Patru şefi de la ASF, acuzaţi de corupţie într-o scrisoare a FFI adresată guvernului american

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 aprilie 2023

Caricatură de MAKE

Caricatură de MAKE

Actualizare Curtea de Apel Bucureşti va discuta joi suspendarea deciziei ASF în cazul Euroins.

Magistraţii Secţiei de Contencios Administrativ din cadrul Curţii de Apel Bucureşti nu s-au pronunţat astăzi pe cererea de suspendare a deciziei ASF, formulată de Euroins România şi Euroins Insurance Group AD, în care solicită anularea deciziei din 17 martie 2023 a Autorităţii prin care i s-a retras companiei de asigurare autorizaţia de funcţionare, constantându-se insolvenţa.

Potrivit portalului instanţei, magistraţii s-au pronunţat prin încheierea de şedinţă doar asupra excepţiei lipsei calităţii de reprezentant al reclamantei Euroins România, care a fost ridicată de reprezentanţii ASF, şi a respins excepţia respectivă ca neîntemeiată. Instanţa a fixat un nou termen pentru judecarea cererii de suspendare, joi, 27 aprilie 2023, exact cu o zi înainte de termenul acordat de Tribunalul Bucureşti - 28 aprilie - pentru continuarea procedurii falimentului Euroins a cărei deschidere e solicitată de ASF şi mai mulţi creditori.

---

Actualizare Drept la Replică: Referitor la articolele "Scandalul Euroins ajunge la Casa Albă" şi "Patru şefi de la ASF, acuzaţi de corupţie într-o scrisoare a FFI adresată guvernului american", Eurohold ne-a trimis următorul drept la replică cu privire la afirmaţiile reprezentanţilor COTAR în cele două articole.

În comunicatul remis de către Eurohold se menţionează următoarele:

"Eurohold Bulgaria AD informează cititorii Bursa următoarele: contractul de reasigurare semnat cu EIG-Re este un contract recunoscut atât de autorităţile de supraveghere din Bulgaria, cât şi de cele din România. Euroins nu a scos bani din România, ci a plătit de fapt bani în România. Astfel, doar în ultimele două luni şi jumătate, de la semnarea ultimului contract de reasigurare şi până la anularea licenţei de către ASF pe 17 martie, a plătit peste 450 milioane de lei prin acest contract de reasigurare."

---

Actualizare - Curtea de Apel Bucureşti urmează să decidă, astăzi, dacă suspendă decizia ASF de revocare a licenţei de funcţionare a Euroins România

Curtea de Apel Bucureşti urmează să decidă, astăzi, dacă suspendă decizia ASF de revocare a licenţei de funcţionare a Euroins România. Euroins Insurance Group (EIG) a cerut în instanţă suspendarea şi anularea deciziei Autorităţii de Supraveghere din 17 martie 2023 de revocare a licenţei de funcţionare a Euroins România.

Potrivit portalului intanţei, astăzi este primul termen în proces, la care instanţa ar putea să se pronunţe deja asupra cererii de suspendare a deciziei ASF, până la judecarea pe fond a cererii de anulare.

Peste numai o săptămână, în 28 aprilie, la Tribunalul Bucureşti este un nou termen în procedura falimentului Euroins declanşată de ASF şi mai mulţi creditori.

---

Patru şefi ai ASF sunt acuzaţi de corupţie într-o scrisoare semnată de George Clay Landrith III, preşedintele Frontiers of Freedom Institute (FFI) - un think-tank din SUA -, şi adresată secretarilor de stat americani Anthony Blinken şi Janet Yellen (şeful Trezoreriei) şi subsecretarului de stat Brian Nelson, însărcinat al Trezoreriei pentru combaterea infracţiunilor financiare săvârşite pentru susţinerea terorismului. În documentul respectiv se solicită sancţionarea conform legii Magnitsky şi practic interzicerea accesului în SUA şi blocarea conturilor pentru un grup de persoane din România care şi-ar fi propus să distrugă unitatea Uniunii Europene şi a NATO, în favoarea Rusiei şi preşedintele Vladimir Putin. Persoanele respective sunt acuzate de semnatarul scrisorii că au săvârşit acte de corupţie, fiind esenţiale în adoptarea de legi şi reglementări împotriva libertăţii românilor şi ucrainenilor deopotrivă, şi au participat şi/sau au beneficiat de acţiuni şi practici corupte.

Cei patru şefi ai ASF nominalizaţi în scrisoare respectivă care a fost remisă Redacţiei de pe mai multe adrese de e-mail, dintre care una aparţine departamentului de comunicare a Eurohold Bulgaria, sunt Cristian Roşu - vicepreşedintele ASF, Cristian-Adrian Muntean - consilier al vicepreşedintelui Roşu, Marcel Valentin Ionescu - director al Direcţiei Strategie şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF şi Florin Golovatic, şeful Serviciului Autorizare-Avizare din cadrul ASF.

Scrisoarea respectivă prezintă unele curiozităţi care nu pot fi satisfăcute pe loc, deoarece şefii ASF sunt acuzaţi direct de corupţie şi încălcarea drepturilor cetăţenilor români, dar şi ucrainenilor, şi indirect de infracţiuni care ar fi în defavoarea UE şi NATO, dar în favoarea lui Vladimir Putin.

Am încercat să aflăm opinia lui Nicu Marcu, preşedintele ASF, care nu este menţionat în scrisoarea respectivă, cu privire la faptele de care sunt acuzaţi subalternii săi. Deşi am trimis o adresă oficială către ASF nu am primit niciun răspuns până la ora închiderii ediţiei.

Noi am întrebat, dar Nicu Marcu a tăcut. De aici putem deduce două lucruri: ori preşedintele ASF nu ştie nimic despre cele menţionate în scrisoarea respectivă, ori e complice, deşi nu e nominalizat.

Este posibil să nu ştie ce fac subordonaţii săi. Deşi acuzaţiile sunt enorme ca amplitudine, acuzaţii la care nu ne-am fi putut gândi, totuşi cunoscând istoria şi anume că Nicu Marcu nu ştie nimic despre manipulările lui Bogdan Drăgoi la SIF 1, SIF 4 şi SIF 5, nu este exclus ca preşedintele ASF să nu ştie nimic despre corupţia din interiorul Autorităţii pe care o conduce.

Nu excludem că el este un om integru, dar naiv, mai ales că una dintre funcţiile publice deţinute anterior a fost aceea de preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate, funcţie pe care a ocupat-o în perioada 2007-2011. În aceste condiţii, ne întrebăm însă cum poţi fi preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate, când eşti naiv?

FFI "a uitat" de ofiţerul SRI menţionat de Assen Hristov

Ne amintim însă că, după izbucnirea scandalului Euroins, Eurohold Bulgaria a acuzat ASF, mai puţin pe Nicu Marcu, că le-a impus preluarea City Insurance înainte de intrarea în faliment a companiei respective şi, deoarece acţionarii Euroins România au refuzat autorităţile de la Bucureşti, cei din cadrul Autorităţii au încercat practic o preluare ostilă a companiei respective.

Mai mult, tot în cadrul scandalului Euroins, amintim despre faptul că Assen Hristov, preşedintele Eurohold, a declarat la Bucureşti, că din grupul vicepreşedintelui Roşu face parte şi un ofiţer SRI, Gabriel Cojocaru. Curios este că în scrisoarea trimisă secretarilor de stat americani nu se regăseşte nici numele acestui ofiţer SRI, nu doar cel al lui Nicu Marcu.

De ce facem legătura dintre scrisoare şi scandalul Euroins?

Pentru că lista persoanelor acuzate în scrisoare este următoarea: Cristian Roşu - vicepreşedinte ASF, Cristian-Adrian Muntean - consilier al vicepreşedintelui ASF Cristian Roşu, Marcel Valentin Ionescu - Director al Direcţiei Strategie şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF, Florin Golovatic - şeful Serviciului Autorizare-Avizare din cadrul ASF, Florin Pandele - patronul companiei AutoCar Group şi vicepreşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Florentin Pandele- primarul municipiului Voluntari, Gabriela Firea - ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi fost primar general al Capitalei şi jurnalistul Cătălin Tolontan, editorialist la publicaţiile Libertatea şi Gazeta Sporturilor.

Majoritatea celor de pe această listă sunt persoanele acuzate de Eurohold că ar fi pus la cale preluarea ostilă a activelor Euroins România. Mai mult, una dintre adresele de e-mail de pe care ne-a fost trimis linkul cu scrisoarea respectivă aparţine Departamentului de Comunicare a Eurohold. Cu alte cuvinte se pare că semnatarul documentului ar fi acţionat la solicitarea celor din Bulgaria.

Solicitarea ca persoanelor de mai sus să li se aplice dispoziţiile legii Magnitsky, aşa cum a fost aplicată în ultimii doi ani pentru cinci oficiali bulgari acuzaţi de corupţie, arată la ce nivel a ajuns scandalul Euroins. Cei de la Eurohold intervin, prin intermediari, la nivel politic înalt, adică direct la secretarii de stat din Executivul lui Joe Biden, sperând că decizia ASF privind insolvenţa Euroins România va fi schimbată. Tot la fel de straniu este faptul că linkul privind acest document ne-a fost trimis după ce, în prealabil, în aceeaşi zi, cei de la Eurohold trimiseseră un comunicat în care arătau că au trecut două săptămâni de când şi-au manifestat intenţia reluării activităţii în ţara noastră, dacă ASF îşi va schimba decizia iniţială privind Euroins România, dar că instituţia din ţara noastră nu a răspuns apelului respectiv.

Practic asistăm la un scandal ce se încearcă a fi cocoţat pe agenda publică internaţională, deşi el este dus zilnic în rizibil, la un nivel foarte jos, tocmai de cei de la Eurohold şi de reprezentanţii lor.

Florentin Pandele: "Menţionarea mea şi a soţiei mele, Gabriela Firea, o poveste gândită de «oameni de bine», în context electoral"

Menţionăm că am trimis o adresă către Frontiers of Freedom Institute în care am solicitat să ne specifice acuzaţiile pentru fiecare persoană nominalizată în documentul respectiv, precum şi dacă există dovezi în acest sens, dar nu am primit niciun răspuns până la închiderea ediţiei.

Pentru a afla mai multe amănunte, am contactat o parte din persoanele acuzate pentru a afla opinia acestora.

Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, ne-a declarat: "Nu avem niciun amestec în această poveste. Nu există nicio legătură, nici măcar de rudenie, între noi şi Florin Pandele, vicepreşedintele COTAR, care este la al doilea mandat de consilier local al oraşului Voluntari. Nu ştiu de ce am fost băgaţi în această poveste eu şi soţia mea. Probabil că unii «oameni de bine» s-au gândit să o agaţe cu ceva pe Gabriela Firea, pentru că toate sondajele de opinie o poziţionează pe primul loc cu privire la candidaţii pentru funcţia de Primar General al Capitalei care vor avea loc anul viitor. Se apropie alegerile, Gabriela Firea şi eu vom candida din nou, şi probabil că astfel de materiale vor apărea în continuare pentru ca să fim târâţi în fel de fel de scandaluri în care nu avem nicio implicare".

La rândul său, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR - confederaţie patronală al cărei vicepreşedinte Florin Pandele e nominalizat în documentul adresat secretarilor de stat americani - ne-a spus: "Pe principiul hârtia suportă orice, iar un email poate fi transmis astăzi de către oricine-oricui, le dorim mult succes vecinilor noştri bulgari în demersurile pe care le fac, dar îi sfătuiesc să nu cheltuiască cei peste 300 milioane euro - banii scoşi din România prin fictivul contract de reasigurare-, pentru că îşi vor complica şi mai mult situaţia în care se afla. Acţionarilor Euroins li s-a stricat în Romania maşina de vândut hârtii sub denumirea de poliţe RCA, iar cu banii din poliţele RCA încasate de la şoferii români, aceştia au cumpărat compania de energie CEZ. Nu ştiu dacă în Bulgaria există un proverb similar, dar în România există unul care sună cam aşa: câinele nu pleacă de bunăvoie de la măcelărie. Doar ca măcelăria românească s-a închis pentru lacoma «potaie» bulgărească".

Precizăm că acuzaţiile formulate la adresa vicepreşedintelui COTAR au apărut şi într-un material de presă, în urmă cu aproape trei ani, în care se vorbeşte despre "relaţia Pandele - Muntean - Rangu şi jocurile de culise pentru a elimina de pe piaţa asigurărilor City Insurance şi Euroins, principalii asigurători, cu milioane de clienţi".

Cu toate acestea, nu a existat nicio investigaţie oficială în acest sens, nici din partea Consiliului Concurenţei, nici din partea altor autorităţi ale statului, aşa că nu ne putem pronunţa cu privire la situaţia respectivă.

Cert este că Eurohold a aruncat aproape toate cărţile pe masă, dar ASF nu a arătat niciuna. Să fie Nicu Marcu, cartea câştigătoare pe lângă careul de popi acuzat în scrisoarea trimisă de Frontiers of Freedom Institute către secretarii de stat Anthony Blinken şi Janet Yellen?

Conducerea ASF, acuzată de FACIAS în scandalul Euroins

După publicarea ieri dimineaţă pe site-ul ziarului BURSA a informaţiei privind scrisoarea din SUA, organizaţia neguvernamentală FACIAS a remis Redacţiei un comunicat de presă în care anunţă că plângerea sa, adresată în 6 aprilie 2023 Parchetului General cu privire la faptul că persoanele din conducerea ASF au săvârşit infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în cazul Euroins, a fost redirecţionată spre competentă soluţionare către Direcţia Naţională Anticorupţie.

"FACIAS a depus pe 6 aprilie, anul acesta, la Parchetul General, o plângere penală în care se arată în detaliu cum conducerea ASF, ştiind dificultăţile cu care se confrunta Euroins, a decis să nu acţioneze în sensul atribuţiilor sale conform legii, adică de «asigurare a protecţiei asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor». Rezultatul pasivităţii acestei instituţii a condus inevitabil la falimentul companiei, având consecinţe asupra pieţei asigurărilor şi a clienţilor. Concret, FACIAS a semnalat faptul că ASF ştia din 2020 că Euroins nu are fondurile necesare acoperirii daunelor, dar s-a rezumat la a aplica nişte amenzi fără să acţioneze pentru a preveni dezastrul falimentului. Consecinţele acestui mod defectuos de a-şi îndeplini atribuţiile au fost deja simţite de români în cazul falimentului companiei City Insurance, în urma căruia preţul asigurărilor s-a triplat pentru a compensa pierderile. Acum, după falimentul Euroins este de aşteptat o nouă creştere a preţurilor RCA, ASF având indirect responsabilitatea pentru acest lucru.

Ca urmare a acţiunii FACIAS, Parchetul General a analizat plângerea şi a considerat că faptele semnalate sunt de competenta soluţionare a DNA. FACIAS consideră că organele de cercetare penală trebuie să investigheze activitatea ASF corelată cu aceste situaţii de faliment pentru a se stabili care sunt motivele pentru care această instituţie nu a acţionat în conformitate cu atribuţiile pe care le are prin lege", se arată în comunicatul de presă.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Ghertoii aia de la ASF sunt vinovati de cazul Euroins si de toate falimentele din asigurari, in frunte cu ineptul Marcu Nicu. Toata lumea vede numai PSD se face ca nu si se pregateste sa acopere de la buget incompetenta mascaricilor din conducerea ASF. in loc sa ii bage direct la puscarie. Uite ca americanii vad ca ceva pute la cazul Euroins. Nu vad legatura cu Rusia. Bravo pentru ironia fina a articolului.

    E o greseala enorma ca se merge pe criteri politice in ocuparea functiilor in societatile statului iar criteriile de competenta sunt putine.Recent au fost ocupate mii de oameni in societatile statului iar acuma se constata ca avem pierderi bugetare.Cand o sa va vina ”minte la cap” de a dezvolta tara si mai putin la distrugerea ei.Nu stiti decat sa cheltuiti banii aiurea,pentru satisfacera clientelei police si protectia voastra(salariile si pensiile justitiei,politiei etc.care sunt aservite politicului).

    1. Buna dimineața!

    Scrisoarea aia are valoare juridică zero și nici un impact politic. Ce-i interesează pe americani de chestiile interne din periferie.

    1. Cât de neinformat ești!! In jur de 10 % din eurohold bg este deținut de un fond de investii american!!

    Lista incompetentei este mai mare si ei trebuiesc trash la raspundere. Marcu Nicu, Dascalu Doina, Wlassopol Ovidiu, Rosu Cristian, Golovatic Florin, Ionescu Marcel Valentin. Am incredere ca SUA nu vor permite musamalizarea cazului asa cum se intampla in Romania.

    1. Vezi ca te-ai uitat pe tine din lista Cristian Muntean

      La Cristian Muntean nu e vorba de incompetenta ci coruptie deci e diferit

      Si aia de mai sus tot corupti. Muntean nu a avut functii de decizie el nu a bagat firme in faliment.

    Wlassopol e jenantul ala care s-a facut de ras la audieri ca habar nu avea. Penibilul de Wlasopol trage sforile si se ploconeste peste tot ca sa mai fie numit inca un mandat. Umbla si Olguta cu roaga ca sa nu piarda malaiul. Nevasta lui Wlasopol lucreaza la FGA. Super combinatie marca Wlasopol. Wlasopol e lipsit de intelligenta si penibil dar la combinatii se pricepe ca asta cu nevasta e doar una dintre combinatiile lui, mai are multi scheleti in dulap.Scheleti din aia care se repara la serviceuri.

    1. Deci o sa fie din nou. Hai sictir

      Wlassopol, adevarul doare.

      Care adevar? Sotia lui Wlasopol are contractul de munca de la ASF suspendat de 7 ani de cand acesta a ajuns in Consiliul ASF tocmai sa nu se poata spune ca e un conflict de interese. La FGA nu lucreaza sotia lui Wlasopol. Despre scheletiii care se repara la service or fi.aia din testele de soc din capul tau. Iar esti pe linga subiect!

      Hadeti domnilor asta e subiectul articolului ca sotia domnului lucreaza la FGA. Asa e in comentariile din Bursa se poate spune orice. Din ce am vazut e vorba de fapte grave ale unor functionari din ASF. Domnule Marcu de ce mai sunt angajati la ASF acesti indivizi? Oricum sunt convins ca in curand apare un nou flmulet cu Cristiian Muntean din vizitele dese facute la sediul Eurohold din Bulgaria.

      Olgutu, ai semnat scoaterea din redresare a lui Euroins, nu-i asa? Maaare decizie ai luat, te-ai umflat in pene, dar acum ti-au cazut toate! Esti numai bun de prajit in tigaia domnului Dragnea!

      Wlasopol nu era in Consiliul ASF cand a fost scoasa din redresare Euroins respectiv in anul 2013 si in martie 2017. Mandatul sau a inceput in iulie 2017. Deci no e adevarat. Si din cate stiu altcineva avea apelativul de Olgutu dat de Orban. Nici el nu a fost in Consiliul ASF.

      Bine, nevasta lui Olguta, te sustin presedinte ASF, atunci! Multe succesuri!

      Tectific: Nevasta lui Olguta, te sustin daca ne mai dai si noua vesti picante din consiliul ASF!

      Da "Tectific". Penibil!

      Dacă e adevărat,e mai grav. Ce angajator accepta sa-si prejudicieze interesele și sa tina blocat 7 ani un post din organigrama? La privat acest lucru este de neimaginat, dar la stat poate merge. Și atunci de ce sa ne minunam ca investigatia AsF a ajuns la un rezultat in cazul Euroins după 3-4 ani.

      Breaking news: Olgutu se inscrie la concurs la ASF pe post de dactilograf!

      E prea prost. Poate ceva secretara sa faca cafele. Asta intreba pe altii ce nu stia el si pe urma zicea ca a gandit-o el. Ceva penibil rau.

    S-a intalnit hotul cu prostul?

    1. Nu, doi hoti. Amandoi, prosti.

    ...şi subsecretarului de stat Brian Nelson, însărcinat al Trezoreriei pentru combaterea infracţiunilor financiare săvârşite pentru susţinerea terorismului.

    Misto asta cu sutinerea terorismului.  

    Procurorii DNA l-au făcut scăpat pe Cristian Muntean, consilier al vicepreședintelui ASF Cristian Roșu, consilier care în 2019 a făcut o vizită privată la sediul Euroins din Sofia, pentru a negocia o înțelegere financiară în favoarea unui service auto. Recomand e o lectura imteresanta cu documente dintr- un articol aparut in 21 aprilie 2023. Titlul pare sugestiv: Cum a fost albit consilierul ASF care cerea favoruri bulgarilor de la Euroins.

    1. Muntean e ofițer SRI. Nici Marcu, nici Voinescu și nici Rosu nu ii pot face nimic. Omul are imunitate.

      Termina cu prostiile! Ce ofiter?Care imunitate? ASF a formulat plangere penala împotriva lui Munteanu. Lui Munteanu nu i-a fost desfacut contractul de munca pentru ca ,probabil, a fost la sediul Euroins in Bulgaria, în timpul concediului.

      Scrie in articol a fost in timpul programului. Mai mult Muntean a sustinut ca a fost in Bulgaria cu acordul lui Cristian Rosu si Doina Dascalu. De aia a scapat si nu l-a dat afara sa nu spuna mai multe. Mai tetminati cu prosteala ca e ofiter sau ca are imunitate. Ii tremurau. suncile pe el in perioada aia nu mai stia la cine sa mai sune sa ceara ajutor.

      Și atunci cum de procurorii DNA l-au albit dacă era vinovat? Sunt doua variante: ori era nevinovat, ori era ofițer SRI? Ce zici, Wlassopol?

      Dacă a lipst de la serviciu in timpul programului, masura imediata trebuia sa fie desfacerea contractului de munca și apoi sesizarea procuraturii.

      Nu a fost pus ca a lipsit in timpul programului. Intreaba-l pe Rosu de ce?

      ASF susținea că Muntean s-a dus în timpul programului la întâlnirea din Bulgaria fără a avea vreun mandat din partea acestei instituții, acuzându-l de trafic de influență, divulgarea de informații secrete de serviciu, uzurparea funcției, abuz în serviciu, folosirea funcției pentru pentru favorizarea unor persoane. Citat din articol care publica si ordonanta de clasare a procurorilor DNA.

      Stati linistit ca Muntean nu e mai corrupt decat Marcu, Golovatic, Rosu si Ionescu. Plus WLASOPOL si baba Dascalu.

      Agariciul de Wlassopol are masina cu nr PSD si mereu cravate rosii. Cu alea se duce in audienta la Ciolacu sa se laude si sa spuna despre ailalti ca sunt niste tampiti spagari care nu mai trebuie numiti . Wlassopol a fost mereu un mare ch aracter si primii pe care i-a tradat au fost fix aia care l-au ajutat. Ca el are hardul mic si nu poate si trebuie ajutat.

      Astea sunt aplicabile si pentru Rosu si Dascalu daca ei l-au trimis. Nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb