Partidul Democrat (PD) va propune Partidului Naţional Liberal (PNL) realizarea fuziunii dintre cele două formaţiuni politice în cel mult şase luni, în acest sens fiind creionat şi un calendar al activităţilor premergătoare care vor trebui să culmineze în data de 15 iulie cu un congres de fuziune. Liderul democraţilor, Emil Boc, a anunţat, ieri, că Biroul Permanent Naţional (BPN) a decis un calendar cu date precise care se întinde din 1 februarie pînă în 15 iulie şi care va fi avansat colegilor liberali în şedinţa Alianţei D.A.
Potrivit propunerii democraţilor, între 1 februarie şi 31 martie se vor organiza dezbateri în structurile locale ale Alianţei D.A. şi se vor constitui comisii paritare locale în vederea fuziunii.
În perioada 1 aprilie-30 aprilie se vor înfiinţa şi comisiile paritare judeţene. Potrivit calendarului propus de democraţi, între 1 şi 10 mai se vor constitui comisia pentru organizarea congresului de fuziune şi cea de statut al viitoarei formaţiuni care va rezulta în urma fuziunii dintre PNL şi PD.
Între 10 şi 31 mai ar urma să se finalizeze statutul noii formaţiuni politice şi să se finalizeze şi calendarul de convocare a structurilor politice ale celor două formaţiuni în vederea fuziunii.
Între 1 şi 15 iunie se vor organiza dezbateri şi se vor primi amendamentele pe marginea proiectului de statut în comisiile judeţene paritare. "Vrem să cunoaştem şi punctele de vedere din teritoriu cu privire la statutul elaborat", a explicat Emil Boc.
Liderul democrat a arătat că între 15 şi 25 iunie ar urma finalizarea proiectului de statut pe baza amendamentelor, iar în 11 iulie ar trebui să aibă loc aprobarea în structurile politice ale PD şi PNL a fuziunii dintre cele două formaţiuni politice şi a proiectului de statut.
Emil Boc a spus că denumirea formaţiunii politice rezultate în urma fuziunii ar trebui să aibă, în mod obligatoriu, componenta PNL-PD.
"N-am stabilit denumirea formaţiunii, ea va rezulta în urma dezbaterilor noastre. O posibilă propunere ar fi, de exemplu, Partidul Dreptate şi Adevăr (PNL-PD) pentru a conserva ceea ce avem în momentul de faţă", a afirmat preşedintele democraţilor.
Emil Boc a subliniat faptul că fuziunea porneşte de la principiul parităţii, unu la unu, dintre PD şi PNL, "indiferent de ponderea pe care unii sau alţii o au astăzi în sondaje".
PD propune ca noua formaţiune de centru-dreapta rezultată în urma fuziunii să fie afiliată la Partidul Popular European. "Am ajuns la această dezbatere din mai multe motive. Am cîştigat împreună alegerile şi am demonstrat că putem guverna împreună. Prin această fuziune s-ar realiza cel mai important partid politic de centru-dreapta din România şi care, cu siguranţă, va marca scena politică românească o foarte lungă perioadă de timp", a precizat Emil Boc.
Potrivit acestuia, un alt motiv care ar sta la baza fuziunii este acela că în rîndul populaţiei exis-tă o stare de aşteptare, încă de la formarea Alianţei dintre PD şi PNL, ca acest proiect politic să fie dus mai departe.
Emil Boc a reamintit faptul că discuţii pe marginea fuziunii există de mai multă vreme, apreciind faptul că acest proiect politic trebuie finalizat într-un timp cît mai scurt. El a spus că a discutat cu co-preşedintele Alianţei D.A., premierul Călin Popescu-Tăriceanu, despre faptul că în BPN al PD se va lua în dezbatere subiectul fuziunii. "Premierul a spus că se va discuta în Alianţă despre acest subiect", a adăugat Emil Boc.
El a precizat că în şedinţa BPN al PD nu s-a discutat cum ar trebui să arate conducerea viitorului partid, dacă va fi condus de un singur preşedinte sau de co-preşedinţi. PNL aşteaptă punctul de vedere al organizaţiilor din teritoriu referitor la fuziunea cu PD, a declarat Bogdan Olteanu, preşedintele Comisiei de Onoare şi Arbitraj a PNL. El a precizat că PNL va lua decizia asupra realizării fuziunii şi a modalităţii în care se va face aceasta la Delegaţia Permanentă a partidului, care va avea loc în data de 24 februarie.