Patru persoane au fost reţinute într-un dosar privind ajutoare sociale acordate de Primăria Sectorului 5

V.B.
Anticorupţie / 19 decembrie 2014

Audierile sunt în desfăşurare

Actualizare 18:40

Patru persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor de azi de la Primăria Sectorului 5 unde procurorii anchetează acordarea ilegală de ajutoare sociale, potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Printre cei reţinuţi nu se află niciun funcţionar al primăriei, spun sursele citate.

Conform aceloraşi surse, cele patru persoane faţă de care s-a dispus măsura preventivă sunt suspectate că ar fi făcut trafic de influenţă, în sensul că ar fi intervenit, în schimbul unor comisioane, pe lângă funcţionari din Primăria Sectorului 5, spre a obţine ajutoare sociale pentru alte persoane.

Audierile în acest caz sunt în curs de desfăşurare.

--------

Actualizare 08:59 Patruzeci de persoane vor fi aduse la audieri

Patruzeci de persoane vor fi aduse la audieri în acest dosar, în care cele 25 de percheziţii vizează şi alte instituţii în afara Primăriei Sectorului 5, transmit surse din presă.

---

Poliţiştii au efectuat, în această dimineaţă, percheziţii la Primăria Sectorului 5 din Capitală, diverşi funcţionari fiind bănuiţi că acordau ajutoare sociale preferenţiale, scriu surse din presă. Suspiciunile sunt de abuz în serviciu, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Primarul Marian Vanghelie a declarat, la un post TV, că nu este vizat.

Edilul a dat asigurări că "toate documentele sunt în regulă şi nu există nicio problemă", menţionând că nu este vorba despre bani europeni, ci despre fonduri ale Primăriei.

Marian Vanghelie a explicat: "Nu se verifică niciun ajutor pe fonduri europene. Este vorba de fonduri din cadrul bugetului Sectorului 5, care sunt alocate conform hotărârilor de Consiliu Local şi sunt fonduri pe Legea 416 (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat - n.r.). Sunt oameni care au pensii sub 5 milioane, oameni care sunt foarte amărâţi. Aceste ajutoare de urgenţă se dau de 14 ani, se dau de fiecare dată, fie de Crăciun şi de Sărbători, fie de Paşte. Deci sunt lucruri fireşti, care s-au mai întâmplat şi se întâmplă".

Întrebat dacă procurorii i-au comunicat suspiciunile privind neregulile în legătură cu aceste fonduri, Vanghelie a negat, adăugând: "Este un mandat de percheziţie. Vor să verifice documentele, hotărârile de Consiliu, bugetul, procedurile care se dau... În momentul de faţă, şi ieri, şi alaltăieri, şi astăzi, se vor da în continuare - noi nu oprim aceste ajutoare care se vor da către oamenii din sector, în baza anchetelor sociale care s-au făcut."

Primarul a precizat că direcţia care se ocupă de aceste ajutoare "are personalitate juridică şi este subordonată Consiliului Local.

"Deci nu este condusă în mod direct de mine. Evident că am toate informaţiile de acolo, ştiu ceea ce s-a întâmplat, ştiu hotărârile de Consiliu care s-au dat, ştiu că nu este nimic ilegal, dar, conform legislaţiei, mă subordonez şi aştept să se termine controalele şi verificările din cadrul direcţiei", a detaliat Vanghelie.

Chestionat despre statutul şi funcţia persoanelor care se ocupă direct de aceste fonduri, primarul a replicat: "Fiind cu personalitate juridică, există directori. Direcţia Generală de Asistenţă Socială este una foarte mare, care are mai multe direcţii cu mai mulţi directori în subordine: director general, director adjunct şi mai mulţi directori pe categorii, începând de la problemele cu handicap şi aşa mai departe".

Edilul a arătat că este verificată desfăşurarea activităţii "pe un an, pe cât se doreşte să se verifice - nu am nici cea mai mică problemă".

Marian Vanghelie a dat asigurări că nu este vorba despre fonduri europene: "Sunt bani care sunt din cadrul Consiliului Local. Nu are nicio legătură cu fonduri europene. Sunt fondurile noastre, alocate bugetului Sectorului 5".

Primarul de sector susţine că suspiciunile anchetatorilor au apărut în urma disensiunilor dintre domnia sa, pe de o parte, şi prim-ministrul Victor Ponta şi vicepremierul Gabriel Oprea, de cealaltă parte. Vanghelie îi învinuieşte pe cei doi că sunt implicaţi "în foarte multe intervenţii în justiţie".

"Cred că suspiciunile anchetatorilor au apărut din momentul când m-am luat de domnul Ponta şi de domnul Oprea. (...) Şi, dacă mă cheamă şi un procuror, eu pot să spun că domnul Oprea este implicat în foarte multe intervenţii în justiţie, şi cu domnul Ponta", a mai arătat Vanghelie.

Chestionat dacă intenţionează să depună o plângere la CSM în legătură cu presupusele imixtiuni în justiţie ale celor doi guvernanţi, Marian Vanghelie a replicat: "În funcţie de ceea ce se întâmplă, vom face toate diligenţele necesare către toate instituţiile care sunt în legătură cu Parchetul General şi cu Poliţia Capitalei, să se verifice acest mod care se face astăzi la Primărie. N-am nicio problemă".

Edilul a precizat că au mai existat astfel de percheziţii, care nu au perturbat activitatea Primăriei, dând asigurări că "documentele sunt în regulă şi nu există nicio problemă".

Vanghelie a precizat, de asemenea, că nu au fost semnalate nereguli la controlul anual al Curţii de Conturi.

Primarul Sectorului 5 a mai spus că, dacă va fi cazul, va sesiza şi DNA pentru verificarea documentelor, luând în calcul chiar reclamaţii la adresa lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea: "Dacă o să fie cazul şi o să simt că ceva nu este în neregulă, o să fac adresă chiar către Direcţia Naţională Anticorupţie, să preia şi ei documentele, să le verifice, că e mai bine să le verifice instituţia cea mai abilitată din cadrul României pentru zona de corupţie, ca să se vadă exact dacă suntem vinovaţi sau nu suntem vinovaţi sau dacă, într-adevăr, sunt supăraţi domnul Oprea cu domnul Ponta. Iar privitor la aceste abuzuri, cred că o să fac o reclamaţie către Direcţia Naţională Anticorupţie asupra acestor doi oameni şi am foarte multe detalii să dau Direcţiei Naţionale Anticorupţie despre aceste două personaje".

Marian Vanghelie a încheiat, dând asigurări că ajutoarele sociale vor continua să fie acordate.

Un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), trimis redacţiei, menţionează că procurorii "efectuează urmărirea penală într-o cauză ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi abuz în serviciu, în legătură cu procedura de acordare a unor ajutoare sociale".

Astfel, astăzi a fost declanşată o acţiune la care participă procurori ai PTB şi 120 de poliţişti din Poliţia Capitalei, "fiind efectuate 25 de percheziţii în municipiul Bucureşti, inclusiv la o instituţie publică".

Percheziţiile sunt efectuate sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb