PE VOLUME INFIME, Speculatorii urcă preţul unor acţiuni "no name" de pe Rasdaq

Diana Enache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2013

Speculatorii urcă preţul unor acţiuni "no name" de pe Rasdaq

Unele acţiuni relativ necunoscute de pe piaţa Rasdaq au înregistrat, în ultima perioadă, creşteri substanţiale, pe seama unor schimburi reduse ca volum şi valoare.

Brokerii spun că este vorba de pure speculaţii, însă nu trebuie pierdut din vedere faptul că arbitrul pieţei de capital are pe masă un proiect de desfiinţare a Rasdaq.

Companii precum "Pantex" Braşov (PANX), "Chimcomplex Borzeşti" (CHOB), "Electromontaj Carpaţi" (ELJA), "Unio" Baia Mare (UNIO) şi "Construcţii Feroviare Timişoara" (CFES) au înregis­trat o lichiditate redusă în ultimele şedinţe, în timp ce preţurile acţiunilor lor s-au umflat simţitor.

Cea mai mare creştere a preţului acţiunilor a aparţinut firmei "Pantex" Braşov, ce a avut un avans de 266,6% de pe 16 noiembrie anul trecut, până miercuri. În această perioadă, au fost realizate numai trei schimburi cu titlurile PANX, care au contribuit la rulajul Bursei cu numai 1560 de lei.

Altă creştere spectaculoasă a aparţinut titlurilor "Chimcomplex Borzeşti", care, de pe 3 ianuarie, au săltat cu 66,6%. Numărul tranzacţiilor a fost 27, iar valoarea lor 3088 de lei.

În topul creşterilor, figurează şi "Electromontaj Carpaţi" care a crescut cu 65,5% de pe 4 ianuarie până miercuri, "Unio" Baia Mare cu o apreciere de 43,6% de pe 19 decembrie anul trecut, până pe 9 ianuarie şi "Construcţii Feroviare Timişoara", cu o evoluţie de 36,3% de pe 4 ianuarie, până miercuri.

În opinia brokerilor aceste creşteri pot fi puse pe seama speculatorilor care vânează un câştig imediat, bazându-se pe o evoluţie favorabilă a preţurilor titlurilor.

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Achiziţii de acţiuni iefine"

Creşterile acţiunilor unor firme de pe piaţa Rasdaq nu au legătură strict cu acele companii, ci pur şi simplu, se datorează cumpărătorilor care achiziţionează tot ceea ce este ieftin şi cu o situaţie economică promiţătoare, consideră Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest".

"Având în vedere tendinţa cres­cătoare manifestată de o săptămână pe acţiunile cotate pe BVB, nici cele cotate pe piaţa Rasdaq nu puteau fi ocolite de acestă creş­tere", a precizat domnia sa.

Marcel Murgoci a arătat că, din cauza slabei lichidităţi, pe unele compani se pot vedea creşteri de 100%, sau chiar mai mari, datorită cumpărătorilor ce acţionează ca simpli speculatori ce doresc, prin asemenea operaţiuni, să obţină un câştig imediat, bazându-se pe o evoluţie favorabilă în şedinţele de tranzacţionare următoare.

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Aprecierile, strict speculative"

Aprecierile acestor companii au fundamente strict speculative, consideră Mihai Mureşian, director tranzacţionare al "Intercapital Invest".

"Mai exact, investitorii au încercat să mizeze pe acţiunile din eşalonul secund după ce au observat că blue chip-urile s-au apreciat prea mult într-un timp foarte scurt", ne-a spus domnia sa.

Mihai Mureşian consideră că, ţinând cont de faptul că alte titluri au un potenţial ridicat datorită recuperărilor pe care le pot face, investitorii au intrat agresiv la cumpărare.

Un factor important pentru creşterile mult prea puternice a fost şi lichiditatea pieţei, apreciază Mihai Mureşian: "Ţinând cont de faptul că acţiunile menţionate nu sunt foarte lichide, cumpărătorii au fost nevoiţi să crească prea mult preţul, pentru a reuşi să-şi execute ordinele".

Radu Hanga, "BT Asset Management": "Efect de contagiune"

În opinia directorului general al "BT Asset Management", Radu Hanga, evoluţia acţiunilor acestor companii vine pe seama unui "efect de contagiune" după creşterile care au avut loc pe emitenţii lichizi. "Creşterile procentuale mari se datorează tocmai lipsei de lichiditate", a evidenţiat domnia sa.

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Schimb de pachete între acţionarii mici"

Explicaţia care stă în spatele creşterii preţurilor acţiunilor unor companii de pe Rasdaq poate fi schimbul de pachete între acţionarii proprii, este de părere Andrei Rădulescu, analist financiar al "SSIF Broker".

Domnia sa ne-a explicat că este posibil ca acţionarii deja existenţi să cumpere pachetele acestor firme, cu intenţia de a majora valoarea de piaţă a companiilor la care deţin titluri, fără să producă modificări semnificative.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.086 societăţi, cu o capitalizare totală de 9,07 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Chimcomplex nu e o actiune no name.

    Nu prezinta lichiditatea (ca multe companii de pe Rasdaq) deoarece are un free float mic.

    1. chob asta e posibil sa se vanda, ca azomures.

      basf e interesat.

      au fost oferta dar vuza a refuzat. posibil sa fi vrut si oltchim dar acum, cand a cazut cu oltchim, sa se razgandeasca si sa vanda chob-ul. 

    Viitorii vanzatori isi formeaza o noua referinta

    Achizitii de actiuni ieftine !

    Esalonul secund ! 

    Efect de contagiune !(ca la BAZV) ! 

    Schimb de pachete intre actionarii mici ! 

    CNVM sta cu pixul pe desfiintarea pietei Rasdaq si actiunile au devenit interesante pentru brokeri si administratori de fonduri !

    E un joc de-a popa prostu ... cine ramane cu ele a pierdut !  

    Daca CNVM isi va bate intr-adevar joc de micii investitori, adica daca va pune coliva pietei de capital, atunci ar trebui linsati

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb