Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, cererea de suspendare a articolului 22, alineat 1 din Norma CSSPP 22/2009, prin care primii doi jucători din piaţă sunt excluşi de la distribuirea aleatorie a noilor aderenţi la pilonul II pentru o perioadă de doi ani, dar decizia poate fi atacată cu recurs.
Asociaţia pentru Pensiile Adminis-trate Privat din Romania (APAPR) a depus, în decembrie, la Curtea de Apel, o cerere de suspendare a prevederii articolului 22 alin. 1 din norma Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private 22/2009 privind noile reguli de repartizare aleatorie referitoare la piaţa pensiilor private obligatorii ( pilon II). Allianz Ţiriac Fond de Pensii şi ING Fond de Pensii au calitate de reclamant în acest proces. Cererea a fost judecată de Curte pe 19 ianuarie.
Articolul 22, alineatul 1 din Norma CSSPP 22/2009 prevede că "CNPAS repartizează persoanele eligibile din fiecare categorie prevăzută la art. 21 alin. (3) astfel: pe o perioadă de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei norme, fondurile de pensii administrate privat care deţin o cotă de peste 20% din numărul total de participanţi, nu participă la procesul de repartizare aleatorie a persoanelor eligibile."
Prevederile normei în cauză îi vizează pe primii doi jucători din piaţă, ING şi Allianz-Ţiriac, deoarece norma prevede că fondurile cu o cotă de piaţă de peste 20% după numărul de participanţi nu vor mai primi, pe o perioadă de doi ani începând din 1 ianuarie 2010, participanţi în urma distribuirii aleatorii. ING avea la finalul lui noiembrie 1,5 milioane de participanţi, respectiv o treime din piaţă, în timp ce Allianz-Ţiriac are 1,16 milioane clienţi, sau circa 25% din total.
De asemenea, APAPR a făcut o sesizare către Consiliul Concurenţei la sfârşitul anului trecut, după care a depus o plângere prealabilă către CSSPP.
În urma unei analize în cadrul APAPR, s-a constatat că 6-7 adminstratori din 9 vor fi afectaţi de noile prevederi decise de CSSPP, potrivit reprezentanţilor pieţei.
CSSPP a motivat decizia de modificare a mecanismului de distribuţie aleatorie a noilor intraţi pe pilonul II prin necesitatea de a reduce concentrarea pieţei. Reprezentanţii Comisiei susţin că administratorii nu mai depun eforturi în informarea viitorilor participanţi şi pe atragerea lor, ci se bazează pe faptul că au o anumită cotă de piaţă, în condiţiile în care aproximativ 80% dintre participanţii noi la sistem sunt distribuiţi aleatoriu.
Până la finalul anului trecut, distribuirea avea loc pe baza cotei de piaţă.