Patronul RIB acuză BNR că face presiuni asupra băncii

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 aprilie 2004

Daniel Roberts, acţionarul majoritar al "Romanian International Bank", susţine că Banca Naţională nu i-a aprobat cererea privind schimbarea titulaturii băncii şi, mai mult, creează o presiune asupra RIB prin controale repetate

În replică, oficilialii BNR susţin că denumirile propuse de acţionarul majoritar ar fi creat confuzie, iar controalele suplimentare au fost solicitate de Parchet, care suspecta mai multe firme că ar fi spălat bani prin intermediul conturilor deschise la această bancă

Preşedintele şi ac-ţio-narul majoritar al Romanian International Bank (RIB), Daniel Roberts, sus-ţine, în-tr-un document trimis către mai multe instituţii ale statului, că Banca Naţională a României exercită o presiune continuă asupra băncii pe care o deţine ca să-l determine să renunţe la această activitate. Daniel Ro-berts, care a preluat banca în mai 2002, susţine că a solicitat anul trecut BNR schimbarea denumirii RIB în "American National Bank" SA, dar a fost refuzat, pe motiv că denumirea nu trebuia să conţină cuvîntul "National". Daniel Roberts mai susţine că BNR nu a acceptat nici o titlulatură care să conţină cuvîntul "American".

În replică, Nicolae Cinteză, seful Direcţiei de Supraveghere din BNR, ne-a declarat: "Legea spune clar că denumirea unei bănci trebuie să fie în limba română, cu excepţia cazului în care banca este o filială a unei persoane juridice străine. Or, RIB este deţinută de persoane fizice. Prin introducerea în titlulatura băncii a cuvîntului < American > s-ar crea confuzie în rîndul publicului, care ar putea să creadă că în spatele băncii se află statul american. Aşa s-a întîmplat în cazul < Băncii Turco-Române >, despre care a existat percepţia că este o bancă a statului turc şi a statului român".

În susţinerea afirmaţiilor sale, Daniel Roberts a dat exemplul unor bănci care activează pe piaţa românească: "National Bank of Greece" sau "Commercial Bank of Greece" (actuala "Emporiki Bank România" SA). "Aceste bănci sînt sucursale sau filiale ale unor bănci persoane juridice străine şi, potrivit legii, au fost autorizate să funcţioneze sub denumirea băncii mamă", spune şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR.

Acţionarul majoritar al RIB a acuzat BNR că hărţuieşte banca prin intermediul cotroalelor repetate. "Anul trecut, Banca Naţională a efectuat trei controale la sediul RIB. Două dintre ele au fost solicitate de către Parchet, din cauză că mai multe firme au derulat prin bancă operaţiuni de spălare de bani. Al treilea control a fost cel anual, în cadrul programului de supraveghere la faţa locului", menţionează Nicolae Cinteză.

"Romanian International Bank" a fost înfiinţată în anul 1998. În toamna anului 2002, statul turc, prin intermediul Fondului de Garantare a Depozitelor din Turcia, a preluat "Sumerbank" AS, care deţinea 99,77% din RIB. Daniel Roberts a achiziţionat, împreună cu soţia, pachetul deţinut de "Sumerbank" la RIB. Daniel Roberts deţine 85% din "Merchants Bank of California", care, susţine domnia sa, a fost în ultimii şase ani cea mai profitabilă dintre cele aproximativ 5.000 de bănci din Statele Unite cu active sub 100 de milioane de dolari. Omul de afaceri american mai este proprietarul firmei "Digital Company Services", instituţie financiară nebancară, care activează în Los Angeles.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb