta investiţională de bază a României printr-un nou deal pentru investitori, intermediari si pentru întreaga infrastructură a pieţei. Fără aceasta, România riscă să devină izolată în lupta globală pentru capital investiţional.
N.R. Domnul Patrick L. Young este un expert al pieţelor financiare şi al burselor şi a lucrat la planul original de restructurare al Sibex în postura de Director General desemnat în anul 2011 şi recent a organizat în Sibiu conferinţa "YoungMarkets" dedicată viitorului lumii financiare.
1. Revenire
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2012, 08:41)
Mi se pare mie sau irlandezul isi pegateste revenierea? Doamne ajuta!
2. sumbru
(mesaj trimis de viitor în data de 15.10.2012, 10:37)
Si eu cred ca ar fi bine sa revina, dar nu cred ca o sa-l lase SIF-urile. Decat sa o dezvolte unii, mai bine o omoram noii cu Miclaus si compania. La ora asta conducerea Sibex e o gluma...proasta
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2012, 13:05)
Intr-adevar, SIF-urile au puterea si ele vor decide. Chiar nu pot intelege cum de se bazeaza pe oamenii care chipurile conduc acum Sibex...Intr-advar o gluma proasta. Daca-l iei la scuturat pe directorul actual, nu cred ca stie ce inseamna guvernanta corporatista spre exemplu...Ca sa nu mai vobim de vreun plan de dezvoltare. Trist.