PD s-a hotărît: Alegeri anticipate sau nimic!

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 2 august 2005

PD ameninţă că se va retrage de la guvernare, dacă premierul nu acceptă anticipatele

Războiul din Coaliţia aflată la guvernare a ieşit ieri la suprafaţă, după ce, timp de cîteva săptămîni, a fost purtat doar în forurile de conducere ale partidelor. Rundele în care s-au dezbătut problemele prin care trece acum Coaliţia au început de dimineaţă, cu participarea preşedintelui Traian Băsescu la întrunirea Comitetului Executiv pentru Integrare Europeană de la Palatul Victoria. De aici, miniştrii democraţi s-au îmbarcat în grabă în maşini şi au pornit înspre Palatul Parlamentului, unde preşedintele partidului, Emil Boc, i-a aşteptat pentru o evaluare fulger a activităţii lor în primele şase luni de guvernare. Cursa nebunească şi problemele majore cu care se confruntă PD şi PNL nu le-au lăsat însă liderilor pedişti prea mult răgaz pentru dezbateri. Doar două ore le-a luat şefilor Partidului Democrat să îşi evalueze proprii miniştri. Şi asta pentru că s-a constatat repede că problema cu care se confruntă Alianţa nu se află în ograda democrată, mai nou populară, ci în cea a liberalilor, mai precis în anturajul premierului Călin Popescu Tăriceanu. Expediaţi repede, democraţii au alergat să prindă şedinţa comună cu PNL, premergătoare Consiliului Naţional de Coordonare al Coaliţiei, care urma să aibă loc seara, tot la Palatul Victoria.

Mesajul transmis de liderul PD, Emil Boc, după întîlnirea de ieri, a fost unul dur, de avertizare, pentru partenerul de Alianţă. Emil Boc l-a avertizat pe Călin Popescu Tăriceanu că PD nu este un auxiliar al său, ci un partid de care trebuie să ia seama atunci cînd îşi conturează o opţiune politică, aşa cum a fost cea cu renunţarea la demisie. Aşadar, în cazul în care PNL nu înţelege să respecte decizia luată de forurile de conducere ale PD, privind alegerile anticipate, partidul lui Boc îşi va retrage miniştrii de la guvernare. Iar plecarea demnitarilor PD de la Palatul Victoria ar putea să determine şi nemulţumirea altor miniştri, poate chiar a unor liberali. Criza astfel declanşată va atrage cel mai probabil demisia întregului Cabinet, care trebuie să recunoască că nu mai poate gestiona situaţia creată.

Pretexte... tot pentru anticipate

O altă cerinţă a democraţilor este scoaterea de la guvernare a demnitarilor Partidului Conservator, căre îşi păstrează încă statutul de "soluţie imorală". Piatra de hotar a partidului lui Voiculescu este votul din septembrie din Parlament, care va decide, dacă va exista o majoritate, schimbarea şefilor celor două camere: Adrian Năstase din fruntea Camerei Deputaţilor şi Nicolae Văcăroiu de la Senat.

Însă, preocuparea principală a democraţilor este găsirea pîrghiilor care ar putea duce la anticipate. Ei au fixat şi un termen pentru organizarea lor în acest an - luna decembrie. Democratul Adriean Videanu a făcut publică ieri şi motivaţia statutară de care se poate agăţa oricînd PD. Problema anticipatelor a fost tranşată, prin vot, în forul de conducere al PD, Biroul Permanent Naţional care nu a revocat niciodată decizia luată. În opinia domniilor lor, premierul a sfidat decizia partidului atunci cînd a renunţat la declanşarea alegerilor anticipate.

Mai puţin de 14 minute pe raport, pe cap de ministru

Graba de ieri şi frămîntările care au cuprins întreaga Alianţă i-au determinat pe democraţi să trateze cu lejeritate rapoartele de activitate ale miniştrilor PD, care şi-au prezentat ieri rezultatele după şase luni de guvernare. Şedinţa Colegiului Director al PD a ţinut cu totul două ore, iar în cadrul dezbaterilor, cei opt miniştri democraţi plus cel al justiţiei, Monica Macovei, au fost nevoiţi să îşi prezinte activitatea portofoliului pe care îl reprezintă. Cu toate acestea, problema remanierii nu a răsuflat nici după întîlnire. Deşi unii miniştri au fost "mai supuşi interogărilor" decît alţii, chiar şi cei vizaţi pînă acum de remaniere au ieşit des-tul de relaxaţi din şedinţă. Nici ministrul integrării, Ene Dinga, nici cel al mediului, Sulfina Barbu, nu cred că vor fi schimbaţi şi speră că premierul va lua o decizie înţeleaptă în acest sens. Decizia finală, pentru retragerea sprijinului politic, o va lua BPN.

Cel mai "scuturat" demnitar a fost însuşi vicepremierul Gheorghe Seculici căruia Emil Boc i-a cerut să susţină mai aprig mandatul politic pe care i-l încredinţează partidul.

La închiderea ediţiei, dezbaterile din coaliţia de la guvernare abia începuseră şi se anunţa o confruntare tensionată mai ales între partidele care compun Alianţa PNL-PD.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb