Paul Anghel, Directorul General al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, avertizează cetăţenii cu privire la alimentele specifice zilei de 1 mai, mici şi bere, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.
Aşadar, potrivit sursei citate, pentru a se bucura pe deplin de această sărbătoare, consumatorii trebuie să ţină cont de următoarele sfaturi:
- la cumpărarea produselor din carne tocată să acorde atenţie deosebită la aspectul produsului;
- să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene;
- să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;
- să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
- să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea;
- la cumpărarea berii să verifice starea ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.
Paul Anghel oferă sfaturi şi pentru cei care vor sărbători ziua de 1 mai în zone de agrement.
Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume:
• existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
• integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
• etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc.
Alte aspect abordate de directorul ANPC sunt asigurarea că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.
Şi un ultim sfat să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs.
În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi s-au constatat abateri, după cum urmează:
- folosirea de produse si proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor:
• materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare);
• materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup);
• produse cu urme de mucegai (chifle);
• utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire;
• nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor;
• decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant;
• schimbarea stării termice iniţiale a produselor;
• ustensile neigienizate cu aspect înnegrit;
• cântar fără verificare metrologică;
• prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi);
• utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucatărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite).
- deficienţe de informare către consumator, de exemplu: