Pediştii ţin morţiş să mergem la anticipate

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 5 august 2005

Anca Boagiu declară că, dacă şefii camerelor parlamentare nu vor fi schimbaţi pînă în 10 septembrie, vor fi declanşate alegerile anticipate

Liberalii au ajuns să îşi atace şi propriul purtător de cuvînt

În ultimele zile, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Democrat au lăsat impresia că nu fac parte dintr-o alianţă care guvernează împreună şi care îşi propune, pe termen scurt, să ducă la îndeplinire obiective clare în această formulă. Divergenţele au apărut ca urmare a unor declaraţii contradictorii ale cîtorva personalităţi din ambele partide care formează Alianţa. Astfel, totul a trecut în registrul unei lupte pentru autoritate în interiorul Alianţei, unde PD ameninţă cu plecarea de la guvernare, ca o consecinţă directă a faptului că nu îşi poate îndeplini programul în baza căruia şi-a asumat puterea, în timp ce PNL nu pare convis de urgenţa unor măsuri cerute de partenerii din Alianţă. Divergenţele dintre cei doi parteneri au pornit de la declaraţiile privind data debarcării celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului: PD a stabilit data de 10 septembrie, în vreme ce PNL nu se pronunţă cu fermitate în acest sens.

Anca Boagiu, deputat şi vicepreşedinte al PD, a declarat, pentru ziarul "BURSA", că schimbarea celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului este o idee comună în coaliţia de guvernare, iar ea se impune deoarece au fost cazuri, nu puţine la număr, cînd în delegaţiile în străinătate ce reprezentau statul român au existat două voci în ceea ce priveşte mesajul politic transmis occidentului. Domnia sa spune că au fost chiar situaţii în care unii membri ai opoziţiei au găsit de cuviinţă să facă un fel de campanie electorală partidului pe care îl reprezintă. De altfel, ţara noas-tră este singura din Europa în care preşedinţii Camerelor Legis-lativului au altă culoare politică faţă de majoritatea coaliţiei aflate la guvernare.

Potrivit spuselor doamnei Boagiu, Alte obiective pe care Alianţa trebuie să le îndeplinească anterior datei de 10 septembrie, termen pînă la care coaliţia vrea să schimbe conducerile Camerelor parlamentare, sînt: introducerea unor modificări în legea administraţiei, prin care directorii de instituţii publice vor fi desemnaţi manageri şi vor putea fi numiţi pe criterii politice, pentru a evita eventualele disfuncţii în coordonarea activităţii la nivel entral; descentralizarea, prin introducerea unei măsuri care prevede că deciziile în cadrul administraţiilor locale pot fi luate cu votul majorităţii simple etc.

Doamna Boagiu ne-a declarat că, în cazul nerespectării aces-tui calendar, Partidul Democrat "este hotărît să provoace alegerile anticipate, cel mai tîrziu la sfîrşitul lunii septembrie". Domnia sa menţionează că "PD refuză să se joace cu termenele de îndeplinire a programelor de guvernare", mai ales că s-a pierdut o bună ocazie la finele lunii trecute, prin "bîlbîielile de personalitate" ale premierului Călin Popescu Tăriceanu.

În legătură cu declaraţiile recente ale purtătorului de cuvînt al PNL, Eugen Nicolăescu, care afirma, recent, că "măsurile radicale", precum alegerile anticipate nu vor fi declanşate de nerespectarea termenelor intermediare din programul Alianţei, Anca Boagiu a spus că "deputatul liberal a venit de curînd din vacanţă şi, probabil, nu este la curent cu deciziile luate recent de Consiliul de Coordonare al Alianţei, decizii care prevalează în faţa oricărei opinii personale ale unui membru din interiorul Alianţei".

Cît despre eventualitatea unei remanieri a guvernului, doamna Boagiu a declarat că măsura "este necesară, mai mulţi miniştri şi secretari de stat demonstrîndu-şi incompatibilitatea cu postul deţinut". În consecinţă, Anca Boagiu consideră că remanierea ar trebui făcută cît mai curînd.

La rîndul său, senatorul PNL Nicolae Popa, ne-a declarat că este împotriva ieşirilor personale ce conduc la discuţii şi comentarii în contradictoriu în interiorul Alianţei, sub motiv că "în fapt, se dă o altă interpretare la aceeaşi problemă". În ceea ce priveşte anunţata remaniere a guvernului, domnia sa ne-a spus că nu întrevede schimbări la nivelul miniştrilor, însă consideră oportună înlocuirea mai multor secretari de stat de la învăţămînt, interne, integrare europeană, sănătate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb