PE FONDUL DIMINUĂRII AVERSIUNII FAŢĂ DE RISC, Analiştii "Erste" văd un potenţial de creştere pentru piaţa de capital autohtonă

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2010

Analiştii "Erste" văd un potenţial de creştere pentru piaţa de capital autohtonă

Evaluările indică un potenţial solid de creştere pentru majoritatea pieţelor de acţiuni din Europa Centrală şi de Est, creştere care va fi atinsă pe parcursul anului 2010, arată un raport al "Erste Group". Potrivit acestuia, România şi Rusia preiau conducerea, factorii determinanţi fiind scăderea şi mai clară a aversiunii faţă de risc şi mutarea accentului pe revenirea preţurilor la materiile prime.

"Există pieţe care au înregistrat performanţe mai bune decât altele în ceea ce priveşte revenirea bazată pe aspecte fundamentale. O comparaţie între regiuni arată că pieţele asiatice depăşesc aşteptările mai mult decât zona euro sau pieţele central şi est europene", se mai arată în raportul citat. Deşi se află în regiunea CEE, Turcia, Rusia şi Ungaria fructifică cel mai bine potenţialul lor de revenire, iar analiştii Erste Group nu ar califica în niciun caz acest lucru drept supraîncălzire.

"Din punct de vedere economic, pieţele din CEE vor rămâne împărţite în două. Pieţele care au atins minimele mai devreme - cum sunt Republica Cehă sau Slovacia - ar trebui să poată raporta o creştere mai bună în 2010.

România sau Ungaria, fiind pieţe rămase în urmă în privinţa atingerii minimelor, vor rămâne în urmă şi în ceea ce priveşte creşterea", afirmă Henning Esskuchen, Co-Director Cercetare Pieţe de Capital CEE şi autor al raportului. "Chiar dacă aprecierea se va menţine sub potenţial în întreaga regiune, ne aşteptăm totuşi ca CEE să raporteze valori mai bune decât zona euro în anul 2010", a adăugat Esskuchen.

Analiştii Erste Group observă o încetinire a ritmului de îmbunătăţire pe pieţele de capital central şi est europene, însă aceasta nu este alarmantă, deoarece efectul de bază dispare şi aşteptările actuale evoluează în mod acceptabil, mai precizează raportul băncii. În timp ce inflaţia în sine nu pare să fie un subiect presant, aşteptările legate de aceasta continuă să crească. Riscul iminent al creşterii ratei dobânzii cheie ar trebui să rămâ-nă în continuare printre aşteptările pentru trimestrele viitoare. În orice caz, sentimentul de încredere, în combinaţie cu lichiditatea puternică, ar trebui să genereze performanţe solide ale pieţelor de acţiuni în T1 2010.

Analiza anului 2009 arată că luna martie a marcat începutul unei redresări puternice a pieţelor din regiunea CEE. Înaintea acestui moment, revenirea a fost blocată de o imensă aversiune faţă de risc, declanşată de rapoartele agenţiilor de evaluare care prezentau o situaţie dezastruoasă. Schimbarea acestei perspective de risc extrem a dus la performanţe semnificative în această regiune. Această evoluţie pozitivă a pieţei a fost prelungită de revenirea lichidităţii pe pieţe si de îmbunătăţirea constantă a sentimentului de piaţă.

La nivel de sector, industriile ciclice au atins aproape în întregime potenţialul lor de creştere, sunt de părere analiştii Erste Group, care se aşteaptă, totuşi, ca aceste sectoare să rămână în vizor în trimestrul I, datorită sentimentului de încredere şi noilor fluxuri de lichidităţi. Pe parcursul anului vor fi probabil vizate inves-tiţii mai prudente, dacă nu va interveni o îmbunătăţire neprevăzută a aspectelor fundamentale, conform raportului citat.

Sectorul tehnologic este considerat în continuare un performer de top, având cel mai ridicat potenţial de creştere. Şi în cazul sectorului imobiliar, analiştii Erste Group înclină să aibă încredere în potenţialul de creştere indicat, sectorul fiind încă mult sub evaluarea sa istorică din punctul de vedere al raportului P/ VNA. Prin urmare, se preconizează o nouă revenire. Şi sectorul de alimente şi băuturi, în calitate de sector relativ defensiv, în esenţă, este perceput ca având potenţial de creştere. Se estimează o creştere a valorii contabile a ambelor sectoare - cel imobiliar şi cel de alimente şi băuturi - cu aproximativ 10% în 2011.

Încurajator este faptul că băncile au anunţat rezultate pozitive puternice în ceea ce priveşte revizuirea câştigurilor până în 2011. Pe de altă parte, chiar dacă randamentele capitalului sunt percepute ca fiind în revenire, acestea vor rămâne sub nivelurile istorice, prin urmare nu vor permite evaluări la fel de ridicate ca în trecut, mai reiese din raport. În cazul asigurărilor, situaţia este oarecum similară. La limita inferioară a presupusului potenţial de creştere se regăsesc sectoarele ciclice care raportează randamente egale cu zero sau chiar cu valori negative.

Această situaţie este în concordanţă cu ipoteza generală conform căreia euforia privind revenirea economică a fost deja supraestimată în unele cazuri, cum ar fi în sectorul chimic, de bunuri indus-triale şi servicii, de construcţii şi materiale, dar şi în cazul materiilor prime.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb