PE TIMP DE CRIZĂ, Un Ordin al CNVM păstrează intacte profiturile SIF-urilor

Ştefania Cocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2009

Conducerea SIF "Moldova" a anunţat, ieri, convocarea de urgenţă a unei adunări extraordinare a Consiliului de Administraţie, pentru a discuta implicaţiile asupra societăţii ale unui aviz favorabil pe care Ministerul de Finananţe l-a dat proiectului CNVM privind posibilitatea ca SIF-urile să treacă deprecierea valorii imobilizărilor financiare doar prin capitalurile proprii.

Dacă va primi şi avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, acest proiect va completa reglementările contabile prevăzute de Ordinul nr.75/2005 al CNVM care obligă societăţile de investiţii financiare să înregistreze scăderea valorii acţiunilor de la bursă în contul de profit şi pierdere, erodând semnificativ profiturile acestora. Modificarea ordinului CNVM ar putea lăsa intacte profiturile societăţilor de investiţii financiare, de vreme ce acestea nu vor mai fi obligate să facă provizioane pentru deprecierea acţiunilor din portofoliu.

Graba conducerii SIF2 este explicată prin faptul că SIF "Moldova" şi-a marcat deja în contul de profit şi pierderi scăderile acţiunilor din portofoliul său, raportând pentru 2008 un profit net de doar 1,89 milioane de lei, cu 97% mai mic decât în 2007. În consecinţă, conducerea societăţii a propus acţionarilor să nu distribuie dividende pentru anul trecut.

"Este prematur să ne pronunţăm asupra modului în care avizul Ministerului de Finanţe schimbă anunţul anterior privind neacordarea de dividende", a declarat, pentru ziarul BURSA, domnul Alexandru Matei, vicepreşedintele SIF "Moldova".

"Aşteptăm să vedem decizia CNVM şi vom convoca imediat o adunare extraordinară a administratorilor societăţii pentru a vedea ce vom face în continuare", a mai spus domnul Matei.

Avizul Ministerului de Finanţe anticipă sfârşitul favorabil al unei lupte de trei luni pe care reprezentanţii SIF-urilor au purtat-o în vederea păstrării intacte a profitului societăţilor de investiţii financiare, pe timp de criză.

"În anii anteriori, am trecut aceste deprecieri prin contul de profit şi pierdere, însă, anul acesta, problema cea mai mare a fost cauzată de mărimea acestor provizioane", ne-a declarat domnul Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania". "Dacă am fi procedat astfel şi de data aceasta, provizioanele ne-ar fi mâncat tot profitul, probabil că ar fi trebuit să raportăm şi pierderi", a mai spus domnia sa, adăugând că o astfel de situaţie ar fi dat o informaţie distorsionată asupra rezultatelor societăţii.

"Ar fi fost dificil să explicăm acţionarilor de ce nu avem profit pe 2008, deşi noi am plătit milioane de lei impozit pe profit", a mai spus domnul Fercală.

SIF "Transilvania" a înregistrat, în 2008, un profit net preliminar de 94,6 milioane de lei şi a propus acţionarilor un dividend de 0,03 lei/acţiune. Profitul SIF3 nu a fost afectat, ca în cazul SIF "Moldova", de trecerea prin contul de profit şi pierdere a deprecierilor portofoliului.

În mod similar, au procedat SIF "Oltenia" şi SIF "Banat-Crişana" care au înregistrat profituri de 86,73 milioane de lei şi, respectiv, de 95,43 milioane de lei.

"Să presupunem că anul trecut, am cumpărat o acţiune cu un leu, iar acum valoarea ei a scăzut la jumătate, dar eu nu o vând. Reglementările în vigoare cer ca această depreciere să fie înregistrată în contul de profit şi pierdere, deşi acţiunile rămân în continuare în portofoliu", ne-a explicat domnul Ioan Cuzman, preşedintele SIF "Banat-Crişana". "Nu pot să înregistrez în contul de profit şi pierdere, care este un cont de rezultat, o operaţiune economică ce nu a avut vreodată loc", a mai spus domnia sa.

Anunţul privind avizul Ministerului de Finanţe nu a înflăcărat, însă, spiritele la SIF "Muntenia" care a înregistrat deprecierile activelor în contul de profit şi pierderi, dar a raportat şi un profit semnificativ de 91,5 milioane de lei.

"Nu avem de ce să schimbăm modalitatea de calcul a profitului pentru că noi avem un profit destul de mare", ne-a spus domnul Petre Pavel Szel, preşedintele SIF "Muntenia". "Provizioanele nu sunt pierderi efective, dar pot anticipa o anumită evoluţie a pieţei", a mai spus domnia sa, adăugând că "toată lumea va şti cât ar fi trebuit să fie profiturile SIF-urilor dacă ar fi fost obligate să facă provizioane".

Modificarea Ordinului nr.74 ar putea readuce Fondul Proprietatea de pe pierderi pe profit, după ce conducerea Fondului a anunţat pierderi de 3,41 de miliarde de lei pentru 2008, cauzate de o serie de ajustări suplimentare pentru pierderea de valoare a imobilizărilor financiare din portofoliul său. Fondul ar putea raporta un profit net de 465,6 milioane de lei pentru 2008, în condiţiile completării Ordinului CNVM.

CNVM a permis SIF-urilor să includă deprecierileactivelor în capitalurile proprii

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a dat, ieri, înainte de închiderea ediţiei, Ordinul nr.11/2009, potrivit căruia organismele de plasament colectiv pot include deprecierile activelor din portofoliu direct în capitalul propriu. În acest caz, SIF-urile vor fi obligate să întocmească o notă explicativă distinctă cuprinzând informaţii detaliate cu privire la ajustările de valoare, iar sumele respective se vor prezenta distinct în bilanţ.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa procedeze si SIF2 la modificari in capitalurile proprii si astfel sa plateasca actionarilor un dividend macar la nivelul lui 2007.

    se pare ca sif2 va putea distribui cel mai mare dividend dintre sif,raportat la pretul din piata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb