Parlamentul European (PE) a adoptat, astăzi, un nou text legislativ ce prevede o simplificare şi o armonizare a modului de gestionare colectivă a drepturilor de autor în sectorul muzical la nivel european.
Noua directivă a fost aprobată cu 640 de voturi, 18 împotrivă şi 22 abţineri.
Conform noilor reguli privind drepturile de autor pentru muzică, votate de Parlament marţi, furnizorii online vor putea obţine mai uşor licenţe pentru a transmite muzică în mai multe state membre. Legea, agreată deja informal cu Consiliul, intenţionează să stimuleze dezvoltarea serviciilor muzicale online în UE şi să se asigure că drepturile artiştilor sunt mai bine protejate şi sunt plătite la timp, conform unui comunicat de presă.
"Directiva va proteja efectiv interesele creatorilor europeni şi va face posibil ca utilizatorii finali să aibă acces la conţinut cu drepturi de autor protejate, în întreaga Europă. Această directivă este un semnal clar că drepturile de autor se pot adapta uşor internetului. Drepturile de autor au un rol important de jucat în economia digitală", a declarat raportorul Marielle Gallo (PPE, FR).
"Conform noilor reguli, furnizorii de servicii muzicale online din UE vor putea obţine licenţe de la organizaţii de management colectiv care reprezintă drepturile autorilor dincolo de graniţe. Având licenţe care să acopere mai mult de un stat membru, furnizorilor de servicii le va fi mai uşor să ofere servicii muzicale în UE", se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, pentru a se asigura că toţi creatorii de muzică din toate statele membre au acces la licenţe care să acopere mai mult de un stat şi pentru a păstra diversitatea culturală, organizaţiile de management colectiv care nu dau ele însele licenţe de drepturi de autor pentru mai mult de o ţară vor putea cere unei alte organizaţii să le reprezinte repertoriul. În anumite condiţii, acele organizaţii vor fi obligate să respecte această rugăminte. Datorită deputaţilor, organizaţiile de management colectiv vor fi obligate să administreze repertoriul pe care îl reprezintă în aceleaşi condiţii pe care le aplică propriilor lor repertorii.
Totodată, toate organizaţiile de management colectiv vor fi obligate să se asigure că artiştii îşi primesc renumeraţiile potrivite şi la timp pentru utilizarea drepturilor lor. În general, drepturile de autor vor fi distribuite artiştilor cât se poate de repede, dar nu mai târziu de nouă luni de la încheierea anului financiar în care au fost colectate, menţionează PE.
"Deţinătorii de drepturi vor avea un cuvânt de spus în deciziile privind administrarea drepturilor lor şi libertatea de a alege organizaţia de management colectiv pe care o doresc. Pentru a asigura o administrare corectă a drepturilor, organizaţiile de management colectiv vor fi obligate să respecte transparenţa şi cerinţele privind rapoartele, precum şi reguli minime privind guvernanţa şi colectarea şi utilizarea veniturilor", se mai arată în comunicat.