PE FONDUL TENSIUNILOR DIN MAREA CHINEI DE SUD Miliardarul american Soros, îngrijorat de posibilitatea unui nou război mondial

Internaţional / 22 mai 2015

Actualizare 12:54 China avertizează SUA împotriva acţiunilor provocatoare în Marea Chinei de Sud

China a cerut vineri SUA să dea dovadă de prudenţă şi să evite provocările în Marea Chinei de Sud, apel ce intervine pe fondul creşterii tensiunilor dintre cele două ţări în ultimele zile, relatează agenţia de presă EFE.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, a îndemnat SUA 'să manifeste prudenţă în orice acţiune şi să nu întreprindă niciun fel de acţiuni provocatoare în arhipelagul' Spratly, într-o conferinţă de presă, la Beijing.

Avertismentul Chinei survine după ce un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat joi că SUA intenţionează să continue misiunile de supraveghere aeriene şi navale în zonele din Marea Chinei de Est pretinse de Beijing ca fiind teritoriul său, dar pe care Washingtonul le consideră ca fiind internaţionale.

'Vom continua să operăm în Marea Chinei de Sud pentru a garanta libertatea navigaţiei, în conformitate cu protocoalele internaţionale şi legile şi obiceiurile stabilite", a subliniat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, citat de AFP.

Marina chineză a trimis miercuri opt avertizări unui avion de supraveghere american de tipul Boeing P-8A Poseidon ca să părăsească spaţiul aerian din jurul unor insule artificiale ridicate de Beijing într-o zonă disputată în Marea Chinei de Sud, după cum a relatat CNN.

---

Miliardarul american George Soros a avertizat că este îngrijorat de posibilitatea izbucnirii unui nou război mondial, afirmând că multe depind în acest caz de sănătatea economiei chineze, într-un discurs susţinut recent la o conferinţă Bretton Woods a Băncii Mondiale, relatează site-ul Market Watch.

Potrivit lui Soros, dacă Beijingul îşi va orienta economia spre cererea internă şi nu pe export, "atunci există "probabilitatea" ca liderii chinezi să favorizeze un conflict extern pentru a ţine ţara unită şi pentru a-şi păstra puterea", a spus el.

"În cazul unui conflict între China şi un aliat militar al SUA, cum ar fi Japonia, atunci nu este o exagerare să spunem că suntem în pragul unui al treilea război mondial", a spus Soros. Cheltuielile militare sunt în creştere în Rusia şi China, a adăugat el.

Pentru a evita un astfel de scenariu, Soros a cerut SUA să facă o "concesie majoră" şi să permită monedei chineze, yuanul, să se alăture coşului de valute al Fondului Monetar Internaţional (FMI). În acest caz, yuanul chinez ar deveni un potenţial rival al dolarului american ca monedă de rezervă la nivel mondial, notează site-ul citat.

În schimb, China ar trebui să facă concesii majore similare pentru a-şi reforma economia şi să accepte statul de drept, a spus Soros.

Acceptarea yuanului ca monedă de piaţă va crea o conexiune între cele două sisteme, a mai opinat miliardarul american, potrivit căruia un acord în acest sens va fi greu de obţinut, dar alternativa este şi mai ingrată. "Există un pericol real al unei alinieri a Chinei cu Rusia din punct de vedere politic şi militar, iar ameninţarea unui al treilea război mondial devine reală, aşa că merită încercat", a concluzionat finanţistul american de originea maghiară.

Declaraţiile lui Soros intervin pe fondul tensiunilor în zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Sud, o zonă maritimă strategică, unde China construieşte insule artificiale, justificându-şi demersurile prin raţiuni de apărare militară şi de securitate. Însă ţările din regiune văd în aceasta un nou efort în a-şi extinde influenţa în Marea Chinei de Sud.

Arhipelagul Spratly este revendicat de mai multe ţări din Asia de Sud-Est, incluzând Filipine, Brunei, Vietnam, Taiwan şi Malaezia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb